پاکسازی بدن در بهار با مصرف ماءالشعیر طبی

پاکسازی بدن در بهار با مصرف ماءالشعیر طبی

یکی از راه‌های پیشگیری از بیماری‌های بهاره چون حساسیت فصلی، رعایت رژیم‌های پاکسازی است.

به‌گفته وی یکی از ساده‌ترین این رژیم‌ها، این است که به‌مدت 3 روز، تنها
از ماءالشعیر طبی سنتی استفاده کنند و در این مدت، غذای دیگری نخورند. در
پایان این رژیم غذایی 3روزه نیز، فرد باید تا چند روز از سبزی‌های پخته،
بدون ادویه و کم‌حجم به‌عنوان غذا استفاده کند.

روش تهیه ماءالشعیر طبی

این دستیار تخصصی طب سنتی ایران افزود: 50 گرم جوی پوست‌کنده سالم را با
چهار لیوان (یک لیتر) آب، به‌آهستگی بجوشانند تا جوها کاملاً پخته و شکفته
شوند (حدود 40 تا 50 دقیقه). سپس تا سرد نشده، آن را صاف کنند و در جای خنک
قرار دهید. این ماءالشعیر تا دو روز در یخچال قابل نگهداری است.

وی
ادامه داد: کسانی که معده سرد یا تر دارند، بهتر است در هر لیوان آن یک
قاشق مرباخوری عسل حل کنند و سپس آن را بنوشند. ماء الشعیر طبی نباید غلیظ و
ژله‌ای شود. در زمان مصرف، ماءالشعیر را تکان دهند تا “دُردی و بخش رقیق”
آن با هم آمیخته شوند و از غذائیت آن نیز بهره‌مند شوید.

چند نکته درباره طرز تهیه ماء الشعیر طبی

رضایی‌پور افزود: زمان 40 تا 50 دقیقه گفته‌شده، مربوط به جوی تازه
اعلاست. این زمان ممکن است تا 1٫5 ساعت نیز طول بکشد. معیار، پختگی کامل
جوهاست.

این دستیار تخصصی طب سنتی اضافه کرد: اگر توان و انرژی لازم
برای رعایت رژیم سه‌روزه را ندارند، آن را به دو روز کاهش دهند، گرچه
افزودن عسل، تا حد زیادی این مشکل را برطرف می‌کند.

رضایی‌پور ادامه
داد: برای کسانی که دچار امتلاء و سابقه علائم غلبه اخلاط در فصل بهار
نیستند، رعایت رژیم کامل ضروری نیست. این افراد می‌توانند در کنار کاهش
نسبی غذاها و مصرف بیشتر سبزیجات پخته، روزی 3-2 لیوان ماءالشعیر میل کنند.
بیشتر مردم از مصرف ماءالشعیر طبی بهره می‌برند و به‌جز مشکلات گوارشی،
منع خاصی برای آن یاد نشده است.

وی خاطرنشان کرد: اگر با افزودن عسل
نیز دچار مشکلات گوارشی چون نفخ و قراقر و ضعف می‌شوند، می‌توانند در چند
دقیقه آخر آماده‌شدن ماءالشعیر، کمی چوب دارچین به آن بیفزایند.



بهترین عرقیات برای روزهای بهاری

،اما عرقیاتی که در فصل بهار بیشتر مورد مصرف قرار می‌گیرد
کدام است و چه نفعی برای بدن دارد؟

دکتر سیدرضا رضایی دریاکناری، پزشک و متخصص طب سنتی ایران با
اشاره به این که مزاج فصل بهار معتدل و کمی رو به گرمی است، می‌گوید:
اعتدال فصل بهار در شهرهای جنوبی کشورمان همچون استان فارس از اول اسفندماه
احساس می‌شود، اما در شهرهای شمالی و اردبیل
که کمی سردسیرتر است از اواخر اردیبهشت و اوایل خردادماه این مزاج لمس
می‌شود و بر اساس مزاج حاکم بر اقلیم این استان‌ها باید نوع عرقیات مصرفی
انتخاب شود.

ضمن این که جنسیت و سن و سال افراد نیز در نوع و میزان مصرف عرقیات دخیل
است. به عنوان مثال جنس مذکر نسبت به جنس مونث مزاج گرمتری دارد و افراد
سالمند نسبت به افراد جوان سردمزاج‌ترند و باید براساس نوع مزاج‌شان نوع
عرقیات مصرفی را انتخاب کنند. عرقیات سه طبع گرم، سرد و معتدل دارند که در
فصل بهار بهتر است از عرقیات با مزاج معتدل و کمی رو به سردی استفاده شود.

به گفته این متخصص طب سنتی عرقیات باید در تمام فصول سال برای خواص درمانی و آرامش بخشی استفاده شوند.

  • عرقیات سنتی بهتر است یا صنعتی؟

عرقیات گیاهی به دو روش سنتی و کارخانه‌ای تهیه و عرضه می‌شود که به
گفته دکتر رضایی عرقیات سنتی در مقایسه با انواع صنعتی آن خواص بیشتری دارد
و کارآمدتر است. این متخصص می‌افزاید: در هنگام تهیه عرقیات سنتی، اسانس
یا همان عصاره گیاه را که روغنی بوده و خواص درمانی قوی‌تری دارد و
گرانقیمت است از عرقیات جدا نمی‌کنند، اما در کارخانه‌ها اسانس از عرق گیاه
جدا شده و هر کدام به تنهایی و با قیمت‌های مختلف عرضه می‌شود. البته به
گفته دکتر رضایی امروزه نیز کارگاه‌های سنتی عرق‌گیری به وسایلی مجهز
شده‌اند که اسانس را از عرقیات جدا می‌کنند.

