مقابله با سرطان

thumbnail

خوراکی هایی که با سرطان مبارزه می کنند

هیچ مادۀ غذایی به
تنهایی نمی تواند ریسک ابتلا به سرطان را کاهش دهد ولی ترکیب مناسبی از
مواد غذایی گوناگون می توانند این خطر را کم کنند. بهتر است حداقل دو سوم
از هر وعدۀ غذایی که مصرف می شود  مواد غذایی با پایۀ گیاهی و حداکثر یک
سوم  آن از پروتئین های حیوانی باشد.
در ادامه به نکات زیر در مورد بهترین ها و بدترین ها در تغذیه خود، توجه کنید.

1. با رنگ ها به جنگ سرطان بروید :
میوه ها و سبزیجات سرشار از مواد مغذی ضد سرطان هستند و هر چه دارای
رنگدانه های بیشتری باشند، دارای مبارز های  بیشتری در برابر سرطان هستند.
هم چنین این مواد غذایی می توانند از راه حفظ وزن مناسبِ بدن ااز بروز
سرطان جلوگیری کنند. اضافه وزن می تواند خطر ابتلا به سرطان هایی مانند
سرطان کولون (روده)، مری و کلیه را افزایش دهد. بهتر است روزانه پنج وعده
میوه یا سبزی مصرف شود.

2. صبحانه ای بر ضد سرطان:
فولات از گروه های مهم ویتامین بی (VB) است می توان از بدن در برابر سرطان
های کولون، رکتوم و پستان محافظت کند. این ویتامین به مقدار زیاد در میوه،
سبزیجات و دانه ها وجود دارد و به مقدار کمی هم در محصولات لبنی وجود دارد.
بنابراین این ویتامین به مقدار زیاد در صبحانه های مرسوم موجود است. نان
های کامل و غلات غنی شده و آب پرتقال سرشار از فولات هستند.

3. سایر مواد غذایی سرشار از فولات:
منابع دیگر فولات، مارچوبه و تخم مرغ است. هم چنین فولات در جگر مرغ،
لوبیا، دانه آفتابگردان و سبزیجات با برگ های سبز مانند اسفناج و کاهو وجود
دارد. بنا بر انجمن سرطان آمریکا بهترین راه دریافت فولات، مصرف قرص و
دارو نیست، بلکه مصرف مقدار کافی از میوه جات و سبزیجات و غلات غنی شده می
باشد.

4.پرهیز از خوردن فست فودها:
خوردن گهگاهی یک ساندویچ ژامبون یا هات داگ به بدن آسیب چندانی نمی رساند
ولی قطع مصرف فرآورده های فرآوری شدۀ گوشت مانند ژامبون و هات داگ می تواند
احتمال ابتلا به سرطان های کولورکتال و معده را کاهش دهد. همچنین باید
توجه داشت که مصرف غذاهای دودی یا نمک سود شده، بدن را در معرض عواملی که
به طور بالقوه باعث سرطان می شوند قرار می دهد.

5.گوجه فرنگی بر ضد سرطان:
به خاطر لیکوپن – رنگدانه ای که به گوجه فرنگی رنگ قرمز می بخشد- است یا
مادۀ دیگری، هنوز مشخص نیست. ولی تحقیقات انجام شده، ارتباط مصرف گوجه
فرنگی و کاهش ریسک ابتلا به سرطان از جمله سرطان پروستات را اثبات کرده
اند. همچنین مطالعات نشان داده اند که محصولات فرآوری شدۀ گوجه فرنگی مانند
رب ، سس و عصارۀ آن قدرت بیشتری در مبارزه با سرطان دارد.

6.قدرت ضد سرطانی چای:
با وجود که هنوز شواهد کافی وجود ندارد، ولی به نظر می رسد که چای خصوصاً
چای سبز مبارز های قدرتمندی در برابر سرطان هستند. در تحقیقات آزمایشگاهی
دیده شده است که چای سبز از ایجاد سلول های سرطانی در کولون، پستان، کبد یا
پروستات جلوگیری می کند یا رشد تومور را در آنها کاهش می دهد. هم چنین چای
سبز اثرات مشابهی روی بافت ریه و پوست داشته است. در بعضی مطالعات طولانی
مدت تر مشاهده شده است که مصرف چای با کاهش خطر ابتلا سرطان های مثانه،
معده و پانکراس رابطۀ مستقیم دارد.

