خواص عناب بسیار زیاد است و در مکاتب طب سنتی کشورهای گوناگون جايگاه ويژه ای براي کمک به سلامت و درمان بیماریها دارد. عناب از میوه های بسیار موثر است که علاوه بر خاصیت های تغذیه ای دارای موارد استفاده زيادي بعنوان یک گیاه دارویی است.
عناب به نام خرمای قرمز هم شناخته میشود و به دلیل مقادیر بالای مواد مغذی که دارد به درمان افسردگی کمک میکند، باعث لاغری و کاهش وزن شده و برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است. خوردن روزانه یک عناب توصیه شده است این میوه سرشار از آنتی اکسیدان ها، فلاونوئید ها، ویتامین C، پتاسیم، کلسیم، فسفر، آهن، روی و پروتئین است.
1. خواص عناب برای زنان
از خواص دیگر عناب میتوان به خواص آن برای جلوگیری و درمان بیماریهای رحم، گردن رحم و تخمدانها مانند سرطان و افزایش قطر آندومتر رحم، سندرم پلی کیستیک تخمدان که مهمترین علل نازایی است و همچنین تنظیم سیکل سلولی اشاره کرد. بنابراین خواص عناب برای زنان مربوط به رحم و تخمدانها است که با ارتقای سلامت این اندامهای داخلی به پیشگیری از سرطان ویا نازایی کمک میکند. به همین دلیل مصرف بهاندازه عناب برای خانمها و بهخصوص خانمهای جوانی که به دلیل ابتلا به سندرم پلی کیستیک تخمدان، قاعدگی نامنظمی دارند؛ ضروری است.
2. خواص عناب برای فشار خون و کم خونی
به دلیل خواص عناب برای فشار خون این میوه یکی از انتخابهای رایج برای کنترل فشار خون بالا در طب سنتی به حساب میآید. خرما چینی سرشار از مواد معدنی مثل پتاسیم، فسفر، منگنز، آهن و روی است. به لطف چنین مینرالهایی، جریان خون در بدن بهبود یافته و همچنین به دلیل افزایش هموگلوبین خون ناشی از آهن موجود در عناب، خطر ابتلا به کم خونی نیز کاهش پیدا میکند. بنابراین، علاوه بر مزه شیرین و دلچسب، خواص عناب برای فشار خون و کم خونی میتواند دلیل دیگری برای گنجاندن این میوه در رژیم غذایی شما باشد.
3. خواص عناب براي پوست و مو:
– به علت دارا بودن انتیاکسیدانها، روند پیری پوست را کاهش میدهد.
– عناب خون را تصفیه و سموم را از بدن دفع میکند و سبب روشنی پوست میشود.
– عناب برای خشکی و خارش پوست،استفاده می شود.
– برای رفع خارش بدن جوشاندة عناب را با شكر شیرین كنید، میل شود.
– خوردن عناب بیماری پوستی گال یا جرب را كاهش میدهد روزانه چند دانه میل كنید.
– برای درمان كهير و خارش پوست 50 عدد عناب را با یك لیوان آب جوشانده صاف كرده، صبح ناشتا با سكنجبین مخلوط نموده میل شود. عناب خشك شده را با عسل مخلوط كرده در محل خارش و كهیر بمالید.
– عصاره عناب خاصیت رفع و کاهش چین و چروک و خشکی و قرمزی و رفع آفتاب سوختگی است.
4. خواص عناب برای دیابت
خواص عناب برای دیابت و تاثیر آن در پیشگیری از سکته یکی دیگر از دلایل مصرف و محبوبیت این میوه به شمار میرود. همانطور که عنوان شد، خرمای چینی سرشار از ویتامین C است. این ویتامین در بدن به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و میتواند از سکته ناشی از دیابت جلوگیری نماید.
5. خواص عناب برای درمان کم خونی
عناب برای درمان کم خونی و بهبود گردش خون در بدن مفید است؛ میوه عناب حاوی مقادیر قابل توجهی آهن و فسفر است که باعث افزایش تولید گلبول های قرمز و بهبود گردش خون در بدن می شود.
6. خواص عناب برای دستگاه گوارش
عناب در زمان ابتلا به اسهال می تواند حرکات مربوط به دستگاه گوارش را کاهش دهد. مخلوط را با نمک و فلفل به عنوان هضم کننده مصرف کنید. میوه خشک رسیده به عنوان ملین می باشد. حتی تأثیر آن برای کمک به درمان یبوست با مطالعات بالینی مختلف به اثبات رسیده است .
