سالمترین و مضرترین روش های پخت ماهی

سالمترین و مضرترین روش های پخت ماهی

ماهی یک ماده غذایی بسیار مفید و لازم در برنامه غذایی می‌باشد که از ارزش تغذیه ای بسیار بالایی برخوردار است.

ماهی
منبع خوبی از پروتئین بوده که براحتی قابل هضم می‌باشد. گوشت ماهی از لحاظ
میزان آهن و سایر مواد مغذی مشابه گوشت قرمز بوده و حتی به دلیل کلسترول
کمتر و میزان اسیدهای چرب اشباع پایین‌تر و در مقابل اسیدهای چرب غیراشباع
بالاتر برای سلامتی مفیدتر محسوب می‌شود. ماهی‌ها سرشار از ویتامین‌ها و
املاح مورد نیاز بدن می‌باشند از جمله ویتامین‌های گروه B که موجب سلامت
سیستم عصبی بدن می‌شوند و همچنین سرشار از ویتامین‌های A و D می‌باشند.

ماهی
منبع خوبی از روی، منیزیوم و نیز آهن است که در خون‌سازی، مقاومت بدن در
مقابل میکروب‌ها و جلوگیری از خستگی مفرط و ضعف عمومی موثر می‌باشد. علاوه
بر این ماهی منبع خوبی جهت تامین ید مورد نیاز بدن می‌باشد. ید در رشد بدن
بسیار موثر می‌باشد و به همین دلیل مقدار مصرف کافی ماهی به کودکان در حال
رشد توصیه می‌شود. ید در ساخته شدن سیستم‌های عصبی نیز نقش مهمی را ایفا
می‌نماید. بنابراین کمبود مصرف ید در زنان باردار موجب اختلال رشد جسمی و
ذهنی جنین می‌شود. ماهی حاوی مقادیر قابل توجهی از فسفر می‌باشد؛ فسفر نقش
مهمی در سلامت و استحکام دندان‌ها و استخوان‌های بدن دارد. مصرف ماهی در
سلامت بدن، پیشگیری از بیماری‌ها و کنترل بیماری‌ها موثر می‌باشد.

آشنایی با سالمترین و مضرترین روش های پخت ماهی

ماهی‌ها
منبع غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ مورد نیاز بدن می‌باشند که این چربی‌ها
برای سلامتی قلب و عروق و بسیاری از بیماری‌های مزمن دیگر ازجمله دیابت و
آلرژی‌ها مفید می‌باشند. همچنین امگا ۳ در پیشگیری از پوکی استخوان موثر
می‌باشد. اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در ماهی در پیشگیری و کنترل آسم موثر
می‌باشند لذا مصرف ماهی به بیماران آسمی توصیه می‌شود. با توجه به اثرات
مفید مصرف ماهی توصیه‌ها مبنی بر مصرف دو تا سه وعده غذایی ماهی در هفته
می‌باشد. وجود فلزات سنگین مانند سرب و جیوه در هوای آلوده موجب آلودگی
آب‌ها شده و به صورت متیل جیوه در ماهی‌ها ذخیره می‌گردد و موجب آسیب به
سیستم عصبی بخصوص در کودکان می‌شود لذا توصیه‌ها بیش از ۳-۲ وعده در هفته
نمی باشند. بر حسب ذائقه‌های مختلف، ماهی روش‌های مصرف گوناگونی دارد.

ماهی تازه

ماهی‌ها
سرشار از اسیدهای چرب مفید غیراشباع می‌باشند. وجود این اسیدهای چرب به
خاطر سرعت و شدت اکسیداسیون نگهداری این قبیل روغن‌ها را با مشکل مواجه
می‌کند. لذا شیوه طبخ آرام و ملایم را انتخاب کنید.اسيدهاي چرب امگا۳ نیز
مانند بسیاری دیگر از اسیدهای چرب در برابر حرارت بسیار حساس هستند و زمانی
که در معرض دمای خیلی بالا قرار می‌گیرند، از بین می‌روند. به همین خاطر
بهتر است به جای سرخ کردن یا کبابی کردن ماهی با حرارت بالا، دمای کم و
روش‌هایی مانند بخارپز کردن، پیچیدن ماهی در کاغذ فویل و … را انتخاب کنید.
ماهی را بدون روغن طبخ کنید. مهم ترین عناصر غذایی موجود در ماهی امگا۳،
ویتامین‌های A، D و E است که محلول در چربی هستند. در واقع اگر ماهی را در
روغن سرخ کنیم، این مواد از بین می‌روند.