7.انگور و سرطان:
انگور و عصارۀ آن خصوصاً انگور قرمز و بنفش حاوی
رسوراترول می باشند. رسوراترول ها دارای
خواص قوی آنتی اکسیدان و ضد التهاب هستند. در تحقیقات آزمایشگاهی دیده شده
است که این ماده از آسیب آغازینی که منجر به ایجاد سلول سرطانی می شود،
جلوگیری می کند. ولی هنوز شواهد کافی وجود ندارد که بتوان با قطعیت گفت که
مصرف انگور یا عصارۀ آن از بروز سرطان جلوگیری می کند یا آن را درمان می
کند.

8.دوری از الکل برای کاهش خطر سرطان:
نوشیدن الکل خطر ابتلا به سرطان های دهان، گلو، حنجره و پستان را افزایش می
دهد. هم چنین الکل می تواند احتمال ایجاد به سرطان کولون و رکتوم را بالا
می برد. انجمن سرطان آمریکا در گزارشی اعلام کرده است که حتی مصرف روزانۀ
مقدار کمی الکل این خطر را افزایش می دهد. خانم هایی که به دلیل فاکتورهای
شخصی احتمال بیشتری برای ابتلا به سرطان پستان دارند باید در مورد مصرف
الکل با پزشک خود صحبت کنند. 

9. آب و سایر مایعات خاصیت محافظت کنندگی دارند:
آب نه تنها تشنگی را رفع می کند بلکه از بدن
در برابر ایجاد سرطان مثانه محافظت می کند، چون باعث کاهش غلظت فاکتورهای
خطرساز در مثانه می شود. هم چنین نوشیدن زیاد آب باعث می شود تا افراد
دفعات بیشتری دفع ادرار داشته باشند که همین موضوع باعث می شود تا عوامل
مضر مدت کمتری در پوشش مثانه باقی بمانند.

10.لوبیا های سحرآمیز!:
لوبیاها خیلی برای بدن مفید هستند، یکی از
همین فایده ها خاصیت ضد سرطانی آنهاست. آنها حاوی فیتوکمیکال های قوی می
باشند که می توانند از آسیب هایی که منجر به سرطان می شود جلوگیری کنند. در
تحقیقات آزمایشگاهی دیده شده است که این مواد رشد تومور را کند می کنند و
از تولید موادی توسط تومور، که باعث آسیب به سلول های اطراف می شود،
جلوگیری می کنند.

11. خانوادۀ کلم ها در مقابل سرطان :
سبزیجات تیره کلم عبارتند از کلم بروکلی، گل کلم، کلم سفید وقرمز، کلم بروکسل، چوی بوک، و کلم پیچ.
اعضای این خانواده می توانند به صورت پخته یا خام طعم بسیار خوبی به غذا
یا سالاد بدهند. ولی از آن مهمتر، ترکیبات موجود در این سبزیجات به دفاع
بدن در مقابل سرطان های کولون، پستان، ریه و سرویکس (گردن رحم) کمک می کند.

12.سبزیجات با برگ هایی به رنگ سبز تیره
سبزیجات پربرگی که برگ های آنها تیره می باشند مانند سبزیخردل، کاهو،کلم پیچ،کاسنی، اسفناج، و برگ
چغندر سرشار از فیبر، فولات و کاروتنوئید هستند. این مواد مغذی می توانند
از بدن در برابر ابتلا به سرطان های دهان، حنجره، پانکراس، ریه، پوست و
معده محافظت کنند.

13.محافظت از بدن با یک ادویه:
کورکومین عنصراصلی درزردچوبه ویکجنگندهبالقوه سرطاناست.مطالعات آزمایشگاهینشان می دهد که این مادهمیتواندتغییرشکل، تکثیر و تهاجمسلول های سرطانیبرای تعداد زیادی ازسرطانهارا سرکوب کند.

14.اهمیت روش پخت غذا:
تفاوت در روش پخت گوشت خیلی در احتمال ابتلا
به سرطان تغییر ایجاد می کند.  سرخ، بریان و کباب کردن گوشت باعث می شود
تا گوشت در دمای خیلی بالایی قرار بگیرد و در نتیجه موادشیمیایی در گوشت
تولید شوند که خطر سرطان را زیاد می کنند. در آب پز یا بخار پز کردن یا با
حرارت ملایم پختنِ گوشت، مقدار کمتری از این مواد شیمیایی تولید می شود.
باید به خاطر داشت که هنگام آب پز کردن گوشت به آن مقدار زیادی سبزیجات
اضافه کرد.

15. مخلوطی از میوه های قرمز:
توت فرنگی و تمشک دارای فیتوکمیکالی به نام
اِلاژیک اسید هستند. این آنتی اکسیدان قوی همزمان به صورت های مختلف با
سرطان مبارزه می کند. به این صورت که بسیاری از مواد ایجاد کنندۀ سرطان را
غیر فعال می کند و سرعت رشد سلول های سرطانی را کاهش می دهد.

