برخی ار باور های درست و نادرست در مورد درمانهای خانگی
سال
هاست که حین سرماخوردگی یک عدد پیاز داخل اتاق می گذاریم، برای التیام زخم
از عسل استفاده می کنیم، جوش شیرین را برای مقابله با عفونت ادراری و یخ
را برای کاهش تب مفید می دانیم. اما به راستی این نسخه های خانگی تا چه
اندازه موثر هستند؟ آیا واقعا این درمان ها، کارایی لازم برای مقابله با
ویروس ها و میکروب ها و مشکلات سلامتی را دارند.
کمکی که پیاز به کاهش سرماخوردگی و آنفلوانزا می کند، افزودن آن در سوپ مرغ است
قرار دادن پیاز در داخل خانه، آنفلوانزا را از اهل خانه دور می کند
این باور اشتباه است
در قرن شانزدهم که هنوز میکروب ها کشف
نشده بود، این تصور وجود داشت که پیاز می تواند «هوای سمی» که باعث بروز
برخی از بیماری ها مانند طاعون می شود را جذب کرده و از سرایت بیماری
جلوگیری می کند.
این باور از همان زمان باقی مانده و مردم تصور می
کنند که پیاز مانع از انتشار بیماری در منزل می شود. اما واقعیت این است که
تنها کمکی که پیاز به کاهش علائم سرماخوردگی و آنفلوانزا می کند، افزودن
آن در سوپ مرغ است.
نوشیدنی های داغ و سوپ خواص مفیدی برای مقابله با این دو بیماری فصل سرما را دارند، به خاطر اینکه مجاری بینی را تمیز می کنند.
نتایج
پژوهش های متعدد نشان می دهد که سوپ مرغ در مقابله با سرماخوردگی و
آنفلوانزا بسیار موثر است، چون این غذای لذیذ حاوی پروتئین خاصی است که از
سیستم ایمنی بدن دفاع می کند.
جوش شیرین قدرت تکثیر باکتری ها را کاهش می دهد
جوش شیرین برای بهبود عفونت های ادراری
درست است
مشکلات ناشی از عفونت های ادراری می
تواند زندگی را به کام هر کسی تلخ کند. خوشبختانه جوش شیرین یکی از درمان
های خانگی موثر برای تسکین علائم این بیماری تا زمان رسیدن به پزشک است.
جوش شیرین باعث افزایش حالت قلیایی
مثانه شده و قدرت تکثیر باکتری ها را کاهش می دهد. البته توجه داشته باشید
که این ماده تمام باکتری ها را از بین نمی برد و حتما باید به پزشک مراجعه
کنید.
برای استفاده از این درمان خانگی کافیست یک قاشق چایخوری جوش
شیرین را در یک لیوان آب حل کرده و یک نفس سر بکشید. اگر بعد از ده ساعت
هنوز درد داشتید، می توانید این کار را تکرار کنید.
البته تکرار این درمان برای افراد سالمند توصیه نمی شود، چون استفاده ی دوباره باعث کاهش میزان پتاسیم بدن می شود.
همچنین می توانید با همین محلول (آب و جوش شیرین)، ناحیه ی تناسلی را شستشو دهید تا علائم بیماری تسکین پیدا کند.
عسل، در تسریع روند بهبود زخم ها موثر است
عسل برای التیام زخم ها
درست است
حتی
نتایج پژوهش ها هم از تاثیر عسل در تسریع روند بهبود زخم ها خبر می دهد،
به خاطر اینکه این ماده حاوی خواص ضدباکتریایی است. عسل مانند یک عامل
بازدارنده روی بیش از 60 نوع باکتری عمل می کند.
هر روز یک تا دو بار پانسمان را عوض کنید. افزودن مقداری زردچوبه به عسل، معجزه ی آن را چند برابر می کند.
