نوشیدنی مفید برای دیابتی ها

thumbnail

راهنمای تغذبه مناسب برای بیماران دیابتی

طبق پژوهش های انجام شده، تصحیح شیوه های زندگی همراه با یک برنامه آموزشی مداوم تغذیه در یک دوره زمانی ۶ ساله، باعث کاهش ابتلا به دیابت به خصوص نوع ۲آن شده است.

براین اساس در این متن آموزشی
به چگونگی برنامه غذایی متناسب، با استفاده از تلفیق هرم راهنمای غذایی و
فهرست جانشینی با تاکید بر شیوه زندگی افراد سالم و مبتلا به دیابت به
منظور پیشگیری و کنترل دیابت پرداخته می شود. به طور حتم شناخت گروه های
هرم راهنمای غذایی و واحدهای فهرست جانشینی طی آموزش های متوالی برای افراد
سالم و مبتلا به دیابت ضروری است.

هدف کلی مراقبت تغذیه ای افراد مبتلا به دیابت به کنترل متابولیک بیماران از طریق اصلاح عادت های غذایی و شیوه زندگی برمی گردد. هدف های مراقبت تغذیه ای
زمانی حاصل می شود که کارشناس تغذیه با اطلاع کافی از برنامه غذایی و
ارزیابی وضعیت تغذیه فرد، به منظور اصلاح شیوه زندگی بیمار، یک رژیم درمانی
اختصاصی ارایه کند. برای افراد مبتلا به دیابت، مشاوره، رکن اصلی مراقبت
های تغذیه ای به شمار می آید.

 

    تعریف علم مشاوره تغذیه ومراحل آن   

 علم مشاوره عبارت است از
محاسبه میزان انرژی مورد نیاز روزانه و تقسیم آن به وعده ها و گروه های
غذایی. از سویی، ایجاد ارتباط موثر دوطرفه بین مشاور و فرد مبتلا به دیابت
به «هنر» تعبیر می شود. این هنر از طریق گوش
کردن به دیدگاه ها، مشکلات، تنگناها و پرسش درباره عادت های غذایی بیمار و
با در میان گذاشتن اطلاعات علمی مطابق با عادت های غذایی میسر می شود.

▪ کمک به بیمار در بیان عادت ها
و علایق غذایی خود و مشارکت در تغییر رفتارها. به عبارت دیگر مشاور به جای
بیمار تصمیم نگیرد، بلکه کمک کند بیمار قدرت تصمیم گیری پیدا کند. نکته
مهم این است که توصیه های ارایه شده با امکانات و واقعیت های هر خانواده
مطابقت داشته تا امکان به کارگیری آنها برای فرد وجود داشته باشد.

▪ اگر به نقطه نظرها و عادت های
غذایی بیمار گوش دهیم، توصیه های عملی و موثرتری ارایه خواهیم داد و بیمار
برای عمل به توصیه ها راغب تر می شود، زیرا در این صورت توصیه ها بیشتر با
عادت های غذایی او تطبیق خواهند داشت.

▪ به بیمار فرصت دهیم تا سوال های خود را بپرسد و به طور غیرمستقیم مطمئن شویم که وی به طور کامل متوجه توصیه ها شده است.

 

 

رعایت چند نکته در ایجاد ارتباط موثر با فرد مبتلا به دیابت   

     

▪ رژیم غذایی وی را ارزیابی کنید.

▪ درخصوص تعیین رژیم غذایی مناسب با بیمار مشورت کنید.

▪ اطلاعات علمی خود را در زمینه رژیم غذایی مناسب برای دیابت در اختیار بیمار قرار دهید.

▪ با کمک بیمار برای تغییر عادت های غذایی وی برنامه ریزی کنید.

▪ به اقدام هایی که بیمار برای بهبود رژیم غذایی خود انجام داده، به دقت گوش کنید و وی را تشویق کنید.

▪ نکته های مهمی را که در جلسات مشاوره همراه بیمار درباره آن تصمیم گیری کرده اید، برای وی یادداشت کنید.

▪ در مراجعه بعدی به کمک بیمار تاثیر اصلاح رژیم غذایی را بر شاخص های کنترل قندخون، ارزیابی کرده و نتیجه را به اطلاع وی برسانید.

 

 

                 بهترین نتایج در مشاوره تغذیه ای بیماران دیابتی 

 

▪ بیمار صادقانه پاسخ می دهد.

