بهترین دمنوش ها و استفاده از انواع آن ها
می
خواهیم برخی از بهترین دمنوش ها را به شما معرفی کنیم نحوه تهیه و آماده
کردن آن ها را نیز در این مطلب برایتان آورده ایم می خواهیم شما را به جمع
دمنوش خورها دعوت کنیم با ما در ادامه مطلب همراه باشید
حتما شما
هم هنگام وارد شدن به عطاری ها از خواندن اسامی عجیب و غریب و ظاهر جالب
برخی گیاهان دارویی هیجان زده شده اید و دوست دارید از آنها سر در بیاورید.
درچندسال اخیر دوباره گرایش به دمنوش های قدیمی سر زدن به خوراکی هایی که
پیش از این مادربزرگ ها به زور به خوردمان می دادند زیاد شده است. حالا
کافه های با کلاس زیادی هستند که بخش زیادی از منوهایشان را به دمنوش ها
اختصاص داده اند و هر روز هم تعداد کافه گردهایی که ترجیح می دهند به جای
شیک های مختلف،هات چاکلت و قهوه اسپرسو یک استکان دم نوش «بهلیمو» بنوشند
بیشتر شده است. اگر شما هم دوست دارید وارد دنیای دمنوش خورها شوید این
گزارش را بخوانید.
دمنوش ها را چطور دم کنیم؟
اگر زمان و مکان کافی ندارید
از همان اول مشخص کنید که می خواهید چه اوقاتی از شبانه روز دمنوش
مصرف کنید. اگر در زمان اداری هوس نوشیدن یک لیوان دم نوش دلچسب کرده اید
اما زمان و مکان دم کردنش در قوری را ندارید بهتر است سراغ دمنوش های بسته
بندی و کیسه ای بروید. اگر سراغ دمنوش های کیسه ای رفتید بدانید دمنوش ها
با چای کیسه ای تفاوت دارند و نمی شود با چندبار غلتاندن در آب جوش از آنها
استفاده کرد. پس بهتر است به فکر یک لیوان درست و درمان مخصوص دمنوش برای
روی میزتان باشید.
اگر سری به مغازه های ظروف بزنید. لیوان های مخصوصی را می بینید که
برای دم کشیدن دمنوش های کیسه ای و عادی طراحی شده اند و با توجه به
دوجداره بودن آنها می توانید از نوشیدن یک دم نوش در محل کارتان حسابی لذت
ببرید.
اگر فرصت دم کردن دارید
اما اگر وقت و مکان مناسب برای دمنوش دارید. بهتر است به همان روش
سنتی عمل کنید و بعد از جوشیدن آب مواد دمنوش را در یک قوری کوچک بریزید و
با مقدار مناسبی آب آن را روی کتری و یا سماورتان دم کنید و در حدود ۲۰
دقیقه منتظر دم کشیدنش بمانید. یادتان باشد چای سازهای برقی به درد دم کردن
دم نوش نمی خورد. پس بهتر است کار را به همان شیوه سنتی ادامه دهید تا توی
ذوقتان نخورد.
انواع دمنوش ها
مکان های مختلف کشور همواره دمنوش های مخصوص به خودشان را داشته اند و
ممکن است سبک سیاق یک دمنوش خاص میان اقوام و مکان های مختلف تفاوت داشته
باشد. به همین خاطر اگر برای صرف دمنوش به کافه های مختلف بروید دمنوش های
متفاوتی را تجربه خواهید کرد که شاید اسمشان را برای اولین بار شنیده
باشید. ما اینجا سعی می کنیم چند دمنوش خوش طعم و مفید را که شاید بیشتر از
بقیه به کارتان بیاید معرفی کنیم.
به؛ خوشرنگ و خوش عطر
این دمنوش خوش عطر و خوش طعم خوراک اعصاب و روان است و می تواند دوست
خوبی برای قلب و معده شما هم باشد. درست کردنش هم وقت زیادی از شما نمی
گیرد. کافیست به تازه را با رنده درشت خرد کنید و در یک سینی پهن کنید و به
مدت دو روز روی شوفاژ قرار دهید. ماهیتابه را روی اجاق گاز قرار دهید تا
داغ داغ شود. به طوری که اگر قطره ای آب روی آن ریخت فورا تبخیر شود. بعد
خرده های به را داخل ماهیتابه بریزید و با قاشق چوبی حسابی تفت دهید تا به
ها قهوه ای شوند. از دود حاصل از این کار نترسید چون کاملا طبیعی است. حالا
خلال های خشک شده به را در گوشه ای قرار دهید تا خنک شوند و بعد از در یک
ظرف در بسته نگهداری کنید. هنگام درست کردن این دمنوش هم چندقاشق به را به
شکل چای به مدت ۲۰ دقیقه دم کنید. بعد از نوشیدن این دمنوش طبیعی که کار
دست خودتان هم هست حسابی لذت ببرید.