قرار دادن یخ زیربغل ها باعث کاهش تب می شود
قرار دادن یخ زیربغل ها باعث کاهش تب می شود
درست است
از
آنجایی که اکثر ویروس ها و باکتری ها در دمای نرمال بدن یعنی 37 درصد رشد
می کنند، تب نقش موثری در مقابله با عفونت ها دارد. بنابراین نیازی نیست که
از تب وحشت کنید. البته استثناهایی نیز وجود دارد.
در صورتی که بچه
ای تب کرده باشد و یا فرد بزرگسالی تب بالای 39.4 درجه داشته باشد، قرار
دادن یخ یا حوله ی خنک شده (در یخچال) در زیر بغل های فرد می تواند مفید
باشد.
قرار دادن سرما در زیر بغل ها باعث کاهش سریع دمای خون در حال
جریان در این منطقه شده و دمای بدن را کاهش می دهد. یخ را داخل یک دستمال
یا کیسه ی پارچه ای قرار داده و به مدت حداکثر بیست دقیقه زیر بغل ها قرار
دهید تا تب فروکش کند.
ژل آلوئه ورا خواص آنتی باکتریایی دارد و برای تسکین جای نیش مناسب است
قرار دادن سکه روی جای نیش زنبور باعث کاهش درد و التهاب می شود
نادرست است
تا
کنون هیچ یافته ی علمی نشان نداده است که قرار دادن سکه روی جای نیش زنبور
باعث کاهش درد و التهاب شود. بهتر است به آلوئه ورا اعتماد کنید.
نتایج
پژوهشی که در سال 2012 در Australas Medical Journal به چاپ رسیده است
نشان می دهد که ژل آلوئه ورا خواص آنتی باکتریایی دارد و برای تسکین جای
نیش مناسب است.
زمانی
که زنبورها نیش می زنند، سمی را وارد بدن می کنند که باعث ایجاد واکنش های
التهابی می شود. ژل آلوئه ورا که این روزها در داروخانه ها نیز به فروش می
رسد می تواند باعث تسکین این التهاب شود.
ژل را روی نیش بگذارید و اجازه دهید به طور کامل جذب شود. این کار را چهار مرتبه در روز تکرار کنید.
ریشه شیرین بیان به تسکین گلودرد و همچنین مشکلات گوارشی کمک می کند
شیرین بیان باعث تسکین گلودرد می شود
درست است
شیرین
بیان باعث تسکین گلودرد می شود. البته منظورمان آبنبات هایی که در
داروخانه ها به فروش می رسند نیست، چون این محصولات از روغن آنیس (بادیان
رومی) تهیه می شوند و شیرین بیان واقعی نیستند.
«گلیسیریزا» ترکیب
فعال موجود در ریشه شیرین بیان است که به تسکین گلودرد و همچنین مشکلات
گوارشی کمک می کند. شیرین بیان باعث کاهش میزان کورتیزول (هورمون استرس) می
شود که با گلودرد بی ارتباط نیست.
بهتر است دمنوش شیرین بیان تهیه
کرده و روزانه دو مرتبه میل کنید. اگر فشار خون دارید، از مصرف این گیاه
بپرهیزید. همچنین باید بدانید که شیرین بیان باعث بیخوابی می شود، بنابراین
نباید آن را بعد از ساعت شش عصر مصرف کرد.
چای کیسه ای باعث تسکین تب خال می شود
چای کیسه ای باعث تسکین تب خال می شود
درست است
تبخال
مزاحمی که روی لب ها شکل می گیرد، در اثر ویروس هرپس عرض اندام می کند و
می تواند دردناک باشد. خبر خوب اینکه چای کیسه ای باعث کاهش درد آن می شود.
فلاونوئیدهای موجود در چای و همچنین کافئین آن مانع از رشد سریع ویروس
هرپس می شوند.