همانطور
که می‌دانید در مورد نحوه طبخ ماهی روش‌های متنوعی وجود دارد که هر یک از
آنها از نظر تغذیه‌ای ویژگی‌های خاص خود یا بعبارتی مزایا و معایبی دارند
که از آن میان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

آب‌پز کردن
آب‌پزكردن
یکی از روش‌های مناسب پخت و پز ماهی می‌باشد که در آن از روغن استفاده
نمی‌شود و لذا برای افرادی که رژیم کاهش وزن دارند و یا نمی‌خواهند اضافه
وزن پیدا کنند روش ایده‌آلی است. یکی از معایب این روش ورود مقادیری از
مواد مغذی ماهی به آب بوده که در نتیجه از رسیدن به بدن بازمی‌ماند. توجه
داشته باشید که هر چه در آب‌پز کردن مواد غذایی از آب بیشتری استفاده شود و
زمان جوشاندن افزایش یابد، از دست دهی عناصر معدنی و ویتامین‌های محلول در
آب مواد غذایی بیشتر خواهد بود.

بخارپز کردن
این
روش در واقع سالم‌ترین روش پختن غذا به شمار می‌رود، زیرا از دست رفتن
مواد مغذی در آن حداقل میزان ممکن می‌باشد. از جمله معایب این روش از دست
رفتن ویتامین‌هایی نظیر ویتامینC و فولات می‌باشد زیرا در این روش زمان پخت
طولانی است و این ویتامین‌ها هم در حرارت طولانی مدت از بین می‌روند.
بخارپز کردن علاوه بر ماهی جهت پخت مرغ و برخي از سایر گوشت‌ها نیز مناسب
است.

سرخ کردن
سرخ
کردن از جمله روش‌های سریع طبخ غذا است. این روش به دلیل استفاده از چربی و
روغن زیاد، خطر چاقی و افزایش وزن را افزایش می‌دهد. علاوه بر آن زمانی که
چربی‌ها حرارت می‌بینند، در آنها عوامل سرطان‌زا پدید می‌آید و با مواد
غذایی آمیخته می‌شود و هر چه میزان سرخ شدن، حرارت و روغن را افزایش دهید
به همان میزان باعث از بین بردن مواد غذایی و افزایش کالری علاوه بر افزایش
تولید مواد سرطانزا خواهید شد. لذا هر چه روغن کمتری برای سرخ کردن ماده
غذایی استفاده کنید، مواد مغذی آن کمتر از بین خواهد رفت.

آرام‌پز کردن
تغییراتی
که در غذا حین آرام پختن رخ می‌دهد مانند جوشاندن است ولی با سرعت کمتری
رخ می‌دهند. در این روش از حرارت پایین‌تری استفاده می‌شود و غذاهای
پروتئینی تردتر خواهند شد. چون کاهش مواد غذایی در این روش بسیار کم
می‌شود، این روش برای پختن ماهی روش مناسبی است.

کنسرو ماهی
يکي
از مهم‌ترين روش‌هاي آماده سازي يا فرآوري مواد خوراکي، حرارت دادن آنها
مي‌باشد. در مورد ماهي و ديگر فرآورده‌هاي دريايي نيز، حرارت دادن آنها
ابتدا به منظور بهبود کيفيت خوراکي و در مرحله بعد جهت متوقف ساختن
فعاليت‌هاي ميکروبي و شيميايي انجام مي‌گيرد. فرآيند حرارتي در ماهي سبب
نرم شدن بافت‌‌ها، تغییر کیفیت پروتئين‌ها و تغييرات ديگر مي‌شود و از طرفي
ماندگاري آن را بهبود مي‌بخشد. کنسرو ماهي فرآورده‌اي است که پس از پخت
اوليه و پُر شدن در قوطي و افزودن روغن و نمک به آن به دست می‌آید. دقت
داشته باشید که قوطي اين فرآورده بايد عاري از زنگ زدگي، باد کردگي، لحيم
شدگي، ضرب ديدگي باشد و همچنین بافت گوشت ماهي در فرآورده بايد سفت و محکم
بوده و متلاشي نشده باشد.