16.بلوبری و سلامت افراد:
(بلوبری شاخه ای از سته ها(گروهی از میوه ها)ا ست و هم خانوادۀ انگور و توت فرنگی می باشد.)
آنتی اکسیدان های قویدر بلوبریارزش زیادیدرحفظسلامتی و مبارزه با سرطاندارند. آنتی اکسیدان های آنباپاک کردنبدن ازرادیکال های آزاد – قبل از آن که باعث آسیب شوند- با سرطان مبارزه می کنند. می توان بلوبری را همراه با ماست، شیر، غلات صبحانه مصرف کرد.

17.کاهش مصرف قند و شکر:
قند و شکر ممکن است به طور مستقیم باعث
سرطان نشوند؛ ولی ممکن است سایر مواد مغذی را که از بدن در برابر سرطان
محافظت می کنند را جا به جا کند. هم چنین شکر میزان دریافت کالری بدن را
بالا می برد که خود منجر به چاقی می شود. اضافه وزن خود یک عامل خطرساز در
ایجاد سرطان است. میوه ها جایگزینی شیرین و یک بستۀ غنی از ویتامین هستند.

18.ویتامین C و گریپ فروت :
ویتامین سی – آنتی اکسیدانی که در گروهی از
میوه و سبزیجات مانند گریپ فروت،پرتقال، فلفل دلمه و کلم بروکلی وجود دارد-
از ایجاد ترکیبات نیتروژنی ایجاد کنندۀ سرطان در بدن جلوگیری می کند.
تحقیقات نشان داده اند که رژیم هایی سرشار از ویتامین سی با کاهش احتمال
ابتلا به سرطان های کولون، معده، مری، مثانه، پستان و سرویکس ارتباط دارند.
این یافته ها در رابطه با مواد غذایی سرشار از ویتامین سی ثابت شده اند نه
مکمل های غذایی که کمتر می شود به آن تکیه کرد. پس باید از مقدار زیادی از
میوه ها و سبزیجات استفاده کرد، آنها برای سلامتی بدن بسیار مفید هستند.

19.بادام زمینی و کرۀ آن:
بعضی از تحقیقات نشان داده است که مصرف رژیمی سرشار از ویتامین E احتمال
ابتلا به سرطان معده، کولون، ریه، کبد و سایر سرطان ها را کاهش می دهد.
بهتر است مواد غذایی سرشار از ویتامین ای مانند بادام زمینی، کرۀ بادام
زمینی، بادام، کرۀ بادام و دانه های آفتابگردان در رژیم غذایی فرد باشد؛ آن
ها باعث قوی تر شدن دفاع سلول های بدن می شوند.

20.سیب زمینی شیرین:
بتاکاروتن یک آنتی اکسیدان قدرتمند است.
مطالعات نشان داده اند که افرادی که رژیم غذایی دارای مقدار زیادی
بتاکاروتن -که به مقدار زیاد در سبزیجات نارنجی رنگ و سبزیجات برگ دار
یافته می شود- مصرف می کنند کمتر دچار سرطان های ریه، کولون و معده می
شوند. در مطالعه ای که بین خانم هایی که هنوز یائسه نشده اند انجام شد،
نشان داد که مصرف زیاد سبزیجاتی که دارای بتاکاروتن، فولات، ویتامین C و
فیبر -مانند سیب زمینی شیرین- هستند خطر ابتلا به سرطان پستان را به نصف
کاهش می دهد.

21. ماهی :
دیده شده است که کمبود ویتامین D در بدن باعث افزایش شانس سرطان پستان و
کولون می شود. به نظر می رسد که ویتامین دی عروق خونی تغذیه کنندۀ تومور را
مسدود می کنند و از ایجاد و رشد سلول های سرطانی و پیش سرطانی جلوگیری می
کنند. به همین دلیل مصرف مواد غذایی مانند ماهی ها و لبنیات می تواند
مقداری ویتامین دی بدن را تأمین کند. مصرف مکمل ها هم تا حدی می تواند کمک
کننده باشد.