آویشن؛ برهردرد بی درمان دوا
در روزهایی که آلودگی هوا نفس بسیاری از شهروندان در شهرهای بزرگ را
گرفته است. خوردن دمنوش هایی با خاصیت درمانی می تواند جلوی بسیاری از
بیماری های ناشی از این آلودگی به خصوص سرماخوردگی را بگیرد. دمنوش آویشن
یکی از کامل ترین دمنوش های طبیعی است که بر هر درد بی درمان دواست. شاید
پیش از این فقط آویشن را در گوشه کنار غذاهای مختلف به خصوص فست فودها
خورده باشید. اما دمنوش این بار دست به کار شوید و در این وانفسای آلودگی
هوا برای خودتان یک لیوان آویشن دم کنید تا حال معده، روده و کبدتان حسابی
خوب شود. همچنین این دمنوش می تواند روند بهبود سرماخوردگی را به سرعت
افزایش دهد.کافیست یک قاشق آویشن خشک شده را با مقداری آب جوش در قوری
بریزید و روی شعله غیر مستقیم دم کنید. می توانید آویشن را با عسل و نبات
مصرف کنید.
چای ترش؛ یک لیوان آهن
این چای سرخرنگ هواداران خودش را دارد. هوادارانی که می توانند از رنگ
دل انگیز و طعم ترش این چای حسابی لذت ببرند. گیاه سرخ رنگ این چای، که به
چای مکه نیز معروف است برعکس چای معمولی یکی از منابع غنی آهن به شمار می
آید. این چای به طرز شگفت آوری می تواند برای بیماران دیابتی مفید باشد و
به پرفشاری خون شما کمک می کند. اگر بعد از خوردن وعده های غذایی به خصوص
شام احساس سنگینی می کنید و نمی دانید چه کار کنید. کافی است دست به کار
شوید و برای خودتان یک چای ترش غلیظ دم کنید و با نبات میل کنید. برای خوش
عطر شدن این دمنوش نیز می توانید از کمی پونه هم استفاده کنید.
هل و زعفران؛ بنوشید و بخندید
این دو گیاه محبوب هرکدام به طور جداگانه در چای معمولی نیز استفاده
می شوند اما در این دمنوش به تنهایی استفاده می شوند. دانه های خوشبوی هل
می تواند سیستم عصبی، دستگاه تنفسی و دستگاه گوارشی را آرام کند. زعفران
نیز باتوجه به طبیعت گرم و خشکی که دارد می تواند مقوی قلب،محرک قوای مغزی
است. از قدیم ترها معروف بوده است که خوردن زعفران شادی بخش و خنده آور
است. برای تهیه این دمنوش می توانید مقداری زعفران را با هل در آب جوش
بریزید و مدتی برای دم کشیدنش صبر کنید. سپس برای شیرین کردن این دمنوش نیز
می توانید از نبات و یا عسل استفاده کنید. برخی نیز در این دمنوش هنگام دم
کشیدن چوب دارچین نیز اضافه می کنند.
قاصدک؛ درمان دردها
دمنوش این گیاه خاصیت سرد و خشک دارد و نوشیدنی بسیار مناسبی برای
مادران شیرده است. اگر گرم مزاج هستید این دمنوش به شما توصیه می شود. چون
تعریق بدنتان را زیاد و خونتان را حسابی تصفیه می کند. افرادی که دردهای
رماتیسمی دارند می توانند هفته ای سه بار از این دمنوش برای تسکین و بهبود
دردهایشان استفاده کنند. حتی از این دمنوش می توان به عنوان یک ضماد برای
نیش عقرب و یا زنبود استفاده کرد. به دلیل آنتی اکسیدان ها و ویتامین سی که
در این گیاه است از استخوان ها در برابر آسیب محافظت می کند. برای تهیه
این دمنوش می توان ریشه قاصدک را از عطاری ها خریداری کرد. بعد ۵۰گرم از آن
را همراه دو لیوان آب جوش دم کنید و بگذارید تا حدود ۲۰ دقیقه در حرارت
غیر مستقیم دم بکشد.