▪ وقتی مطلبی برایش روشن نیست، سوال می پرسد.

▪ مشکلاتش را بیان می کند.

▪ انگیزه اش برای حفظ عادت های غذایی مطلوب بیشتر می شود.

▪ پیگیری و مشارکت بیمار فعال تر خواهد شد.

▪ راهکارهایی که ممکن است به بهبود کنترل متابولیک بیماران دیابت نوع ۲ کمک کند، شامل موارد زیر خواهند بود.

▪ اندازه گیری قندخون صبحگاهی، HbA۱C، چربی ها و فشارخون برای ارزیابی راهکارهای مرتبط با تغذیه.

▪ اگر بهبودی در پارامترهای
متابولیکی حاصل نشد، ممکن است به داروهای کاهنده قندخون، انسولین، داروهای
کاهنده چربی های خون یا داروهای ضدپرفشاری خون نیاز باشد.

وقتی از افراد مبتلا به دیابت درباره سابقه رژیم غذایی سوال می کنید، به نکته های زیر توجه داشته باشید:

 

دستور رژیم غذایی در بیماران دیابتی

 

 

 

کربوهیدرات ها:
این دسته از مواد غذایی باید ۶۰ تا ۷۰ درصد کل کالری دریافتی را تامین
کنند. در رژیم افراد مبتلا به دیابت باید روی مصرف غلات کامل، میوه ها،
سبزی ها و شیرکم چربی تاکید شود و قندهای ساده و مواد غذایی با نمایه
گلیسمی بالا محدود شوند. لازم به ذکر است که مقدار کربوهیدرات مصرفی در
وعده ها و میان وعده ها مهم تر از منبع و نوع آن است. از سویی ساکاروز به
عنوان بخشی از کربوهیدرات رژیم غذایی، کنترل گلوکز خون را مختل نمی کند و
باید در رژیم غذایی این افراد قرار گیرد.

▪ فیبر:
مقدار توصیه شده برای مصرف فیبرها، مشابه افراد سالم و حدود ۲۰ تا ۳۵ گرم
در روز است. البته اثر فیبرهای معمولی غذا بر کاهش قندخون قابل ملاحظه نیست
و این برخلاف آن چیزی است که بسیاری از کارشناسان تغذیه براساس تحقیقات
اولیه توصیه کرده اند. لازم به یادآوری است در افرادی که انسولین دریافت می
کنند، مقدار انسولین تزریقی قبل از غذا باید متناسب با مقدار کربوهیدرات
مصرفی باشد. همچنین افرادی که از انسولین مخلوط استفاده می کنند، باید سعی
کنند روزانه مقدار ثابتی کربوهیدرات مصرف کنند.

شیرین کننده های مغذی و غیرمغذی:
شیرین کننده های تهیه شده از شربت ذرت، آبمیوه غلیظ شده، عسل، ملاس،
دکستروز و مالتوز (شیرین کننده های مغذی)، مزیت یا نقص قابل توجهی نسبت به
غذاهای شیرین شده با سوکروز ندارند.

 از سویی، فروکتوز که
به طور معمول در میوه ها، سبزی ها و عسل وجود دارند، قند پلاسما را نسبت
به سوکروز و نشاسته ها کمتر افزایش می دهد و به همین دلیل به عنوان شیرین
کننده برنامه غذایی افراد مبتلا به دیابت رایج شده است.

 مصرف شیرین کننده های مصنوعی
نظیر ساخارین، آسپارتام، آسسولفام پتاسیم و سوکرالوز (شیرین کننده های
غیرمغذی) در محدوده مجاز و توصیه شده به وسیله اداره کل غذا و داروی آمریکا
بدون خطر است. البته مصرف ساخارین به دلیل عبور آن از جفت، برای زنان
باردار مناسب نیست.

▪ پروتئین:
با توجه به اینکه در افراد مبتلا به دیابت، کمبود انسولین در مقایسه با
پروتئین بیشتر روی متابولیسم گلوکز تاثیر می گذارد، بنابراین توصیه می شود
۱۵ تا ۲۰ درصد (یا به عبارتی ۸/۰ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز)
از کل کالری روزانه را پروتئین تشکیل دهد، البته این مقدار مستلزم آن است
که اختلال عملکرد کلیه وجود نداشته باشد.
  