از لحاظ ارزش غذایی کنسرو ماهی در مقایسه
با ماهی تازه، ارزش آنها به شرایطی که ماهی در آن فراوری شده است، بستگی
دارد. اگر در فراوری نکته‌های بهداشتی رعایت شود و شرایط و زمان پخت ماهی
تازه طبق اصول پروتکل موجود باشد، تفاوت چندانی بین ارزش غذایی ماهی تازه و
ماهی کنسروی وجود ندارد.

توجه داشته باشید که کنسروهایی که ماهی به
همراه استخوان آن کنسرو شده است مانند کنسرو ساردین، کيلکا و تن به همراه
استخوان آن، دارای کلسیم و فسفر فراوان می‌باشند بنابراین در سلامت
استخوان‌های بدن نقش مهمی را ایفا می‌نمایند. همچنین در کنسرو ماهی، معمولا
از ماهی‌های چرب استفاده می‌شود که منابع غنی از امگا۳ هستند. اما باید
گفت که ماهی کنسرو شده در روغن نسبت به ماهی کنسرو شده به شکل طبیعی،
مقادیر کمتری امگا ۳ دارد زیرا همان طور که گفته شد در این صورت امگا۳ در
روغن باقی می‌ماند که معمولا نیز مصرف نمی شود. پس توصیه می‌شود انواع بدون
روغن را انتخاب کنید و تا حد‌امكان محصولی را که دارای نمک کمتری می‌باشد
انتخاب نمایید.

ماهی دودی
ماهی
دودی با استفاده از شور کردن ماهی به روش مخلوط و سپس دود سرد تهیه
می‌شود. دود دادن ماهی اا زن ری بلکه سبب بهبود
طعم و دلپذیری ماهی می‌گردد.

اگر برای دودی کردن از مواد سوختنی خوب
استفاده کنیم، مواد رنگی داخل مواد سوختنی نباشد یا از چوب‌هایی که طعم و
اسانس زیادی دارند مانند چوب درخت کاج استفاده نشود، دودی ‌کردن ضرر چنداني
برای مصرف ‌کننده نخواهد داشت اما استفاده از چوب‌‌های رنگ ‌شده یا
چوب‌‌های اسانس‌‌دار و یا چوب‌های آغشته به مواد نفتی مضر است. لازم است
بدانید در اثر سوختن چوب‌های نامناسب، دودی که تولید می‌شود حاوی ترکیبات
سرطان‌‌زا است که وارد غذا شده و در طولانی ‌مدت می‌‌تواند سبب بروز سرطان
شود. متاسفانه چون دودی کردن در خانه یا در کارگاه‌‌ها به روش سنتی انجام
می‌گیرد، نمی‌‌توان مطمئن بود که در فرآیند دودی ‌کردن از چه نوع چوبی
استفاده شده است؛ به همین دلیل مصرف زیاد محصولات دودی توصیه نمی‌‌شود.


پرخوری و بی تحرکی چاق نمی کند!

اشتباه چاپی نیست ، کاملا درست است،در میان عوامل چاقی کمترین نقش را بی
تحرکی و پرخوری دارند. بیشتر مردم بر این باورند که چاقی آنها به علت
پرخوری یا بی تحرکی است.بعضی ها می گویند که دردشان پرخوری است و بیسیاری
دیگر می گویند: ما پرخوری نمی کنیم فقط تحرکمان خیلی کم است.

روزی
در کارگاه درمان ریشه ای چاقی ام دختری ۱۲ ساله به من گفت : خانم دکتر، دو
دو تا چهارتاست ، بخوری چاق می شی و نخوری لاغر می شی ، من فقط آمده ام
ببینم چطور امکان دارد که بخوری و گرسنگی نکشی ولی لاغر شوی و لاغر بمانی.

واقعیت
این است که در عالم چاقی دو دوتا چهارتا نیست.دنیای چاقی پر است از
باورهای غلط و بی پایه و اساس که سالهاست مردم دنیا بخاطر آنها یک دنیا
هزینه می کنند اما هم چنان از چاقی رنج می برند.

پرخوری و بی تحرکی چاق نمی کند!