بابونه؛ دشمن سردرد
اگر از زخم و یا ورم معده رنج می برید و نمی دانید که با آن چکار
کنید؟ بهترین توصیه ما به شما دمنوش بابونه است. بابونه از قدیم یکی از
محبوبترین گیاهان در عطاری ها بوده است که به دلیل مفید بودن آن برای پوست و
مو مورد استقبال مردم قرار می گرفته است. اما این دمنوش می تواند علاوه بر
بهبود اعصاب و روان می تواند برطرف کننده سنگ های کلیوی نیز باشد. افراد
دارای میگرن و سردردهای شدید نیز می توانند به جای مصرف داروهای متعدد از
این دمنوش به طور روزانه استفاده کنند. حالا اگر دوست دارید روزهای آرام و
بهتری را در انتظار داشته باشید در برنامه روزانه تان دمنوش این گیاه دوست
داشتنی را فراموش نکنید. برای تهیه آن کافیست به نزدیک ترین عطاری محله تان
مراجعه کنید و بعد از آن این گیاه را مثل چای دم کنید.
به لیمو؛ محبوب مادربزرگ ها
به لیمو یک گیاه معطر است که بویی شبیه به لیمو دارد. برگ این گیاه
معطر خاصیت درمانی فراوانی دارد که می تواند به رفع تپش قلب، استرس و خستگی
های روحی، بی خوابی، سردرد و سرماخوردگی و سرفه کمک کند. این دمنوش محبوب
بسیاری از مادربزرگ ها و پدربزرگ هاست. پس می توانید برای امتحان کردن این
دمنوش محبوب سری به خانه مادربزرگ پدربزرگ هایتان بزنید و در یک دورهمی
باهم دمنوش به لیمو بنوشید. یادتان باشد این دمنوش برای افراد باردار و
شیرده منع شده است.
تخم کتان؛ لاغر شوید
همه کسانی که به فکر لاغر شدن و آب کردن شکم شان هستند همواره به
دنبال معجون معجزه آسایی می گردند که بتواند در این هدف بزرگ آنها را یاری
کند. بنابراین ما به این افراد دمنوش تخم کتان را توصیه می کنیم. ازاین
گیاه که طبع گرم و خشکی دارد می توانید صبح ها هنگام صبحانه استفاده کنید.
چون می تواند به شدت به سوخت و ساز بدنتان و در نتیجه سیستم گوارش کمک کند.
همچنین این دمنوش اشتها را کاهش می دهد بنابراین غذای کمتری مصرف کنید.
همچنین در روزهایی که سونامی سرطان در همه جای دنیا جان بسیاری از افراد کم
سن و سال را می گیرد. دمنوش تخم کتان در رده نوشیدنی های ضد سرطان ( سرطان
روده و سرطان سینه) قرار دارد. برای درمان پوکی استخوان نیز می توانید از
این گیاه استفاده کنید.
گل گاوزبان؛ عصبانی نمی شوید
از قدیم همیشه به کسانی که زود عصبی می شدند و یا استرس زیادی داشتند
گل گاو زبان توصیه می کردند. بعدها استفاده از گل گاوزبان شیوه ای برای
آرام کردن مردها توسط همسرشان شد تا بعد از صرف یک لیوان گل گاوزبان همراه
سنبل الطیب خواسته شان را با خیال راحت تری بگویند. نوشیدن این دمنوش در
ایام امتحانات و یا مواقعی که مشغله های فکری شما زیاد است به شدت توصیه می
شود. اگر در خانواده تان کسی هست که از افسردگی و یا اضطراب بیش از حد رنج
می برد می توانید با دم کردن روزانه این دمنوش مفید به بهبود وضعیتش کمک
کنید. برای راحت نوشیدن و لذت بردن از این دمنوش می توانید از نبات و یا
لیمو عمانی هم استفاده کنید. قدیمی ها این دمنوش را امتحان کرده اند و جواب
گرفته اند. حالا نوبت شماست
چای کوهی؛ پشمالوی آرامشبخش
دیگر دمنوشی که برای درمان افسردگی پیشنهاد می شود چای کوهی است. این
چای که به چای پشمالو نیز معروف است از داروهای آرامبخش، نشاط آور و تقویت
کننده کننده قوی اعصاب و روان به شمار می آید. این گیاه برای دردهای مفصلی،
سردرد، سرگیجه، دردهای عصبی و رماتیسمی، دردهای معده و روده نیز بسیار
مفید است. نوشیدن این گیاه بعد از یک روز سخت و پرتلاش کاری بسیار توصیه می
شود. کافیست یک بار که از محل کارتان برمی گردید به جای خوردن چای معمولی
یک لیوان چای کوهی را امتحان کنید و تمام خستگی هایتان را با این چای دلچسب
به فراموشی بسپرید.