 

اگر مبتلا به دیابت هستید جالب است بدانید آن چه در دهان می ‌گذارید، می‌ تواند سبب بالارفتن یا پایین آمدن قند خون تان شود.


۲۰ نوع ماده غذایی که می‌ تواند


 جلوی بالا رفتن قند خون تان را بگیرد.


۱-سیب: اکثر
متخصصان تغذیه توصیه می‌ کنند حتما در رژیم غذایی خود سیب را بگنجانید
زیرا سیب کالری پایینی دارد و فیبر آن بسیار بالا است و جلوی گرسنگی را می
‌گیرد.

سیب همچنین دشمن کلسترول بد است و میزان قند خون را کاهش می ‌دهد.

۲- آووکادو: آووکادو غنی از اسیدهای چرب مونوی غیر اشباع است که سبب کند شدن هضم و پیشگیری از افزایش قند خون بعد از صرف غذا می ‌شود.

۳- جو: می‌ توانید جو را جایگزین برنج سفید کنید تا میزان قند خون تان بعد از صرف غذا حدود 70 درصد کاهش یابد و تا ساعت‌ ها ثابت بماند.

فیبرهای حلال جو هضم را کند کرده و سبب جذب تدریجی قند می ‌شود.

۴- سبزیجات: فیبر حلال تمامی سبزیجات می‌ تواند قند خون بالا را مهار کند.

۵- گوشت گاو: می
‌توانید قسمت‌ های کم چرب گوشت گاو را انتخاب کنید و یک ‌چهارم بشقاب ‌تان
را در هر وعده غذایی به آن اختصاص دهید. رساندن به اندازه ی پروتئین به
بدن باعث می ‌شود مدت طولانی‌ تری سیر بمانید و در صورت لاغر شدن حجم بافت
ماهیچه ‌ای ‌تان کاهش نیابد. در ضمن مصرف پروتئین به افزایش متابولیسم کمک
می‌ کند.

۶- میوه‌ های گوشت ‌دار دانه‌ دار: انواع
میوه‌ های گوشتی حاوی یک یا چند دانه که به رنگ ‌های قرمز یا بنفش موجود
است مانند انواع انگور حاوی ترکیبی طبیعی به نام آنتوسیانین هستند. محققان
می ‌گویند این دانه‌ های رنگی می ‌تواند سبب کاهش قند خون شده و در عین حال
محرک تولید انسولین در بدن باشند.

۷- کلم بروکلی: بروکلی غنی از کروم بوده که در درازمدت نقشی اساسی و مهم برای تنظیم قند خون دارد.

۸- هویج: هویج یکی از منابع طبیعی غنی از بتاکاروتن است که می ‌تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش داده و قند خون را تنظیم کند.

۹- گوشت مرغ: گوشت
سینه مرغ در مقایسه با ران یا سایر قسمت‌ ها چربی کمتری دارد. توصیه ی ما
به شما این است که در هر شرایطی به هیچ عنوان پوست مرغ را به خاطر چربی
بالایی که دارد نخورید.

۱۰- تخم مرغ: برخی
از محققان معتقد هستند که خوردن یک عدد تخم ‌مرغ در روز کلسترول خون تان
را بالا نمی ‌برد و در عوض ساعت ‌ها شما را سیر نگه می‌ دارد.

۱۱- ماهی: یکی
از مهمترین دلایل فوت مبتلایان به دیابت ابتلا به ناراحتی ‌های قلبی –
عروقی است. مصرف یک یا دو بار ماهی در هفته می ‌تواند این احتمال را حداقل
40 درصد کاهش دهد.

از سوی دیگر اسیدهای چرب موجود در ماهی احتمال
ابتلا به دیابت، مقاومت در برابر انسولین و التهاب را که از جمله فاکتورهای
اصلی ابتلا به ناراحتی‌ های قلبی – عروقی است کاهش می ‌دهد.

۱۲- دانه کتان: دانه‌ های کتان غنی از پروتئین، فیبر، چربی ‌های خوب از نوعی که در ماهی موجود است و منیزیم است.

این مواد قند خون را تنظیم کرده و به سلول‌ ها در جذب انسولین کمک می ‌کنند.

۱۳- شیر و ماست: این
ها مواد غذایی غنی از پروتئین و کلسیم هستند و می ‌توانند به کاهش وزن کمک
کنند. البته حتما این را می دانید که باید از نوع کم چرب شان استفاده
نمایید.

