رنگدانه ای که از سکته مغزی پیشگیری می کند
نتایج مطالعات محققان فنلاندی نشان داد که مصرف گوجه فرنگی خطر سکته مغزی
را کاهش می دهد. یکی از آنتی اکسیدان های موجود در گوجه فرنگی به نام
لیکوپن (رنگدانه قرمز) در بروز این اثر نقش دارد. بسیاری از مطالعات در
گذشته نشان داده بودند که گوجه فرنگی دارای فواید بسیار زیادی برای سلامتی
بدن است.
در سال 2011 مرکز ملی تکنولوژی و ایمنی غذای امریکا اظهار
داشت که مصرف گوجه فرنگی موجب محافظت در برابر سرطان، پوکی استخوان و
بیماری های قلبی- عروقی می شود.
در تحقیقات اخیر مشخص شد که غلظت
بالای لیکوپن در خون موجب 55 درصد کاهش خطر سکته مغزی می شود. در این تحقیق
1031 مرد فنلاندی بین سنین 46 تا 65 سال انتخاب شدند. غلظت لیکوپن خون
آنها در ابتدای مطالعه و سپس به طور دوره ای در طی 12 سال مورد بررسی قرار
گرفت. در طی این دوره 12 ساله 67 مورد سکته مغزی به ثبت رسید.
در
میان 258 مرد با سطح لیکوپن پایین در خون، 25 نفر به سکته دچار شدند در
حالی که در بین 259 مرد با غلظت بالای لیکوپن در خون، 11 نفر مبتلا به سکته
شدند. همچنین مشخص شد در مردانی که بالاترین غلظت لیکوپن را داشتند، خطر
سکته 59 درصد کمتر از سایر افراد بود. این محققان معتقدند که رژیم غذایی
سرشار از میوه ها و سبزیجات (بیش از 5 واحد میوه و سبزی در روز) خطر سکته
را کاهش می دهد.
لیکوپن یک رنگدانه کاروتنوئیدی قرمز است که به
فراوانی در گوجه فرنگی یافت می شود. این رنگدانه در برخی میوه ها مانند
هندوانه، گریپ فروت صورتی، پاپایا و زردآلو نیز وجود دارد. لیکوپن یک آنتی
اکسیدان است که در سلامت قلب و پیشگیری از سرطان موثر می باشد.
در سال 2011 محققان دانشگاه ایلی نویز در شیکاگو اظهار داشتند که لیکوپن در پیشگیری از سرطان پروستات نقش موثری ایفا می کند.
گردو بخورید تا مبتلا به دیابت نشوید
برخی مغزهای گیاهی هستند که اثرات اعجاب آمیزی در کنترل بعضی از بیماری های مزمن دارند. یکی از این موارد، گردو می باشد.
نقش گردو در کنترل بروز دیابت
تحقیقات
جدید ادعا می کنند که گردو از جمله مغزهای گیاهی است که با انرژی بالایی
که دارد، دارای حجم بالایی از مواد مغذی مورد نیاز برای بدن می باشد. گردو منبع غنی از اسیدهای چرب، فولات و ویتامین E می باشد.
در
یک تحقیق جدید که بر روی 31 مرد و 81 زن سنین 25 تا 75 سال که در خطر
ابتلا به بیماری دیابت نوع دو بودند، به انجام رسید، مشخص شد که مصرف گردو
می تواند در تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن آنها موثر باشد، اما به طور
مستقیم نمی تواند، خطر بروز بیماری دیابت را در فرد کاهش دهد.
آیا گردو واقعا با تنظیم قند خون ارتباط غیر مستقیم دارد؟
اگرچه
مطالعه ای به طور قطع ثابت نکرده که گردو مستقیما می تواند باعث کنترل قند
خون و تنظیم چربی خون شود. اما برخی پزشکان معتقدند که اثر گردو در مهار گرسنگی و اشتها است و از این راه می تواند به طور غیر مستقیم باعث کنترل قند خون و کاهش خطر بروز دیابت نوع دو شود.
آیا واقعا گردو اثری در کنترل دیابت دارد؟
در
واقع گردو از آن نظر در کنترل خطر بروز دیابت نوع دو موثر است، چون که می
تواند با تامین مواد مغذی و به خصوص انرژی مورد نیاز بدن، مانع از مصرف
مواد غذایی کربوهیدراته و قندی توسط فرد شود. همین امر، منجر به این مساله
می شود که فرد در طی روز کمتر به سمت مصرف مواد غذایی شیرین و محرک انسولین
سوق پیدا کند. در نتیجه به طور غیر مستقیم می تواند در کاهش خطر بروز
بیماری های دیابت موثر باشد.
مصرف چه مقدار گردو سودمند است؟
محققان
تغذیه معتقدند که مصرف حدود 30 تا 60 گرم گردو در روز می تواند در کنترل
اشتها و کنترل قند خون موثر باشد. به همین دلیل متخصصان تغذیه توصیه می
کنند از گردو در وعده صبحانه یا میان وعده های مختلف در روز در کنار سایر
مواد غذایی استفاده شود.
آیا مصرف گردو برای همه افراد ایمن است؟
با
وجود این که گردو ماده غذایی مغذیی است، اما از آنجایی که حاوی مواد
حساسیت زا نیز در داخل خود می باشد؛ بنابراین مصرف آن در برخی افراد که
سیستم ایمنی ضعیفی دارند و یا به اصطلاح بدنشان حساس هست و به راحتی به
مصرف مداوم گردو در رژیم غذایی خود واکنش های آلرژی زا مانند ایجاد جوش بر روی صورت یا دهان و لب نشان می دهند، مناسب نیست. در این موارد توصیه می شود که این افراد گردو را به صورت روزانه مصرف نکنند و سعی نمایند در هفته یک یا دوبار گردو استفاده نمایند و برای کاهش واکنش های آلرژی زایی آن حتما بعد از مصرف مقدار کافی آب بنوشند تا ترکیبات آلرژن موجود در گردو در آب حل شده و اثرش بر روی بدن کاهش یابد.