برای خوش طعم شدن دمنوشتان این نکات را رعایت کنید:
دم نوش ها هرچه تازه تر باشند طعم و عطر لذت بخش تری دارند. پس هنگام
خرید حواستان را جمع کنید و از خرید دمنوش های خاک گرفته و خیلی کهنه پرهیز
کنید.
مراقب باشید هنگام نگهداری دمنوش درب شیشه و یا کیسه مورد نظر را محکم ببندید تا عطر دمنوش شما از بین نرود.
اگر می توانید دمنوش هایتان را جایی نزدیک به سماور و قوری و کتری خانه بگذارید تا بیشتر از آنها یاد کنید
از قدیم همیشه نبات های زعفرانی دوست صمیمی دم نوش های سنتی بوده است.
شما هم می توانید از نبات های چوبی برای دلپذیر شدن طعم دم نوشتان استفاده
کنید
یادتان باشد دم نوش نوشیدن با شربت تفاوت دارد و معمولا در استکان های
کوچک سرو می شود. مخصوصا اگر تازه کار هستید به خوردن دمنوش ها عادت
ندارید.
بهترین زمان نوشیدن دمنوش بعد از صرف شام و یک تا دوساعت قبل از خواب
است. از این زمان طلایی برای رسیدن به یک آرامش واقعی استفاده کنید.
شب های بلند زمستان نوشیدن یک استکان دمنوش تازه دم هنگام کتاب خواندن لذت عجیبی دارد.
طبیعت در فنجان شماست: همه چیز درباره انواع دمنوشها
دمنوشها و
جوشاندههای گیاهی، نوشیدنیهایی هستند که اغلب افراد، نوشیدن آنها را
زمانهایی مناسب حالشان میدانند که بیماری خاصی دارند و از دردی رنج
میبرند یا استرس و اضطراب و تنش روحی، آرام و قرارشان را گرفته است. از
این گذشته، اغلب دمنوشها را میتوان مانند چای به صورت روزانه صرف کرد.
قبل از آن که شما را با خواص برخی دمنوشهای گیاهی آشنا کنیم،
باید بدانید برخلاف باورعامه، دمنوش با جوشانده فرق میکند. به عبارتی، دم
کردن و جوشاندن گیاهان، دو روش مختلف است که هر روش تاثیر جداگانهای بر
بدن میگذارد.
برای تهیه دمنوش، ادویه، میوه، برگ، ساقه
یا ریشه گیاهان را میتوان خشک و پودر، در نهایت دم کرد. در این روش، گیاه
را میکوبند و در آب جوشیده برای 15 تا 20 دقیقه در ظرف در بسته روی بخار
ملایم قرار میدهند و بعد صاف میکنند.
نوشیدنی حاصل از برگ چای، گل گاوزبان، گل
ختمی، بهلیمو، سنبلالطیب یا چای میوهای، نوعی دمنوش است. بسیاری از
متخصصان و درمانگران طب سنتی ایران، نوشیدن روزانه دمنوش یا چای را بهترین و
سادهترین راه تسکین دردهای عمومی بدن و پیشگیری از بیماریها میدانند.
تفاوت جوشانده و دمنوش
اگر گیاه را مستقیم با آب سرد یا گرم
بجوشانند، جوشاندهای به دست میآید که خاصیت و اثر آن قویتر از دمنوش است
و در مقایسه با عرقیات گیاهی، خواص تقویتی و همچنین عطر خارج شده از گیاه
بیشتر است. البته تحقیقات نشان داده است جوشانده برخی گیاهان به دلیل
تاثیر قوی و فوری بر برخی ارگانهای مختلف بدن، عوارض ناگواری به دنبال
دارد و میتواند به مسمومیت یاحتی مرگ منجر شود. در نتیجه توصیه میشود،
برای مصارف روزانه به میزان متعادل از دمنوش استفاده و مصرف جوشانده بخصوص
جوشانده گیاهان ناشناخته بدون نظر و تجویز متخصصان این حرفه اجتناب شود.