از سوی دیگر این مواد مقاومت در برابر انسولین را از بین می ‌برند.

۱۴- گردو: گردو حاوی مقادیر بالایی فیبر و پروتئین بوده و سوخت کندی دارد که به تدریج به قند تبدیل می ‌شود.
از سوی دیگر غنی از چربی‌ های مونوی غیر اشباع است که برای سلامت مفید هستند.

۱۵- دانه‌ ها: تمامی
انواع دانه ‌ها غنی از چربی‌ های خوب، پروتئین و فیبر هستند که می‌ توانند
قند خون را پایین نگه داشته و از ابتلا به ناراحتی‌ های قلبی – عروقی
پیشگیری کنند.

در ضمن این مواد منابع طبیعی کلسترول  است که چربی خون را کاهش می ‌دهد.

۱۶- جوی دو سر: جوی
دوسر حاوی فیبرهای حلالی است که در آب محلول بوده و یک خمیر را تشکیل می‌
دهد. مصرف آن باعث می‌ شود بین آنزیم‌ های هضم ‌کننده در معده و مولکول‌
های آمیدون(نشاسته) غذا، یک سد چسبناک به وجود بیاید. در نتیجه دستگاه
گوارش مدت طولانی ‌تری غذا را در خود نگه داشته و قندها به تدریج وارد خون
می ‌شوند.

۱۷-روغن زیتون: روغن زیتون طلای مایع نامیده می‌ شود زیرا حاوی ترکیبات ضد التهابی و قوی است که محققان آن را با آسپیرین مقایسه می‌ کنند.

افرادی
که رژیم مدیترانه ‌ای دارند و روغن زیتون، میوه و سبزیجات، غلات و گوشت
کم‌ چرب می ‌خورند کمتر به دیابت و ناراحتی های قلبی و عروقی دچار می
‌شوند. هر دوی این بیماری‌ ها در پی التهاب در بدن به وجود می ‌آیند.

بر خلاف کره، چربی خوب روغن زیتون سبب افزایش مقاومت بدن در برابر انسولین نشده و حتی این مقاومت را کاهش می ‌دهد.

روغن زیتون همچنین کند کننده ی هضم غذا است و باعث وارد شدن تدریجی قند به خون می شود.

۱۸- کره بادام زمینی: تحقیقات
اخیر نشان داده است مصرف کره ی بادام زمینی می ‌تواند اشتها را کور کرده و
سبب سیری بیشتر فرد در مقایسه با زمانی شود که مواد قندی کم فیبر مصرف می
‌کند.

در ضمن کره بادام زمینی غنی از چربی‌ های مونوی غیراشباع است که می ‌تواند قند خون را تنظیم کند.

۱۹- نان سبوس ‌دار: مصرف
زیاد نان سفید می ‌تواند حساسیت بدن به انسولین را کاهش داده و سبب افزایش
قند خون شود در صورتی که نان سبوس ‌دار دقیقا برعکس عمل می ‌کند.

۲۰- سیب ‌زمینی شیرین: 
سیب‌ زمینی شیرین که کبابی شده 30 درصد کمتر از سیب ‌زمینی معمولی قند خون
را افزایش می ‌دهد زیرا حاوی فیبر بالا و ریزمغذی‌ هایی است که 40 درصد آن
ها از نوع حلال بوده و سبب کاهش کلسترول و کندی هضم غذا می ‌شوند.

در
ضمن سیب ‌زمینی شیرین غنی از کاروتنوئید و رنگ‌ دانه ‌های زرد و نارنجی
است که به ارگانیسم‌ ها اجازه عکس ‌العمل در برابر انسولین را می‌ دهد.

سیب ‌زمینی شیرین  غنی از اسید کوروژنیک  (chorogenic acid ) است. این ترکیب گیاهی طبیعی می ‌تواند به کاهش مقاومت در برابر انسولین کمک کند.

