آشنایی با خواص سماق؛ یکی از ۱۰ آنتی اکسیدان برتر گیاهی

آشنایی با خواص سماق؛ یکی از ۱۰ آنتی اکسیدان برتر گیاهی

سماق یکی از ۳۵ گونه گیاهی گل‌دار است که بیشتر
در مناطق نیمه گرمسیری و معتدل می‌روید و جزو ۱۰ آنتی اکسیدان گیاهی برتر
محسوب می‌شود.

به گزارش ایرنا به نقل از ساینس، ایران و به طور کلی خاورمیانه و کشورهای حاشیه مدیترانه از مهمترین تولیدکنندگان این گیاه ارزشمند محسوب می‌شوند. کلمه سماق (Sumac) از ریشه یک کلمه قدیمی فرانسوی به نام sumac به معنای قرمز (red) گرفته شده است.

سماق در آشپزی پارسی، عربی و هندی جایگاه ویژه‌ای دارد. در آمریکا و
اروپا از سماق علاوه بر طعم‌دهنده، برای مصارف دارویی و صنعت دباغی نیز
استفاده می‌شود.

عصاره سماق و ترکیبات زیستی فعال موجود در آن دارای خواص ضد قارچ، ضد میکروبی، آنتي اکسیدان و ضد التهاب است.

سماق در طب قرون وسطی جایگاه ویژه‌ای داشته است و از آن علاوه بر ادویه،
به عنوان دارو استفاده می‌کردند. آب سماق در درمان ناراحتی‌های معده موثر
بوده و قادر به کنترل فشار خون است.

  • خواص ضد التهابی سماق

خاصیت ضد التهابی این گیاه باعث می‌شود که در کاهش تب موثر باشد. این گیاه در درمان آرتریت، التهاب پوست و مشکلات تنفسی مانند برونشیت و سرماخوردگی موثر است؛ همچنین می‌توان بسیاری از انواع آلرژی را با سماق درمان کرد.

  • خواص ضد میکروبی سماق

سماق در مبارزه با باکتری‌های عامل سالمونلا بسیار موثر است. می‌توان
سبزیجات را هنگام شستشو با عصاره سماق مخلوط کرد تا انواع میکروب‌های سبزی
زدوده شوند.

  • خواص ضد قارچی سماق

دانه‌های سماق قادر به درمان یک نوع قارچ خاص به نام قارچ آسپرژیلوس هستند. این قارچ سبب عفونت ریه و سایر اندام‌های بدن می‌شود.

  • خواص آنتی اکسیدانی سماق

سماق مملو از ویتامین C و اسیدهای چرب امگا 3 است و از بیماری‌های قلبی عروقی و سکته مغزی
جلوگیری می‌کند. سماق به بدن کمک می‌کند تا از شر رادیکال‌های آزاد، به
ویژه در دستگاه گوارش خلاص شود. سماق جزو 10 آنتی اکسیدان گیاهی برتر محسوب
می‌شود.

  • کاربرد سماق در صنعت چرم

سماق در صنعت دباغی برای انعطاف‌پذیری بیشتر چرم و درخشان شدن رنگ آن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

* سماق حاوی پروتئین، فیبر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و فسفر است.

* از عصاره سماق برای دوران نقاهت استفاده می‌شود.

*سماق اشتهاآور است.

*در درمان بیماری دیابت موثر است.

*از رشد تومور جلوگیری می‌کند.

*مانع ورود صفرا به معده می‌شود.

*در درمان نقرس موثر است.

*گیاهی مُدِر است و باعث دفع اوره می‌شود.

*باعث التیام زخم می‌شود.

*ترک پوست را از بین می‌برد.

*باعث درخشان شدن مو می‌شود.

*در درمان اگزما موثر است.

*تشنگی را رفع می‌کند.

*خاصیت سم‌زدایی دارد.

*در کاهش وزن موثر است.

*در درمان اسهال موثر است.

*در درمان خونریزی بواسیر موثر است.

*برای درمان آفت دهان و آبسه موثر است.

*باعث کاهش کلسترول می‌شود.

*از سرماخوردگی جلوگیری می‌کند.

در برخی از کشورها سماق در قالب مکمل‌های دارویی با همین نام عرضه می‌شود و بسیار پرطرفدار است.



مفاهیم: آفت دهان چیست؟

آفت دهان به زخم‌های داخل دهان گفته می‌شود که به شکل ضایعه‌ای منفرد یا
متعدد مشاهده می‌شود. آفت‌ها معمولا کوچک، سفید رنگ با هاله‌ای قرمز رنگ
در دور خود هستند و به شکل زخم‌های چرکی دیده می‌شوند که بسیار دردناک بوده
و خوردن و تکلم فرد مبتلا را به شدت دشوار می‌کند.

گاهی اوقات آفت‌ها به دلیل شباهت‌هایی که دارند با برفک، تبخال و آنژین(عفونت گلو) اشتباه گرفته می‌شوند.

آفت‌ها می‌توانند حاصل کمبود ویتامین B12، اسید فولیک، روی و یا آهن بدن
باشند که در این صورت با رعایت یک رژیم غذایی مناسب این مشکل قابل برطرف
کردن است.

علل

تاکنون عامل دقیق و قطعی برای ایجاد آفت دهان شناخته نشده است اما علاوه
بر لطمه‌های فیزیکی که در اثر وجود دندان مصنوعی، مسواک زدن با مسواک‌های
زبر، خوردن غذاهای محرک مثل غذاهای خیلی ترش یا خیلی شور مانند چیپس و
انواع آجیل یا غذاهای دودی و غذاهای داغ ایجاد می‌شود و هر یک می‌تواند
عامل ایجاد آفت دهان باشد، استرس و فشارهای روحی یا عصبیت‌های پیش از پریود نیز می‌توانند به عنوان عامل تاثیرگذار در ایجاد آفت دهان به شمار آیند.

شیوع این مشکل در برخی خانواده‌ها می‌تواند تاکیدی بر ارثی بودن زمینه ابتلا باشد.

علایم

ایجاد احساس سوزش یا مورمور در دهان، 24 ساعت قبل از ایجاد آفت در دهان و
پدیدار شدن زخم‌های کوچک و بسیار دردناک داخل لب‌، داخل لپ، گلو، کام یا
لثه که 2 یا 3 روز دوام داشته باشند.

پیشگیری

  • دوری از استرس و هیجانات منفی.
  • اجتناب از تماس با افراد دچار عفونت.
  • دقت در نظافت حفره دهان با مسواک زدن مرتب و استفاده مرتب از نخ دندان.

درمان

آفت درمان قطعی ندارد فقط با رعایت برخی موارد می‌توان درد آن را تا حدی تخفیف داد یا زمان دوام و حضور آفت‌ها را کاهش داد.

  • شستشوی دهان با محلول آب نمک رقیق.
  • شستشوی زخم‌ها با محلول‌های ویژه آفت دهان.
  • پرهیز از غذاهای محرک و حساسیت زا و مزه‌های ترش، شور یا تند.
  • مصرف مواد غذایی حاوی آهن، ویتامین‌های گروه B



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top