معرفی چند دمنوش گیاهی
دمنوش بابونه
بابونه برای مصریان و رومیان باستان یک گیاه
شناخته شده بود و آن را داروی همه دردها میدانستند. از دمنوش این گیاه به
عنوان آرامبخش و تسکیندهنده اعصاب استفاده میشود، ضمن این که به افزایش
ترشح شیر در دوران شیردهی، دفع سنگ مثانه و رفع سردرد و تب کمک میکند و
نیز ضدآلرژی و تقویتکننده مغز است. بابونه برای التیام زخم معده و ورم آن
مفید است و به همین دلیل، توصیه میشود، یک لیوان دمنوش آن را صبح و ناشتا
بنوشید و سپس در رختخواب به مدت 4 دقیقه به پشت بخوابید و پس از یک ربع
صبحانه را میل کنید. برای دریافت نتیجه بهتر، این کار را مدت دو هفته انجام
دهید و برای رفع بیخوابی و برخورداری از خواب آرام، 10 دقیقه قبل از خواب
یک فنجان چای بابونه میل کنید. اگر به هر گونه اختلال و گرفتاری معده
مبتلا باشید، این دمنوش آرامش را به شما بازمیگرداند.
دمنوش برگ و میوه به
میتوان گفت این دمنوش خوشرنگتر و دلچسبتر
از چای و نسبت به سایر دمنوشها معطرتر و بهترین نوع آن است. این دمنوش،
سرفه خشک را درمان میکند، آرامبخش، باعث تقویت قوای مغزی و نیز مقوی قلب و
کاهشدهنده استرس و نشاطآور است. از خواص دیگر آن تقویت قلب، کبد، معده،
اعصاب، رفعکننده بوی بد دهان، ضدسرماخوردگی و التیامدهنده سردردهای مزمن
است و به هضم غذا کمک میکند.
دمنوش بهلیمو
این دمنوش بویی شبیه لیمو دارد. آرامبخش،
رفعکننده خستگی و مناسب درمان بیخوابی شبانه است؛ میگرن، سردرد و تپش قلب
را بهبود میبخشد و ضمن تقویت معده، مقوی حافظه است و به تنظیم گردش خون
کمک میکند.
دمنوش نعنا
نعنا از قدیمیترین داروهای گیاهی است.
یونانیان باستان برای افزایش قوای جسمانی خود برگ نعنا را روی بازو
میمالیدند. این دمنوش به تقویت معده کمک میکند، ضدتشنج و سرفه، آرامبخش و
درمانکننده سرماخوردگی و آنفلوآنزاست و به رفع سکسکه، حالت تهوع و رفع
قولنج و درد معده کمک میکند. یک فنجان چای گرم نعنا سینه درد را آرام
میکند و توصیه میشود، برای رفع گلو درد، چای آن را غرغره کنید. دمنوش
نعنا اگر همراه عسل خورده شود، دارویی مناسب و بیخطر برای برطرف کردن ضعف
جسمانی است.
دمنوش بهار نارنج
این دمنوش به شیوه چای دم میشود و حکمای طب
سنتی، آن را برای درمان افسردگی تجویز میکنند. بسیار خوشبو، خوش طعم،
آرامشبخش، شادابکننده و اشتهاآور است، به تقویت جسم کمک میکند و
تسکیندهنده سردرد عصبی و کاهشدهنده کلسترول خون است.
دمنوش گل گاو زبان
تجویز دمنوشی سنتی مانند گل گاوزبان میتواند
مرهمی قوی برای سرفههای فصل سرما باشد. این دمنوش، آرامبخش و نشاطآور
است، رنگ رخساره را باز میکند، تنگی نفس، گلودرد، دلهره و وحشت را از بین
میبرد و از غم و غصه میکاهد.
مصرف گل گاوزبان با عسل برای رفع تنگی نفس
تجویز میشود و چون گفته شده حاوی منیزیم است از سرطان پیشگیری میکند. از
دیگر خواص گل گاوزبان، تقویت قلب و اعصاب و جلوگیری از تپش قلب است. همچنین
تقویتکننده کلیه و پیشگیریکننده از ورم و عفونت است و به دفع سنگ کلیه
کمک میکند. مصرف این دمنوش برای زنان باردار و کودکان توصیه نمیشود.