چای سبز که حاوی آنتی اکسیدان های قوی مانند کاتچین
است، شهرت زیادی در تسکین درد و مقابله با ویروس هرپس دارد. توصیه می کنیم
به محض مشاهده ی اولین علائم تب خال، یک عدد چای کیسه ای خنک شده را روی تب
خال قرار دهید.
یخ نیز باعث تسکین درد و کاهش التهاب می شود. حتی
می توانید یک گلوله پنبه ای را به شیر آغشته کرده و به مدت 10 تا 15 دقیقه
روی تبخال قرار دهید.
توصیه های مهم در مورد خرید چای
ایرانیها علاقه زیادی به چای دارند، چون بلافاصله خستگی و سردرد را
رفع کرده و برای دقایقی هم که شده اعضای خانواده را دور هم جمع میکند.
متاسفانه بیشتر خانوادهها چای خارجی را بیشتر از چای ایرانی میپسندند،
چون زودتر دم میکشد و سریعتر رنگ میدهد و با توجه به این که مدتی است
چای سیاه در انواع عطری و با نامهای مختلف عرضه میشود، خانوادهها بیش از
گذشته چای عطری مصرف میکنند.
حال سوال اینجاست رنگ آوری و دم کشیدن سریع چای خارجی نشاندهنده کیفیت و
مرغوبیت آن است یا از تقلبی بودن آن نشان دارد و این که یک چای خوب از نظر
رنگ، طعم و عطر باید چه خصوصیاتی داشته باشد؟
دکتر محمد حسین عزیزی، متخصص علوم و صنایع غذایی و عضو هیات علمی
دانشگاه تربیت مدرس درخصوص تفاوت اصلی انواع چای سیاه و سبز و
سفیدمیگوید: انواع چای در روش پلاساندن، تخمیر و خشک کردن با یکدیگر فرق
میکنند. اگر مدت زمان پلاساندن و تخمیر طولانی و حرارت خشک کردن زیاد
باشد، چای سیاه به دست میآید.
این نوع چای به دلیل تخمیر طولانی حاوی کافئین و رنگ بیشتر و مدرتر است.
اما اگر زمان پلاساندن کوتاه و بدون تخمیر، گیاه سایه خشک یا با حرارت کم
خشک شود چای سبز به دست میآید که از نظر ترکیبات ضدسرطانی موثرتر است. چای
دیگری با نام اورلانگ یا نیمه تخمیر هم تولید میشود که مابین چای سبز و
سیاه است و عمل تخمیر کوتاهی دارد.
به گفته این متخصص چای سفید در تقسیمبندی چای سبز و سیاه نمیگنجد و
اغلب به چای کوهی و برخی از انواع چایهایی که گونه گیاهی متفاوتی دارند،
چای سفید گفته میشود.
به درجه چای توجه کنید
روی بستهبندی برخی چایها نوشته شده است از برگچههای بالایی بوته چای
تهیه شده است. مگر برگچههای بالایی و پایینی چای نسبت به یکدیگر خواص
متمایزی دارند؟ دکتر عزیزی در این خصوص میگوید به برگهای بالایی بوته
چای، غنچههای برگی چای هم گفته میشود که نرمی و لطافت بیشتری دارد و
کوچکترند.
هر چه این برگها ریزتر و پرزدارتر و لطیفتر باشد اسانس و عطر بیشتر و
طعم گستری دارد و چای درجه یک محسوب میشود. برگهای کمی درشتتر، چای
درجه ۲ به شمار میرود و چایی که از برگهای بزرگ و پیر و ضخیم پایینی بوته
تهیه شده باشد چای درجه ۳ نامیده میشود که کافئین بیشتری دارد و تلختر
است.
تفاوت چای داخلی و خارجه
چای، بومی ایران نیست و در زمان قاجار از هندوستان به ایران آمده است و
هنوز بهطور قطعی نمیتوان گفت، چرا چای خارجی زوددم و پررنگ و چای ایرانی
دیردم و کمرنگ است، چون هنوز تحقیقات کاملی در این خصوص انجام نشده است.