عرقیات دوآتشه؛ مرغوب‌ترین

عرقیات زمانی بیشترین اثر را دارد که به اصطلاح دو آتشه شده باشد.

دکتر رضایی می‌گوید: از تقطیر مجدد عرقیات معمولی، عرقیات دو آتشه به
دست می‌آید که غلظت بیشتر، آب کمتر و نوع مرغوب‌تری از عرق بوده و مزه و
بوی تلخ‌تر، تندتر و معطرتری نسبت به عرقیات معمولی دارد. حال اگر عرق دو
آتشه را مجدد تقطیر و از مقدار آب آن بسیار کاسته شود به آن اسانس‌گیری
گویند. اسانس‌ها به دلیل غلظت بالا باید در حجم کمتری استفاده شوند و در
صورت استعمال موضعی در مقادیر زیاد سبب بروز تاول و در صورت خورده شدن به
مخاط گوارشی آسیب رسانده و سبب ایجاد زخم‌هایی در مجاری می‌شوند.

  • بهترین عرقیات برای روزهای بهاری

با توجه به این که در روزهای بهاری برخی افراد دچار غلیان و تنش و استرس شده و تندخویی و عصبانیت زیادی را تجربه می‌کنند عرقیاتی که موجب آرامش و کاهش استرس و اضطراب می شود، کدام است؟

دکتر رضایی در پاسخ به این سوال می‌گوید: عرق بهارنارنج، بیدمشک، گلاب و عرقیاتی که از گل یا گلبرگ نارنج، نارنگی یا پرتقال
به دست آمده باشد مفرح جان و شادی بخش است و با کمک به آرامش اعصاب در رفع
بی‌خوابی موثر است ضمن این که خستگی و رخوت و سستی مربوط به این فصل را از
بدن خارج می کند. این نوع عرقیات برای همسرانی که به تازگی زیر یک سقف
رفته اند شاداب کننده و تنظیم کننده اخلاط و هورمون های بدن است و به میزان
زیادی از تنش و تندخویی می کاهد.

شکوفه‌های بهار نارنج در
سمت جنوب کشور در مقایسه با مناطق دیگر ایران به دلیل گرمسیری منطقه،
زودتر و از اوایل فروردین تا خردادماه به بار می‌نشیند و مردمان این شهرها
بهتر است در این ماه‌ها بیشترین استفاده را از عرق و مربای بهار نارنج ببرند.

  • آجیل خورها عرقیات با طبع سرد بخورند

به گفته این متخصص طب سنتی عرق کاسنی طبع معتدل رو به سرد و عرق شاتره
طبع بسیار سردی دارد و برای رفع گرمی ناشی از مصرف تنقلاتی همچون انواع
آجیل و شیرینی‌هایی که در ایام عید استفاده شده است بسیار اثرگذار است و
جوش‌های پوستی ناشی از گرمی مزاج را رفع کرده و با کمک به پاکسازی کبد، خون
را تصفیه و پوست را جلا داده و شفاف می‌کند.

البته مصرف عرقیات با طبع سرد برای سرد مزاجان سبب سردی اعضا و افت فشار خون و گیجی و منگی و رخوت می‌شود.

به گفته دکتر رضایی، عرقیات با طبع سرد تضعیف کننده قوای جنسی و عرقیات
با طبع معتدل روبه گرم ضمن مفرح بودن تقویت کننده میل جنسی است.

  • عرقیاتی با استعمال خارجی

آیا عرقیات علاوه بر مصرف خوراکی، منافع‌شان از طریق استشمام و ماساژ بر
روی پوست قابل انتقال است؟ دکتر رضایی با تائید این پرسش می‌افزاید
می‌توانید چند قطره گلاب بر روی بالش‌تان بپاشید یا در قسمتی از اتاق خواب
خود مقادیری از آن را در ظرفی بریزید و به واسطه استنشاق آن به آرامش برسید
و سرخوش شوید.

به گفته این متخصص از عطر گلاب در فضای عزاداری‌ها و مراسم سوگواری و در
انواعی از شیرینی‌ها همچون حلواها به دلیل ایجاد آرامش در سوگواران
استفاده می‌شود. همچنین چند قطره از برخی انواع عرقیات را می‌توانید روی
عضوی از بدن بریزید و آن موضع را ماساژ دهید.

علاوه بر ماساژ، عطر و اسانس عرق از طریق پوست نفوذ کرده و آرامش بخش
است. در غرب بیشتر افراد هنگام استحمام و غوطه‌وری در آب وان از عصاره
اسطوخدوس که خاصیت ضد درد دارد استفاده می‌کنند.

دکتر رضایی در پاسخ به این پرسش که عرقیات تا چه مدتی خاصیت خود را حفظ
می‌کنند، می‌گوید: مدت ماندگاری عرقیات از یک تا دو سال است و بیشتر از این
مدت ماده موثره و خواص درمانی عرقیات به تدریج کاهش می‌یابد. عرقیات باید
در جای خنک همچون یخچال نگهداری شود و هر گونه تغییر در عطر و طعم و رنگ
عرقیات نشان‌دهنده کیفیت پایین و غیرقابل مصرف شدن آن است.

به توصیه دکتر رضایی، خانواده‌های ساکن در شهرستان‌ها که در مناطق
روستایی زندگی می‌کنند در این فصل می‌توانند شکوفه‌ها و گلبرگ های جدا شده
از درخت پرتقال، نارنج، نارنگی، به یا سیب را که روی زمین ریخته در خانه به
روش سنتی در ظروف کوچک مخصوص، عرقگیری کرده و برای خانواده مورد استفاده
قرار دهند.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top