دمنوش چای ترش
موطن اصلی چای ترش، غرب آفریقاست و در بیشتر
مناطق گرمسیر کشت میشود. در برخی منابع آمده است، چای ترش از شکوفه تمبر
هندی تهیه میشود. این دمنوش به چای مکه یا چای قرمز نیز معروف است و به
دلیل طبع سردی که دارد، باعث کاهش فشار خون و حرارت کبد و سبب خنکی و تهویه
بدن میشود و میتواند قند خون را کنترل کرده، موجب تمدد اعصاب و جریان
بهتر خون شود. گفته شده چای ترش غنی از آهن است، اما به نظر میرسد با
داشتن اسیدهای آلی و ویتامین C به جذب بهتر آهن غذاهای گوشتی کمک میکند و
تقویتکننده سیستم ایمنی بدن است. افرادی که قند، چربی و فشار خون بالا
دارند، میتوانند یک تا دو نوبت از چای روزانه خود را به چای ترش اختصاص
دهند، اما مصرف زیاد آن سبب رخوت و سستی میشود.
دمنوش چای کوهی
چای کوهی را میتوان در اغلب عطاریها پیدا
کرد و بیشتر همراه سبزیهای صحرا در فصل بهار از کوه جمعآوری و خشک
میشود. این چای بیشتر مورد اقبال اهالی محلی روستاها و آرامبخش، مقوی
اعصاب، ضدحساسیت و بازکننده گرفتگی روده است و بدن را مقاوم میکند.
دمنوش رازیانه
این دمنوش طعم خوشی ندارد و اغلب به صورت
دارو میتوان آن را نوشید. آرامبخش است و بر تسکین درد قاعدگی، افزایش شیر
مادران و رفع اختلالات ماهانه تاثیر بسیار دارد.
دمنوش دارچین
چون این ادویه چاشنی غذاهای خانگی است، در
دسترسترین دمنوش محسوب میشود. دارچین درد کمر، پا و مفاصل را کاهش میدهد
و از دلهره و بوی بد دهان میکاهد و موجب افزایش فشار خون شده و رفعکننده
سردمزاجی است. این دمنوش محرک اعصاب است و به دلیل طبیعت گرم و خشکی که
دارد، قوای جسمانی را افزایش میدهد. البته انواع دمنوش زیره سیاه، گزنه،
سنبلالطیب، نعنا، زنجبیل و هل نیز این خواص را دارند.
دمنوش گشنیز
نوشیدن دمنوش گشنیز در فصل سرما به درمان
حساسیت فصلی، آبریزش بینی و عطسه کمک میکند. نوشیدن دو فنجان آن در طول
روز داروی خوبی برای پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی و آلرژی است و مانند
آنتیهیستامین طبیعی عمل میکند.
دمنوش بیدمشک
حکمای طب سنتی میگویند، دمنوش بیدمشک
ضدعفونیکننده و ضدباکتری و برای دستگاه گوارش سودمند است و نوشیدن آن موجب
رفع جوشهای بدن، باعث کاهش حرارت درونی بدن و سبب خنکی میشود.
دمنوش گل همیشه بهار
براساس برخی پژوهشهای جدید، دمنوش و عصاره
گل همیشه بهار ترکیباتی دارد که میتواند به سلولهای بدخیم و سرطانی حمله
کند و سلولهایی را که در شکلگیری سرطان پوست، سرطان دهانه رحم و لوسمی
مزمن (نوعی سرطان خون) نقش دارند، مهار کند. به باور کارشناسان این دمنوش
به دلیل مقادیر زیاد ترکیبات فنولیک، خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدالتهاب نیز
دارد، اما زیاده روی در مصرف آن میتواند سمی و خطرناک باشد.
دمنوش میوهای
اغلب دمنوشهای میوهای طعم و بوی تند و در
تماس با آب جوش، رنگی قوی دارند. اگر این طعم و رنگ بیش از حد باشد به
تقلبی بودن آن شک کنید.