دنیای
چاقی پر از رنج است،هر روز از این پزشک به آن پزشک،از این عطاری به آن
یکی،از این سالن به آن سالن. رژیم های گونان ، داروهای لاغری ، ورزشهای
طاقت فرسا. دریغ از نتیجه دلخواه ، برای بسیاری لاغر شدن ولاغر ماندن تبدیل
به آرزویی محال شده است .بسیاری از بس تلاش کرده و به جایی نرسیده اند
کاملا درمانده و ناامید شده اند و در مقابل چند کیلو چربی کم آورده
اند.بسیاری خودشان را سرزنش می کنند که  بی اراده اند و تنبل و در نهایت
بعضی ها برای چند کیلو چربی خودشان را به تیغ جراح می سپارند و تمام عوارض
آن را به جان می خرند .

آنچه بیشتر از همه افراد چاق را عذاب می دهد
بازگشت دوباره چربی هاست ،چراکه در دنیای چاقی “بدون بازگشت” دروغی بیش
نیست.اگر استعداد چاقی دارید به هر روشی که کم کنید برمی گردید ،بله به هر
روشی؛ رژیم های غذایی ، ورزش ، دستگاه های لاغری مثل کرایو و کویتیشن ،
لیزر لیپولیز،بالن معده ،جراحی های اسلیو و بای پس؛ به هر روشی که کم کنید
اگر سبک زندگی و سبک تغذیه را عوض نکنید بر می گردید. اگر چربی های شکم را
با جراحی ابدومینوپلاستی یا چربی های باسن و شکم را با لیپولیز برداشته اید
به زودی شاهد ظهور چربی ها روی بالاتنه وبازووان خود خواهید بود، یعنی
چربی بازگشته اما انبارش را عوض کرده است وبه بدن شما نمایی شبیه بابای
دراگو در دهکده حیوانات می دهد.

حتی در جراحی های اسلیو و بای پس
که در اولی حجم معده و دومی حجم معده و نیز جذب غذا هر دو کم می شوند نیز
بدون تغییر سبک تغذییه بازگشت حتمی است . چرا که در عالم چاقی حجم و میزان
غذایی که می خوریم هیچ تاثیری در چاق شدن ما ندارد، بالن معده و جراحی های
اسلیو و بای پس در درازمدت فایده زیادی برای ما ندارند.

چاقی ارتباط زیادی با حجم غذایی که می خوریم ندارد مهم این است که چه می خوریم و چگونه می خوریم.

ما
چون پرخوریم چاق نمی شویم ، وقتی شروع به چاق شدن می کنیم پرخور می شویم.
یعنی اول چاق شدن به عللی که معمولا تغیرات هورمونی یا آنزیمی است شروع می
شود و بدن برای جبران مواد اولیه که در ساخت چربی استفاده می شود اشتها را
زیاد می کند و اگر با زیاد شدن اشتها و پر خوری هم نتواند مواد اولیه  چربی
سازی را فراهم کند سعی می کند مصرف انرژی را پایین بیاورد که حاصلش همان
تنبلی  و بی تحرکی معروف است.

ما به خاطر پرخوری و تنبلی چاق نمی
شویم، پرخوری و تنبلی واکنش  بدن برای جبران انرژی از دست رفته در ساخت
چربی است . وقتی کارخانه چربی سازی بدن متوقف شود اشتها خود به خود کم می
شود و تحرک زیاد می شود.لازم نیست برای کاهش اشتهایتان به هر دری
بزنید،لازم نیست از سیگار و شیشه و قرص ضد اشتها استفاده کنید، برای کاهش
اشتها ، در کارخانه چربی سازی بدنتان را ببندید.

برای لاغر شدن لازم
نیست بر خلاف میلتان و به اجبار ورزش کنید.در کارخانه چربی سازی بدن را که
ببندید با فراوانی انرژی روبرو می شوید وتحرکتان خود بخود زیاد می شود و
شما با عشق و علاقه به جنب و جوش می افتید، حالا انرژی که تا کنون صرف ساخت
چربی می شد برای فعالیت و تحرک در اختیار شماست.

کلید قفل چاقی در
دستان تغذیه است.اشتباه نکنید، در دستان تغذیه صحیح ، نه کم خوری و کالری
شماری ! برای لاغر شدن گرسنگی ضرورت ندارد . می شود بدون رژیم یک کف دست
نانی و یک قوطی کبریت پنیری لاغر شد . می شود سیر و پر خورد و لاغر شد .
هیچ نیازی نیست برای نخوردن غذا با بدن خود خشن باشید ، بالن و جراحی اسلیو
و بای پس ضرورتی ندارد .

دنیای چاقی  پر است از باور های غلط که باید آنها را دور ریخت و از نوشروع کرد .

