آشنایی با مواد غذایی آرامشدهنده اعصاب
موز، کرفس، سیبزمینی شیرین و … از جمله مواد غذایی هستند که میتوانند برای شما آرامش را به ارمغان آورند.
اضطراب، استرس و تنشهای گوناگون عصبی و روانی جزئی از زندگی
این روزهای بسیاری از افراد شده است که گاهی ممکن است برای آرام کردن روح و
جسم خود حتی به مصرف بسیاری از داروها و مواد شیمیایی پناه آورند؛ اما
جالب است بدانید که در اطراف ما مواد غذایی فراوانی وجود دارند که
میتوانند آرامشی طبیعی و دلپذیر را برای شما به همراه آورند. در این مقاله
با ما همراه باشید تا شما را با چند ماده غذایی برای آرامش بخشیدن به
اعصاب خود آشنا سازیم.
مخلوط میوهها
میوهها، تریپتوفان را به سروتونین تبدیل میکنند. سروتونین هورمون اصلی برای آرام بخشی است. میوههایی چون موز، پرتقال، انبه، آناناس، سیب، انگور،
توتها و … سرشار از انواع ویتامینها هستند. هر زمان احساس تنش و
ناراحتی کردید. یک پیشدستی میوه میل کنید تا روح، ذهن و بدنتان به آرامش
برسد.
موز، میوهای شادیآور
بسیاری از ورزشکاران بعد از یک رقابت سخت موز مصرف میکنند. این میوه سرشار از پتاسیم است. پتاسیم الکترولیتی است که به بدن کمک میکند تا هیدراته بماند. موز همچنین سرشار از منیزیم،
ویتامین B6 و سایر مواد مغذی است، به همین علت باعث ایجاد شادی و آرامش
درون بدن میشود. موز به علت داشتن مقادیر فراوانی اسیدآمینه تریپتوفان که
در بدن به سروتونین و ملاتونین تبدیل میشود، اهمیت دارد. این دو هورمون
خلقوخو و زمان خواب را تنظیم میکنند و نیز باعث بهبود استرس میشوند.
سیبزمینی شیرین، کنترلکننده فشارخون
سیبزمینی شیرین از کربوهیدراتهای پیچیده، ویتامین A، ویتامین C، ویتامینهای گروه B و … تشکیل شده است. به همین علت سیبزمینی شیرین سیستم عصبی شما را آرام میکند، استرس را کاهش میدهد و فشارخون را کنترل مینماید.
کرفس، سبزی آرامبخش
کرفس بهعنوان یک پادزهر استرس است و برای افرادی که از تنشهای عصبی
رنج میبرند مناسب میباشد. متخصصان تغذیه عقیده دارند مصرف روزانه کرفس
برای کاهش فشارخون بالا موثر است. کاهش فشارخون باعث القای احساس آرامش میشود.
سوپ سبزیجات، گرم و دلنشین
سوپ یکی از بهترین گزینهها برای آرام کردن سیستم عصبی است. سوپ به بدن
کمک میکند تا از شر میکروبها، عفونتها و اجسام ریزی که برای بدن مضر
هستند، رهایی یابد. سوپ سبزیجاتی که دارای گوجهفرنگی، فلفل سبز، هویج، سیر، کرفس و اسفناج است؛ میتواند آرامش را برایتان به همراه آورد.
مغزها و دانههای روغنی
انواع مغزها و دانههای روغنی مانند پسته، بادام، فندق، گردو، تخمه آفتابگردان، تخمهکدو، تخمه هندوانه، کنجد، شاهدانه
و … سرشار از منیزیم، سلنیم، روی، آهن، ویتامین E و B کمپلکس هستند. این
ویتامینها و مواد معدنی به مغز کمک میکنند تا به آرامش برسد.
بادام برزیلی، آرامکننده سیستم عصبی
طبیعیترین منبع سلنیوم، بادام برزیلی میباشد که برای آرام کردن سیستم
عصبی مناسب است. بر اساس مطالعات صورت گرفته، خوردن سه عدد بادام برزیلی
بهصورت روزانه طی 3 ماه میتواند بهصورت چشمگیری خلقوخو را بهبود بخشد،
احساس آرامش را در فرد تقویت کند، اضطراب را کاهش دهد و سطح انرژی را
بیفزاید.
رازک، مبارزه با اضطراب
رازک گیاه دارویی است که خواص فراوانی دارد. برگهای رازک مواد شیمیایی
به نام اتانولیک اسید و دیاکسید کربن آزاد میکنند، این عوامل باعث
خوابآلودگی میشود و اثرات آرامبخش دارد. در نتیجه رازک گیاهی بینظیر
برای تسکین اضطراب است و باعث ایجاد آرامش و خواب میشود.
رازک برای تسکین عصبانیت، بیقراری و بیخوابی کاربرد گستردهای دارد.
در نتیجه رازک را میتوان بهعنوان یکی از قویترین گیاهان برای آرامش
اعصاب معرفی کرد.
غذاهایی که شما را عصبانی میکنند
در این مقاله میخواهیم حقیقت
جالبی را به شما بگوییم: غذاهایی که شما آنها را دوست دارید میتواند
تأثیر کاملا برعکس بر خلق و خوی شما بگذارند. در واقع ممکن است شما با
خوردن آنها احساس لذت کنید درحالیکه تأثیر واقعی نهایی آنها بر خلق خوی
شما، ایجاد عصبانیت و یا افسردگی باشد. همهی ما از عوامل
استرسزایی که هر روز و هر ساعت اعصاب و روان ما را تحریک میکنند آگاهیم.
