تضمین سلامت پانکراس با گیلاس و زغال اخته
پانکراس غده ای است در بخش فوقانی شکم که هم برون ریز و هم درون ریز است؛
یعنی ترشحات آن هم مستقیما وارد جریان خون می شوند و هم برای هضم پروتئین،
چربی و کربوهیدرات، وارد روده می شوند.
غذا به محض ورود به روده
کوچک، توسط آنزیم های ترشح شده از پانکراس و اسید معده، هضم می شوند. آنزیم
های پانکراس با وجود هضم چربی و کربوهیدرات، هیچ آسیبی به پرز و دیواره
روده وارد نمی کنند. بخش اعظم هضم چربی، پروتئین و نشاسته، به عهده آنزیم
های ترشح شده از پانکراس است.
یکی دیگر از مهمترین وظایف پانکراس، تولید انسولین است که سبب کاهش قند خون و تولید انرژی از آن می شود.
مطالعات محققان دانشکده پزشکی هاروارد نشان می دهد که برخی از مواد غذایی سبب سلامت پانکراس می شوند. این مواد غذایی عبارتند از :
– سیر
سیر
حاوی سولفور، فلاونوییدها و سلنیوم است که تاثیر مثبتی روی بافت پانکراس
دارند. مطالعات موسسه ملی سرطان آمریکا نشان می دهد که استفاده منظم از
سیر، خطر بروز سرطان پانکراس را 54 درصد کاهش می دهد.
– انگور قرمز
گاهی
اوقات پانکراس دچار التهاب می شود که به آن پانکراتیت می گویند. آنتی
اکسیدان موجود در انگور قرمز از بروز التهاب بافت لوزالمعده جلوگیری می
کند.
– اسفناج
آهن و آنتی اکسیدان موجود در اسفناج، از التهاب بافت پانکراس جلوگیری می کند.
– سیب زمینی
سیب زمینی حاوی ویتامین های C، B و A است و سبب سلامت پانکراس می شود.
– زغال اخته و گیلاس
این دو میوه از تخریب سلول های پانکراس جلوگیری می کنند و خاصیت آنتی اکسیدانی دارند.
– کلم بروکلی
خطر ابتلا به پانکراتیت را کاهش می دهد.
نقش تغذیه در سرطان پانکراس
مواد قندی و افزایش خطر سرطان پانکراس
محققان
سوئدی می گویند مصرف زیاد مواد قندی خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش
می دهد و مصرف کنندگان نوشیدنی های کربنه بیش از همه در معرض خطر قرار
دارند.
به گزارش نیوزدیلی، محققان انستیتوی کارولینسکا می گویند
نوشیدن نوشابه های قندی حداقل دو بار در روز احتمال این سرطان را دو برابر
می کند.
ریختن شکر در قهوه پنج بار در روز این خطر را تا 70 درصد افزایش می دهد.
محققان دریافته اند که مصرف قند باعث می شود پانکراس مقادیر بیشتری انسولین تولید کند.
متاسفانه مصرف نوشابه های
غیر الکلی قندی در سراسر جهان بالا است و ایالات متحده از این نظر در راس
کشورهای جهان قرار دارد. میزان ابتلا به سرطان پانکراس در این کشور سالانه
بیش از 32000 مورد گزارش شده است.
سرطان پانکراس با مصرف میوه و سبزی کاهش می یابد
تحقیقات جدید از کانادا پیشنهاد می کنند رژیم غذایی غنی از میوه و سبزی می تواند به کاهش سرطان پانکراس کمک کند.
در
میان سرطان ها، تومورهای پانکراتیک یکی از تاسف انگیزترین مقادیر ادامه
حیات را دارا است به طوری که کمتر از 5 درصد بیماران تا 5 سال پس از تشخیص
زنده می مانند.
پیش بینی ضعیف این بیماری تا حد زیادی مربوط به این
است که به ندرت در مراحل اولیه تشخیص داده می شود لذا شناخت فاکتورهای
احتمالی این بیماری حیاتی است.
به گزارش رویتر، نتایج یک مطالعه ی
گسترده بر روی کانادایی هایی که مبتلا به سرطان بودند نشان می دهد مصرف
بیشتر میوه و سبزیجاتی مانند بروکلی و گل کلم با کاهش احتمال سرطان پانکراس ارتباط دارد.