22.انار:
انار سرشار از اِلاژیک اسید است. در آزمایشگاه دیده شده است که اِلاژیک
اسید از رشد سلول های سرطانی جلوگیری میکند و عوامل ایجاد کنندۀ آن را غیر
فعال می کند. سایر مواد غذایی دارای الاژیک اسید عبارتند از:تمشک، توت فرنگی، گردو،  زغال اخته، و انگور (قرمز، سیاه و بنفش)

23.نمی توان به مکمل ها تکیه کرد:
ویتامین ها می توانند از بدن در برابر سرطان محافظت کنند. این در صورتی 
است که این مواد به صورت طبیعی در غذا وجود داشته باشند. مرکز تحقیقات و
انجمن سرطان امریکا هر دو بر ارجحیت دریافت مواد مورد نیاز بدن به کمک
تغذیه مناسب و مصرف مقدار کافی از انواع میوه جات و سبزیجات نسبت به
استفاده از قرص ها و مکمل ها تأکید دارند. تغذیۀ مناسب بهترین راه مبارزه
است.



برنامه غذایی و مقابله با سرطان

مقدمه

نقش برنامه غذایی و اثر آن بر خطر سرطان
یکی از زمینه‌های مورد علاقه دنیای امروز است. موسسه ملی سرطان اصول
راهنمای برنامه‌ای زیر را توصیه نموده‌اند. نکته قابل توجه این است که
توصیه‌های برنامه‌ای زیر را توصیه نموده‌اند. نکته قابل توجه این است که
توصیه‌های برنامه‌ای این موسسه با توصیه‌های برنامه‌ای بخش کشاورزی و
معاونت بهداشت و خدمات انسانی برابر می‌باشند.

برنامه موسسه ملی سرطان

1- وزن مطلوب خود را به دست آورید و آن را حفظ نمایید. دریافت بیش از
اندازه کالری و چاقی با افزایش میزان مرگ و میر در بعضی از سرطانها خصوصا سرطان پروستات، سرطان سینه، سرطان تخمدان، سرطان قولون، سرطان کیسه صفرا و سرطان زهدان همراه بوده است.

2- از مصرف بیش از حد چربیهای اشباع شده و اشباع نشده خودداری کنید.
مدارک به دست آمده از مطالعات شناخت بیماریهای همه گیر رابطه مستقیمی را
بین میزان چربی غذایی و وقوع سرطانهای متعدد به ویژه سرطان و پروستات و
سرطان قولون و راست روده نشان داده‌اند. ساز وکارهای دقیق زمینه‌ای به وضوح
مشخص نیستند. ولی از طرفی گزارشهای اخیر اظهار می‌کنند که دریافت چربی
ممکن است با وقوع سرطان سینه در ارتباط نباشد، البته میزان خاصی برای
دریافت چربی در نظر گرفته نشده است اما عقیده بر این است که هر چه دریافت
چربی کمتر باشد، کاهش بیشتری در خطر سرطان وجود دارد. راهنمای احتمالی برای
دریافت چربی ممکن است 30 درصد دریافت کل کالری باشد.

تصویر

3- غذاهایی را بخورید که غنی از فیبر هستند. موسسه ملی سرطان دریافت
فیبر را به میزان 25 تا 35 گرم در روز توصیه می‌کند. به نظر می رسد که
فیبرهای موجود در برنامه غذایی، بدن را در برابر بعضی از اشکال سرطان خصوصا
سرطان قولون و راست روده محافظت می کنند. نکته قابل توجه در این زمینه،
این است که انواع ویژه فیبر چگونگی عملکرد آنها در بدن مشخص نشده‌اند.
بنابراین مصرف روزانه فیبر از تمامی منمابع غذایی از جمله میوه جات و
سبزیجات تازه و فرآورده‌های غلات کامل توصیه می‌شود.

4- غذاهای غنی از ویتامین A و C را در برنامه غذایی روزانه بگنجانید.
مشخص شده است که کاروتنوئیدها (پیش سازهای گیاهی ویتامین A) و ویتامین A،
وقوع تعدادی از سرطانها منجمله سرطان حفره دهان، سرطان گلو، سرطان حنجره و سرطان زبان را کاهش می‌دهند. مطالعات تجربی در حیوانات آزمایشگاهی نشان می‌دهد که اسید آسکوربیک
(ویتامین C) می‌تواند از تشکیل “ترکیبات سرطان زای نیتروزآمین” از
نیتراتهای خورده شده، ممانعت کند. شایان توجه است که مصرف مناسب و کافی
ویتامین A یا کاروتنوئیدها و ویتامین C مهم است و بیشتر از مقادیر سفارش
شده در جداول “جیوه‌های غذایی توصیه شده” یا “RDA” نباید مصرف نمود.

5- سبزیجات خانواده چلیپائیان را در برنامه غذایی خود وارد نمایید. سبزیجات این خانواده شامل کلم،
براکلی، کلم بروکسل، کلم قمری، کلم پیچ، گل کلم، خردل، چغندر سوئیسی (نوعی
چغندر که برگهای پهن و بزرگی دارد و برگ آن به عنوان سبزی خورده می‌شود)
می‌باشند. تحقیقات نشان داده است که این غذاها از توسعه و پیشرفت سرطانهای
قولون و راست روده، معده و ریه محافظت می‌کند.