از خواص دمنوش میوه میتوان به خاصیت
ضدسرماخوردگی، کم کردن فشار و غلظت خون، کمک به عملکرد مطلوب کبد،
انرژیزایی و برطرفکنندگی خستگی اشاره کرد ضمن این که دمنوش میوهای در
مقایسه با دمنوش گیاهی ویتامین بیشتری دارد، غنی از آنتیاکسیدان است و به
افزایش سطح ایمنی بدن کمک میکند و مقوی اعصاب است. برای آن که بیشترین سود
را از دمنوش میوهای ببرید، میتوانید آن را به صورت خانگی تهیه کنید.
دمنوش مخلوط آرامبخش
این دمنوش میتواند حاوی گل گاوزبان، اسطوخودوس، سنبلالطیب و بهارنارنج باشد که ترکیب آن معجونی آرامبخش به شما هدیه میدهد.
اسطوخودوس برای درمان ضعف اعصاب و برطرف کردن
غم و اندوه سودمند است. از خواص سنبلالطیب، بهار نارنج و گل گاوزبان هم
رفعکننده ناراحتیهای عصبی، دلهره و تشویش و درمانکننده بیخوابی و میگرن
است.
دمنوش مخلوط انرژیزا
این دمنوش میتواند حاوی گشنیز، هل، دارچین،
زنجبیل، میخک و جنسینگ باشد. جنسینگ نیروزا و مقوی است و به عنوان گیاه
جوانی در جهان شهرت دارد و در بهبود حافظه و نشاط و تقویت قوای ذهنی و جسمی
موثر است. میخک مقوی مغز است و از سرطان جلوگیری میکند. زنجبیل نیروبخش و
مقوی معده و هل، معطر و مقوی بدن و دارچین نیز شادیآور است.
دمنوش مخلوط لاغری
این دمنوش حاوی چای سبز، سنا، زیره و گل
محمدی است. چای سبز سوخت و ساز چربی بدن را تسریع میکند. سنا به دلیل ملین
بودن و برخورداری از خواص هورمونی و زیره سبز به دلیل انرژیزایی و افزایش
جنب و جوش و گل محمدی به دلیل نشاطآور بودن، نوشیدنی مناسبی محسوب
میشود.
ناگفته نماند این دمنوش آن طور که فکر میکنید لاغرکننده نیست و تا حدودی از اضافه وزن جلوگیری میکند.
دمنوش فلهای یا کیسهای؟
معمولا گیاهان یا میوههایی را که برای تهیه
دمنوش فلهای و کیسهای استفاده میکنند، شستوشو نمیدهند. البته
دمنوشهای کیسهای را با بخارات کلر، گوگرد یا اشعه گاما ضدعفونی میکنند
تا بار میکروبی محصول به حداقل رسیده و در درازمدت دچار کپکزدگی نشود.
دکتر عزیزی ، متخصص علوم و صنایع غذایی
درباره دمنوشهای فلهای میگوید: افرادی که مایل به استفاده از دمنوش
فلهای هستند، برای تهیه آن باید گیاهی را انتخاب کنند که به صورت برگ کامل
است و هرگز از دمنوش پودری استفاده نکنند، چراکه معلوم نیست پودر چه گیاهی
است، چه کیفیتی دارد و با چه موادی ترکیب شده است. به گفته عزیزی برای
رعایت بهداشت دمنوش فلهای و رنگدهی بیشتر بهتر است قبل از دم کردن، گیاه
مورد نظر را کمی با آب شستوشو دهید تا گرد و خاک و میکروب احتمالی آن
تقلیل یابد.
این استاد دانشگاه درباره دمنوشهای ارگانیک
میگوید: این که یک محصول گیاهی را در شرایط ویژه و کنترل شده پرورش دهند و
نام ارگانیک روی آن بگذارند، بعید به نظر میرسد، زیرا سازمان ناظری
نداریم که بخواهد در طول تولید، شرایط مربوط به ارگانیک بودن محصول را مورد
تائید قرار دهد.
دمنوش کیسهای؛ باکیفیت یا بیکیفیت؟
تا چندی پیش، دمنوشهای گیاهی را به صورت
فلهای عرضه میکردند، اما با پیشرفت صنایع غذایی، همین دمنوشها درون کیسه
جای گرفت و شیوه بستهبندی و عرضه آن متفاوت شد.
دکتر محمدحسین عزیزی، متخصص علوم و صنایع
غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس درباره کیفیت دمنوشهای کیسهای
میگوید: به دلیل آن که برای تهیه دمنوش کیسهای، گیاه را خرد و پودر
میکنند، کیفیت اولیه گیاه را ندارد، اما اگر تولید کارخانه معتبر و با مهر
استاندارد و پروانه بهداشت باشد، باکیفیت محسوب میشود.
