فلافل گلولهٔ سرخ شدهٔ نخود و ادویهجات است. این غذا در خاورمیانه و بهویژه آبادان، اهواز، بیروت، دمشق و بغداد وبندرعباس زیاد استفاده میشود.
کلمه فلافل برگرفته از کلمه «فلفل» میباشد. این کلمه گسترش پیدا کرده و در زبانهای دیگر از جمله زبان فارسی (پلپل) استفاده شدهاست. اما کلمه فلافل در اصل به معنی گلوله نخود میباشد.
البته بعضی معتقدند که فلافل (به مصری جدید: طعميه) غذایی ساخته شده توسط قبطیان مصر (مسیحیان مصر) برای روزهای روزه داری مسیحیان بوده (مسیحیان باید در زمان این روزه از خوردن هرگونه گوشت پرهیز کنند؛ و تنها از خوراکیهای گیاهی استفاده کنند) و کلمه فلافل از سه بخش “فا” “لاً و “فل” تشکیل شده که در زبان قبطیان به معنی ” کاملاً از نخود ” میباشد؛ و این غذا توسط قبطیان به شام و سایر کشورها گسترش یافتهاست.
مواد اولیه برای تهیه فلافل:
- ۱ فنجان نخود خام
- ۱ فنجان پیاز رنده شده
- ۲ قاشق غذاخوری جعفری خرد شده تازه
- ۲ قاشق غذاخوری گشنیز خرد شده تازه
- ۱ قاشق چایی خوری نمک
- یک و نیم قاشق فلفل قرمز خشک شده
- ۴ حبه سیر
- ۱ قاشق چایی خوری زیره
- ۱ قاشق چایی خوری بیکینگ پودر
- ۴ قاشق غذاخوری آرد
- گوجه و پیاز برای تزئین
طرز تهیه فلافل
- نخودها را درون یک کاسه بزرگ بریزید و به آن آب سرد اضافه کنید تا جایی که حدود ۱ تا ۲ بندانگشت بالاتر از سطح نخودها باشد. تمام طول شب بگذارید نخودها در آب باشند.
- نخودها و پیاز را در کاسهی میکسرتان که تیغهی فلزی دارد بریزید و فلفل، گشنیز، جعفری، نمک، سیر و زیره را به کاسه اضافه کنید و آنها را با هم مخلوط کنید تا زمانی که همهی آنها خوب خرد شوند و حالت خمیری پیدا کند.
- آرد و بیکینگ پودر را روی آن بپاشید و هم بزنید. باید میزان آرد به قدری باشد که وقتی میخواهید توپهای فلافل را درست کنید آنها به دستتان نچسبند. برای چند ساعت مخلوط را درون یک کاسه بریزید و روی آن را بپوشانید و درون یخچال قرار دهید.
- از خمیر فلافل به اندازه گردو جدا کنید و با دست آن را مانند توپ کنید. میتوانید از اسکوپ فلافل نیز برای اینکار استفاده کنید.
- روغن را بگذارید تا داغ شود سپس فلافل را درون آن بیندازید تا سرخ و برشته شود. اگر فلافل شما از هم پاشید کمی آرد به آن اضافه کنید.
- فلافلها را بعد از سرخ شدن روی دستماهای روغنگیر بگذارید تا روغن اضافهی آن جذب دستمال شود.
فلافل شما حاضر است. آنها را با گوجه و پیاز و ترشی تزئین کرده و با نان پیتا میل کنید.