6- از غذاهای نمک سود شده، دودی شده و مخلوط شده با نیترات به طور
متعادل استفاده کنید. وقوع سرطانهای مری و معده در جوامعی که میزان مصرف
مواد غذایی فوق الذکر زیاد است بیشتر می باشد. همچنین بعضی از روشهای پخت و
پز نظیر بریان کردن، کباب کردن یا دود دادن می‌تواند مواد احتمالی ایجاد
کننده سرطان را به وجود آورد.

7- مصرف الکل خطر سرطان کبد را افزایش می‌دهد. اگر مصرف الکل با مصرف دخانیات یا تنباکوی جویدنی همراه شد، خطر سرطان دهان، حنجره، گلو و مری افزایش می‌یابد.

اثرات تغذیه‌ای سرطان

سوء تغذیه
پروتئین انرژی معمولترین تشخیص ثانویه در بیماران دچار سرطان است. این سوء
تغذیه در بیمارانی که دچار تومورهای سرطانی در سر و گردن، معده،
لوزوالمعده، ریه، قولون و تخمدان هستند تمایل به تشدید دارد و در بیماران
دچار سرطان پستان، تظاهر کمتری نشان می‌دهد. به وضوح حضور سوء تغذیه با
سرطان یک علامت ضعیف پیشگیری کننده است. سوء تغذیه نه تنها بر عملکرد
بافتها و مرمت آنها بلکه بر قابلیت ایمنی سلولی و مزاج انسان تاثیر
می‌گذارد و از طریق تغییرات در عملکرد کبد می‌تواند متابولیسم (سوخت و ساز)
داروها را تغییر دهد. بنابراین سوء تغذیه می‌تواند با عمل درمان تومورها
مداخله کند و شدت اثرات جانبی درمان را افزایش داده و آن را طولانی مدت
کند.

تصویر

بیماران دچار سوء تغذیه در مقایسه با بیمارانی که در وضعیت تغذیه‌ای بهتری هستند به خوبی نمی‌توانند جراحی، شیمی درمانی یا پرتو درمانی
را تحمل کنند. در این حالت تضعیف شده، بیماران سرطانی به طور خاصی مستعد
عفونت هستند. بنابراین “لاغری و ضعف” (کاشکسی) در مقایسه با اثرات موضعی
سرطان ممکن است تهدید بیشتری برای حیات باشد. از لحاظ بالینی کاشکسی سرطان
با بی اشتهایی عصبی، تغییرات در حس چشایی، از دست دادن وزن، کاهش بافت
ماهیچه‌ای و سوء تغذیه خود را نشان می‌دهد که در نتیجه با کاهش در
فعالیتهای فیزیکی و ذهنی همراه است. پاتوژنز “سندروم بی اشتهایی- کاشکسی”
به طور کامل درک نشده است. محصولات فرعی متابولیکی متابولیسم تومور ممکن
است بطور مستقیم باعث بی اشتهایی یا سیری اولیه یا اثر ثانویه روی عملکرد
هیپوتالاموس شود. در بعضی حالات، بی اشتهایی عصبی ممکن است بیشتر نتیجه
سیری اولیه باشد تا اختلال در درک گرسنگی.

موادی نظیر بی‌اشتها کننده‌ها، ضعیف کننده‌ها و لاغر کننده‌ها (که
ساختمان آنها دارای طبیعت پروتئینی است بعضی از جزئیات آنها شناسایی شده
است) بوسیله تومورها آزاد می‌شوند. این مواد ممکن است عوامل اصلی در ایجاد
عوارض بی‌اشتهایی عصبی، ضعف و از دست دادن وزن باشند. مواد لاغر کننده ممکن
است شبیه یا همانند عوامل نکروزی تومور باشند و ممکن است فعالیت ضد توموری
داشته باشند. زمانی که شکل خاصی از کاشکسی ایجاد می‌شود، به نظر می رسد که
ماده لاغر کننده (کاشکسین) اثر اتش را به سادگی از طریق گرسنگی اعمال نکند
چون تغذیه فراوان از طریق وریدی در بعضی مطالعات نتوانست پیشرفت کاشکسی را
معکوس کند. همچنین مواد دفعی تومور ممکن است ناهنجاریها در حس چشایی و
بویایی باشند که در افراد دچار سرطان مشاهده شده است.


ویدیو : مقابله با سرطان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Back To Top
free html hit counter