در این زمینه برخی غذاها هم تصمیم به عصبانی کردن ما گرفتهاند. در واقع
مصرف این غذاها شما را نسبت به تأثیرات این عوامل استرسزا تحریکپذیرتر
میکند. بنابراین شما در اثر کوچکترین تحریک از کوره در میروید. پس غذاها
اینگونه شما را غمگین، بدخلق و عصبانی میکنند. هیچ کس دوست ندارد
اینگونه کم حوصله باشد. و البته هیچ کس یک فرد تحریکپذیر و بیحوصله را
دوست ندارد. بنابراین در این مقاله با هم به بررسی مهمترین غذاهای
تحریککننده و عصبانی کننده میپردازیم.
چیپس سیبزمینی
ممکن است خواندن این جمله یک ضربه روحی برای دوست داران سیبزمینی باشد، اما چیپس سیبزمینی
متهم ردیف اول در میان غذاهای تحریککننده و ایجاد عصبانیت است. این ویژگی
چیپس سیبزمینی به خاطر سرخ شدن عمیق و کامل آن در روغن است و چربیهای امگا 6 موجود در روغن سرخ کردنی که با ورود به بدن، مانع عملکرد صحیح چربیهای امگا 3 میشود. چربیهای امگا 3 چربیهای متفاوتی هستند که در تنظیم خلق و خو بسیار تأثیرگذارند و باعث تحکیم رفتار میشوند.
بنابراین
ممانعت از عمل و اثر آنها بر بدن احتمال صبور بودن و شکیبایی را در فرد
کاهش خواهد داد. پس تا جای ممکن مصرف چیپس سیبزمینی در رژیم غذایی روزانه
خود را کاهش دهید. فراموش نکنید چیپس سیبزمینی با ارائه کالری بالا و
البته کمترین میزان مواد مغذی به بدن شما، در ایجاد چاقی و در نهایت بیماری
دیابت، فشارخون، چربی خون و … نقش بسیار مهمی دارد.
نوشیدنیهای قندی کربوهیدراتی
نوشابهها
و نوشیدنیهای قندی نه تنها باعث تحریک رفتار و خلقوخوی فرد میشوند،
بلکه جدا برای سلامت کلی بدن مضر است. این نوشیدنیها سرشار از قندهای
شیرین و نیز شیرینکنندههای مصنوعیاند.
از این رو، وقتی شما این نوشابه را میخورید، این حجم بالای قند در بدن به
چربی تبدیل میشود و در نهایت تأثیر قند بر بدن را به صورت کاهش شادی و
خوشحالی و تبدیل شخص به فرد عصبانی بر جای میگذارد. فراموش نکنید
جایگزینهای بسیاری برای این نوشابهها وجود دارد. مثل چای یخ خانگی، آب میوههای طبیعی و خنک، و حتی آبهای طعم دار شده با تکههای میوه!
چیپس سیبزمینی متهم ردیف اول در میان غذاهای تحریککننده و ایجاد
عصبانیت است. این ویژگی چیپس سیبزمینی به خاطر سرخ شدن عمیق
و کامل آن در روغن است و چربیهای امگا 6 موجود در روغن سرخ کردنی
که با ورود به بدن، مانع عملکرد صحیح چربیهای امگا 3 میشود
شیرینیها و پیراشکیها
دل خوشی امروزهی بسیاری از افراد برای شروع یک روز جدید، خوردن شیرینی بزرگ داخل یخچال است! بله متأسفانه شیرینی و پیراشکی
نه تنها سرشار از قند و شکر و البته روغن و کالریاند، بلکه مصرف آنها
میتواند دلیل عصبانیت و کج خلقی باشد. ممکن است تا به حال خوردن شیرینیها
از عادات همیشگی شما در صبحانه باشد، اما جدا زمان آن رسیده تا مصرف آنها
را کاهش دهید. فراموش نکنید مصرف آنها به تحریکات روزمره و عامل استرسزا
قدرت خواهد داد تا شما را مضطرب و خشمگین کنند. برای شروع، بهتر است
شیرینیهای کمشیرینتر و تهیه شده از غلات کامل و سبوسدار را جایگزین
آنها کنید. این شیرینیها علاوه بر داشتن قند کمتر، به دلیل وجود سبوس، با
کنترل اشتها راه کمکی کاهش وزن را ارائه میدهد.
مارگارین
اگرچه
شعارهای گستردهای در تمام دنیا فریاد میزند که مارگارین یک روغن خوب است
و هیچ ضرری برای سلامتی ندارد، اما واقعیت آن است که همین مارگارین متظاهر
هم سرشار است از چربیهای امگا 6 که تأثیر زیادی بر تغییر خلق و خو دارد. مارگارین
یک غذای واقعی نیست. به همین خاطر بدن در مواجه با این ترکیب گیج میشود
که چگونه با این همه چربی سر کند! پس چرا به جای مصرف مارگارین کرههای
گیاهی را انتخاب نکنیم؟
بادامزمینیهای بستهبندیشده
بادامزمینی بستهبندیشده که در تمام مغازهها به فروش میرسد را همه میشناسیم. این بادام زمینی فراوری شده سرشار از سدیم،
افزودنیهای طعمدهنده و رایحههای مصنوعی است که میتواند با اختلالاتی
نظیر مشکلات تنفسی، خسخس کردن سینه، میگرن و احساس سوزش و ضعف عضلانی در
ارتباط باشد. در عوض بهتر است بادامزمینی و سایر مغزهای تازه و بدون نمک
یا حداقل فراوری نشده را انتخاب کنید.