دکتر عزیزی ضمن اشاره به این موضوع میگوید این احتمال وجود دارد که چای
خارجی حاوی مواد رنگی و طعمدهنده باشد یا این که هنوز ایرانیها در روش
عملآوری چای همچون خارجیها به آن فوت کوزهگری دست نیافتهاند. از سوی
دیگر فصل برداشت، شرایط آب و هوایی و نوع گونه گیاه هم میتواند تا حدودی
در رنگدهی و سرعت دم کشیدن چای تاثیرگذار باشد.
بهطور مثال چای بهاره ایرانی کمرنگ، اما معطرتر از چای برداشت شده در
فصل پاییز است. بهترین و خوش طعمترین چای ایرانی مربوط به چای بهاره
است و بعد چای تابستان و پاییز قرار دارد. همچنین لازم است بدانید پررنگ یا
کمرنگ بودن چای به معنای برتر بودن یک چای بر چای دیگر نیست.
عطر چای ازچهبهدستمیآید؟
معمولا اغلب خانوادهها برای پذیرایی از انواع چایهای معطر استفاده
میکنند. آیا میتوان گفت همه چایهای عطری حاوی ترکیبات معطر سنتزی هستند؟
دکتر عزیزی پاسخ میدهد اغلب چایهای درجه یک معطر هستند و عطر طبیعی چای
را دارند. اما اگر منظور چای معطر شدهای است که روی بستهبندی آن درج
میشود باید بدانید عطر چای به صورت طبیعی و مصنوعی مورد استفاده قرار
میگیرد.
انواع عطرهای طبیعی از پودر میوه مخروطی شکل کاج و گیاهی با نام برگاموت
تهیه میشود و از انواع عطرهای سنتزی میتوان به اسانسهای میوهای و
شکلاتی اشاره کرد که متاسفانه بیشتر چایهای عطری با اسانسهای شیمیایی
معطر میشود و مصرف زیاد و مستمر آن برای سلامت مضر است. البته این را هم
بدانید در یک نشریه علمی خارجی گزارشی از تاثیر زیانآور چای معطر شده با
برگاموت روی کبد درج شده است.
بهترین نوع چای سیاه
به گفته دکتر عزیزی چای شکسته، برگی و قلمی بهترین انواع چای سیاه هستند
که پس از دم کشیدن، برگهای چای در قوری درشت و مسطح میشوند. چای کله
مورچه و باروتی، چای درجه ۳ هستند که خردهها و پودر کهنه چای را رنگ و
اسانس میزنند و فرم داده یا به شکل گلوله در میآورند.
چای دارجیلینگ و ارلگری هم انواعی از چای سیاه هستند که براساس محل
پرورش و تولید نام گرفتهاند و باید بر اساس ذائقه برای مصرف انتخاب شوند.
بدترین نوع چای، کیسهای است که از خاکههای بیکیفیت چای تهیه میشود و
اغلب حاوی عطر و طعم شیمیایی است. این را هم بدانید چای ارگانیک که این
روزها در برخی مراکز عرضه میشود، قابل اعتماد نیست.
چای مرغوب چه خصوصیاتی دارد؟
برای نوروز بهتر است مهمانان را با چای ایرانی و غیرعطری پذیرایی کنید.
این را دکتر عزیزی میگوید و میافزاید چای مرغوب ایرانی باید عطر و طعم
طبیعی چای را داشته باشد و رنگ آن قهوهای و در غلظت کم باشد. مزه آن گس و
طعمش کمی تلخ باشد و انواعی که روی بستهبندی آن درجه یک و ۲ قید شده است،
خریده شود.
به گفته این متخصص، قیمت بالای چای میتواند نشاندهنده مرغوبیت آن
باشد. درضمن بهتر است چای از برندهای معتبر و معروف تهیه شود و هرگز چای
فلهای را که کارشناسی نشده و اغلب غیربهداشتی است، نخرید.