آنتی
اکسیدان ها با پاکسازی رادیکال های آزاد اکسیژن که می توانند منجر به صدمه
ناشی از بیماری به سلول ها شوند، به دفع سرطان کمک کنند
به
دلایل نامعلوم این ارتباط محدود به مردان بود و در کسانی که بالاترین مصرف
میوه و سبزی را داشتند احتمال ابتلاء به سرطان پانکراس یک دوم احتمال آن
در افرادی با پایین ترین حد مصرف بود. چنین ارتباطی مشخصا در میان زنان
مشاهده نشد. همچنین در بخش دیگری از این مطالعه مشخص شد آنتی اکسیدان لیکوپن به ویژه بر علیه سرطان پانکراس و البته تنها در مردان اثر حفاظت بخش دارد.
لیکوپن که در گوجه فرنگی و
محصولات آن به میزان زیادی وجود دارد جزو خانواده ی ترکیبات گیاهی به نام
کاروتنوئیدها است که برخی از آن ها در بدن به آنتی اکسیدان ویتامین A تبدیل می شوند.
به گفته ی محققان، پرتقال، سیب، طالبی و نیز سبزیجاتی مانند بروکلی و گل کلم منابع اصلی کاروتنوئیدها و ویتامین C هستند.
ویتامین C نیز آنتی اکسیدان دیگری است که با کاهش احتمال سرطان پانکراس ارتباط دارد.
مهم ترین علل بروز سرطان پانکراس شامل استعمال دخانیات، دیابت،
افزایش سن، مصرف زیاد پروتئین های حیوانی و چرب و مواد قندی و
سابقه ی ابتلا به عفونت مزمن پانکراس است
به
نظر می رسد آنتی اکسیدان ها با پاکسازی رادیکال های آزاد اکسیژن که می
توانند منجر به صدمه ناشی از بیماری به سلول ها شوند، به دفع سرطان کمک
کنند.
به هر حال محققان بر این باور هستند که در حال حاضر تنها راه
اجتناب از سرطان پانکراس پیشگیری است و ترک سیگار و مصرف میوه و سبزی تازه
دو عامل موثر در این امر هستند.
خطر ابتلا به سرطان پانکراس با مصرف زیاد چربی
پژوهشگران در یک تحقیق جدید هشدار دادند، چربی زیاد موجود در رژیم غذایی، خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش می دهد.
مقدار زیاد چربی که از طریق مصرف بالای گوشت قرمز و فرآوردههای لبنی وارد بدن می شود خطر ابتلا به این سرطان را تشدید می کند.
دکتر
راشل استولزنبرگ و دستیاران وی در بخش اپیدمیولوژی و ژنتیک سرطان در
انستیتو ملی سرطان آمریکا در این تحقیق روی 500 هزار نفر مطالعه کرده و نوع
رژیم غذایی و سطح سلامت این افراد را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند.
نتایج
بررسی های این پژوهشگران نشان داد: مردان و زنانی که به طور کلی مقدار
زیادی چربی در رژیم غذایی خود مصرف می کردند به ترتیب 53 و 23 درصد بیشتر
به سرطان پانکراس مبتلا شدند. همچنین شرکت کنندگان در این تحقیق که به
میزان بالایی از چربی های اشباع شده مصرف می کردند در مقایسه با کسانی که
کمتر از این مواد استفاده کرده بودند، 36 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به
این سرطان بوده اند.
حبوبات ریسک سرطان پانکراس را کاهش می دهد
مصرف بیش از دو وعده نان شیرینی در هفته خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش می دهد که با شوربای جو جایگزین می شود.
محققان دانشگاه کالیفرنیا دریافته اند مصرف روزانه دو وعده حبوبات خطر ابتلا به سرطان پانکراس را تا 40 درصد کاهش می دهد.
بر اساس این گزارش، مصرف انواع حبوبات و غلات نه تنها از دیابت و بیماری های قلبی جلوگیری می کند بلکه مانع از ابتلا به انواع سرطان به خصوص سرطان پانکراس می شود.
این
گزارش می افزاید، محققان با بررسی 532 نفر مبتلا به سرطان پانکراس و 1701
نفر سالم با شرایط سنی، وزنی، جنسی و سابقه دیابت یک سال دریافتند که
حبوبات مانع از ابتلا به سرطان پانکراس می شود.
این گزارش حاکیست، مصرف هفتگی بیش از دو وعده نان شیرینی خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش می دهد.
در
نهایت این که مهم ترین علل بروز سرطان پانکراس شامل استعمال دخانیات،
دیابت، افزایش سن، مصرف زیاد پروتئین های حیوانی و چرب و مواد قندی و
سابقه ی ابتلا به عفونت مزمن پانکراس است.