به تمام افرادی که از یبوست رنج می برند توصیه می شود هر روز صبح یک تکه زنجبیل تازه و چند دانه عناب را در یک لیوان آب جوش قرار داده و پس از چند دقیقه این نوشیدنی را میل کنند. عناب تقویت کننده دستگاه گوارش است و مطالعات بالینی، تأثیرات آن برای رفع مشکلات مختلف گوارش را نشان داده است. مصرف عناب به هضم غذا کمک کرده و در جلوگیری از نفخ موثر است.
7. خواص عناب برای تقویت استخوانها
با افزایش مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر و آهن که آنها را با مصرف عناب دریافت میکنید سلامت و استحکام استخوان هایتان را تضمین میکنید. وقتی پا به سن میگذارید مشکلاتی نظیر تحلیل و پوکی استخوان گریبانگیر شما میشود بنابراین اضافه کردن عناب به رژیم غذاییتان میتواند این روند را کُند کند.
8. خواص عناب برای درمان سرطان
اگرچه دانشمندان هنوز در حال پژوهش پیرامون سازوکار دقیق و ارتباط بین مصرف عناب و درمان سرطان هستند، اما نتایج اخیر نشان میدهد که بین ترکیبات زیستفعال در عناب و کاهش فعالیت رادیکال های آزاد و گسترش سلولهای سرطانی همبستگی مثبتی وجود دارد. عناب بهلطف ترکیبات فنُلیاش خاصیت آنتیاکسیدانی چشمگیری دارد. آنتی اکسیدانهای موجود در عناب عامل بسیار مؤثری در پیشگیری از سرطان و سایر بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی هستند.
بر اساس تحقیقات، خاصیت ضدسرطان عناب از گسترش سلولهای سرطانی مخصوصا سرطان خون جلوگیری میکند. علاوه بر این، عناب در کاهش احتمال ابتلا به برخی سرطانها مانند سرطان دهانه رحم، تخمدان، سینه، کبد، روده بزرگ و پوست نیز مؤثر است.
9. خواص عناب برای کلیه
این گیاه دارویی به علت دارا بودن خاصیتهای متفاوت از جمله لعاب زیاد، باعث افزایش میزان مصرف آب شده و به دلیل افزایش ادرار در بیماریهای کلیوی از جمله دفع سنگهای کلیه نیز بسیار مفید است. بنابراین یکی از مهمترین خواص عناب برای کلیه کمک به دفع سنگ کلیه از طریق افزایش میزان ادرار در فرد است. جالب است بدانید، در خانمهایی که به سوزش یا مشکلات خفیف عفونتی در واژن مبتلا هستند؛ مصرف عناب میتواند کمککننده باشد؛ زیرا برای درمان عفونتهای خفیف تنها مصرف آب زیاد و ادرار، میتواند به پاکسازی عفونت کمک کند. بنابراین یکی دیگر از خواص عناب برای زنان ادرارآوری عناب و کمک به بهبود عفونت خفیف اندام تناسلی است.
مضرات مصرف عناب:
– زیاده روی در خوردن عناب باعث کم شدن غرایز جنسی میشود.
– عناب در اشخاص سرد مزاج، تولید گاز و نفخ میکند و این گونه افراد باید عناب را با مَویز میل نمایند.
– عناب موجب ازدیاد ویتامین k میشود که در نتیجه آن خون غلیظ میشود بنابراین مصرف – زیاد آن برای افرادی که دچار غلظت خون هستند، توصیه نمیشود.
– افرادی که از نفخ بیش از حد، انگلهای رودهای و خلط بیش از حد رنج میبرند، بهتر است قبل از مصرف عناب با پزشک مشورت کنند.
میزان مصرف عناب
معمولا مصرف عناب بهصورت طبیعی مشکل خاصی برای افراد ایجاد نمیکند. اگر قصد مصرف مکملهای عناب را برای درمان مشکلاتتان دارید، پیش از مصرف با پزشک مشورت بکنید. مقدار مصرفی عناب به سن، وزن و سلامت فرد بستگی دارد. معمولا باید مصرف مکملها را با مقادیر کم شروع کنید و در صورت نیاز، مقدار مصرفیتان را افزایش بدهید.