دوای درد چاقی آگاهی ست چرا که چاقی  بیشتر حاصل جهل و ندانستن های ماست .

 – پرخوری نیست که چاق می کند ، چاقی ست که پر خور می کند.

– پرخوری نیست که چاق می کند ، بد خوری ست که چاق می کند.


کالری نیست که چاق می کند، هیچ نیازی نیست برای لاغری کالری مصرفی کم شود.
رژیم غذایی کم کالری دوای چاقی نیست و در دراز مدت کاری برای ما نمی کند و
جز حسرت و افسوس حاصل از بازگشت چاقی چیزی برایمان ندارد .

– برای
لاغر شدن هیچ نیازی به تحرک و ورزش نیست.ورزش وسیله لاغری نیست ، ورزش
وسیله سالم نگه داشتن جسم و روان ماست ، امروزه خیلی از ورزش هایی که مردم
انجام می دهند ضررشان بیشتر از سودشان است .

پرخوری و بی تحرکی چاق نمی کند!

– درازو نشست شکم کوچک نمی کند و تنها وسیله ای برای سفت کردن عضلات شکم است و هیچ و تاثیری در سوزاندن چربی های شکم و لاغری ندارد.

– غذای لاغری ، غذای بدون روغن و آب پز نیست در درمان چاقی بدترین خیانتی که میشود به بدن کرد حذف چربی هاست.

– سرکه و آبلیمو و زیره و فلان و فلان لاغر نمی کنند ، معده خود را سوراخ نکنید .

_ زرده تخم مرغ نه چاق می کند و نه چربی خون را بالا می برد لطفا تخم مرغ را کامل بخورید . تخم مرغ بهترین غذای لاغری است.

– مغز ها چاق نمی کنند ، آنها را حذف نکنید. مغزها برای لاغر شدن بی نظیرند.

– نوشیدن آب زیاد کسی را لاغر نمی کند ، لطفا خودتان را با آب انبار اشتباه نگیرید. تشنه شدید آب بخورید.


کبد چرب هیچ ارتباطی با مصرف چربی ندارد. برای درمان آن شاید بجای حذف کله
پاچه بهتر باشد از خوردن بی رویه بسیاری از میوه ها چشم بپوشیم.

– میوه ها چندان هم چیز خوب و پر فایده ای نیستند ، پولتان را به هوای رساندن ویتامین به بدن بر باد ندهید.

– بدن خود را با ماشین اشتباه نگیرید . در عالم  چاقی دو دو تا چهارتا نیست .

در
چاقی ، هزار و یک علت دخیل است ؛ ژن های ما ، خانواده ما ،غذایی که
مادرمان در بارداری خورده است ، رفتارهایمان،خلق و خوی مان، احساساتمان،
افکار و باورهایمان،نگاه ما به زندگی…

درمان چاقی یک درمان همه
جانبه و کل نگرانه است که شامل تغییر تغذیه و نیز تغییر ذهن و روان ما می
باشد حتی اگر بدانیم که چه بخوریم و چگونه بخوریم هم تا زمانی که حال
درونمان خراب است شاید لاغر شویم اما لاغر ماندنمان برای همیشه دشوار است.

درمان
روان ما و رفتارهای ما در درمان چاقی بسیار مهم است. تا زمانی که پر از
استرس و اضطرابی ،پر از خشم و عصبانیتی ، پر از ترسی ، پر از نفرت ، پر از
آه و افسوس و پر از حس گناهی و خود را سرزنش می کنی ، تا زمانی که پر از
فکر و خیالی ، پر از حس تنهایی و جدایی ، سخت است که مستعد چاقی باشی و
لاغر بمانی . خیلی سخت است و تا حدی غیر قابل باور .

– برای درمان چاقی روی کل وجودت کار کن .

– روی تغذیه ات ، روی روانت ، روی احساست.

– رها کن راه تکراری را ، قدم در راه نویی بگذار.

– راهی که بارها رفته ای بازهم تو را به همان جای قبلی می رساند که بازگشت چربی هاست .

– چربی ها را رها کن ، غذا خوردن یاد بگیر و زندگی کردن را نیز .

– احساسات منفی ات را رها کن و زندگی کن. ببین که چربی ها خودشان می روند .

– باشد که همه موجودات در صلح و آرامش باشند.


    ویدیو : سالمترین و مضرترین روش های پخت ماهی
این مطلب را به اشتراک بگذارید :

a b