این متخصص میافزاید، اغلب دمنوشهای کیسهای
رنگ زرد ملایمی دارند، بجز دمنوش چای ترش، میوههای استوایی یا دمنوش
آلبالو که قرمز پررنگ است. اگر دمنوشی رنگ قوی و طعم و بوی تند و غیرطبیعی
داشته باشد، به تقلبی بودن آن شک کنید. این دمنوشها تا وقتی خشک و فاقد
رطوبت باشند، فسادپذیر نخواهند بود. بهتر است دمنوش انتخابی، تولید داخل
باشد چراکه احتمال دارد برخی انواع دمنوشهای وارداتی مورد تائید وزارت
بهداشت نبوده و حاوی رنگ، اسانس و مواد نگهدارنده باشد.
در مصرف دمنوش زیادهروی نکنید
دمنوشها مانند برخی داروهای گیاهی یا
شیمیایی همچون شمشیر دولبه عمل میکنند و علاوه بر مزایای سودمند، اثراتی
همچون کاهش یا افزایش قند یا فشار خون از خود نشان میدهند یا سبب بروز
رخوت میشوند یا مصرف آن با غذا یا داروهای شیمیایی سازگار نیست. در نتیجه
باید به میزان متعادل و در صورت بیماری با مشورت پزشک مصرف شوند. به گفته
متخصصان، مصرف روزانه دمنوشهایی مانند زیره، رازیانه و گشنیز به مقدار
مناسب بدون اشکال است، اما دمنوش گل گاوزبان که سبب کاهش یا افزایش فشار
خون یا دیگر فاکتورهای خونی میشود، محدودیت مصرف دارد و باید روی
بستهبندی آن مقدار، نوع مصرف، خواص درمانی و عوارض احتمالی درج شود.
روش دم کردن دمنوش کیسهای
آب داغ را روی دمنوش کیسهای بریزید و اجازه
دهید چند دقیقه این نوشیدنی درون ظرف در بسته و دور از منبع حرارت باقی
بماند تا عصارهاش خارج شود. دمنوش کیسهای چون حاوی گیاه پودر شده است، طی
5 تا 10 دقیقه دم میکشد و رنگ و اسانس آن خارج میشود اما گیاهانی که
به صورت برگ، ساقه و ریشه کامل هستند، گاهی تا 20 دقیقه دم کشیدن آن زمان
میبرد. مصرف دمنوش سرد جز دمنوش برخی گیاهان خاص توصیه نمیشود زیرا بر
اثر سرد شدن، برخی مواد موثر دمنوش از بین میرود. بهتر است دمنوش را طی یک
تا دو ساعت میل کنید.
عوارض احتمالی دمنوشهای مخلوط
با توجه به این که بر اثر مخلوط کردن چند
گیاه، خاصیت درمانی، اثرات تقویتکنندگی و آرامبخشی دمنوش افزایش مییابد و
گاهی از میزان عوارض جانبی گیاهان کاسته میشود، اما گاهی تداخل اثر چند
گیاه با یکدیگر میتواند از خواص دمنوش بکاهد یا با ایجاد مسمومیت، موجب
بروز عوارض جزئی یا شدید در مصرفکننده شود.
در نتیجه بدون آگاهی و خودسرانه از مخلوط
کردن چند نوع گیاه با یکدیگر بپرهیزید و سعی کنید دمنوشهای مخلوطی را
انتخاب کنید که به صورت بستهبندی و تائید شده عرضه میشوند.
تاریخ مصرف دمنوش مهم است
دمنوشها حاوی ترکیبات مفیدی هستند که بر اثر
گذشت زمان با اکسیژن هوا فعل و انفعال پیدا میکنند و از مزیتشان کاسته
میشود. به همین دلیل، دمنوش را در محیط خشک، خنک، در سایه و به مدت 2 تا 3
ماه نگهداری کنید.
بیش از این مدت نگهداری، با وجود آن که
احتمال دارد طعم و بو تغییر نکند و فاسد نشود، اما به مرور از فواید آن
کاسته میشود، ضمن این که دمنوشهای فلهای بینام و نشان اغلب تاریخ مصرف
مشخصی ندارند و احتمال غیربهداشتی بودن آنها زیاد است.