 

ﻫﺮم ﻏﺬاﯾﯽ دﯾﺎﺑﺖ 
 


ﻫﺮم ﻏﺬاﯾﯽ دﯾﺎﺑﺖ راﻫﻨﻤﺎي ﻋﻤﻮﻣﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﭼﺮا و ﭼﻪ ﻣﯿﺰان از ﻫﺮ ﻏﺬاﯾﯽ را در ﻃﻮل روز ﺑﺎﯾﺪ ﻣﺼﺮف ﻧﻤﺎﯾﯿﻢ و ﻣﺸﺎﺑﻪ ﻫﺮم ﻏﺬاﯾﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ در ﺧﯿﻠﯽ از ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻨﺪي ﻫﺎي ﻏﺬاﯾﯽ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﯿﺪ ﺑﺒﯿﻨﯿﺪ، ﻫﺮم ﻏﺬاﯾﯽ دﯾﺎﺑﺘﯽ ﺑﻪ ﺷﺶ ﮔﺮوه ﺗﻘﺴﯿﻢ ﻣﯽ ﺷﻮد ﮐﻪ ﺑﺎﯾﺪ ﮔﺮوه ﻫﺎي ﺑﺰرگ ﺗﺮ ﻏﺬا ﮐﻪ در ﭘﺎﺑﯿﻦ ﻫﺮم ﻗﺮار دارﻧﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﮔﺮوه ﻫﺎي ﺑﺎﻻﯾﯽ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﻣﻮرد ﻣﺼﺮف ﻗﺮار ﮔﯿﺮﻧﺪ. 
 
ﻣﯿﺰان ﻣﺼﺮف روزاﻧﻪ ﻫﺮ ﻓﺮد ﺑﺴﺘﮕﯽ ﺑﻪ ﺗﺎﺛﯿﺮ آن در ﺳﻼﻣﺖ ﺷﺨﺺدارد . 
ﮔﺮوه ﻫﺎي ﻏﺬاﯾﯽ و ﻣﯿﺰان ﻣﺼﺮف در ﻫﺮ روز از اﯾﻦ رژﯾﻢ دﯾﺎﺑﺘﯽ ﺷﺎﻣﻞ: 
 
ﻏﻼت، ﺣﺒﻮﺑﺎت و ﺳﺒﺰﯾﺠﺎت ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ اي : اﯾﻦ ﮔﺮوه ﺷﺎﻣﻞ وﯾﺘﺎﻣﯿﻦ ب و ﻓﯿﺒﺮ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﻣﯿﺰان ﻣﺼﺮف آﻧﻬﺎ ﺷﺶ وﻋﺪه ﯾﺎ ﺑﯿﺸﺘﺮ در روز ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ. 
 


ﻣﯿﻮه ﻫﺎ : ﺷﺎﻣﻞ وﯾﺘﺎﻣﯿﻦ ث، ﭘﺘﺎﺳﯿﻢ ، ﻓﻮﻻت و ﻓﯿﺒﺮ ﻫﺴﺘﻨﺪ و ﻣﯿﺰان ﻣﺼﺮف روزاﻧﻪ ﺳﻪ ﺗﺎ ﭼﻬﺎر وﻋﺪه ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ. 
 


ﺳﺒﺰﯾﺠﺎت : ﺷﺎﻣﻞ وﯾﺘﺎﻣﯿﻦ ث، آ، ﻓﻮﻻت و ﻓﯿﺒﺮ ﻫﺴﺘﻨﺪ و ﻣﯿﺰان ﻣﺼﺮف روزاﻧﻪ ﺳﻪ ﺗﺎ ﭘﻨﺞ وﻋﺪه ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ. 
 


ﺷﯿﺮ و ﻟﺒﻨﯿﺎت : ﻣﻨﺒﻊ ﮐﻠﺴﯿﻢ، ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ، وﯾﺘﺎﻣﯿﻦ آ و دي ﻫﺴﺘﻨﺪ و ﻣﯿﺰان ﻣﺼﺮف روزاﻧﻪ دو ﺗﺎ ﺳﻪ وﻋﺪه ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ. 
 


ﮔﻮﺷﺖ و ﻓﺮآورده ﻫﺎي ﮔﻮﺷﺘﯽ : ﻣﻨﺒﻊ آﻫﻦ، روي، وﯾﺘﺎﻣﯿﻦ ب، ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ و ﻣﯿﺰان ﻣﺼﺮف روزاﻧﻪ دو ﺗﺎ ﺳﻪ وﻋﺪه ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ. 
 


ﭼﺮﺑﯽ و ﺷﯿﺮﯾﻨﯽ ﺟﺎت : ﭼﺮﺑﯽ
و روﻏﻦ ﺑﻪ ﻋﻠﺖ داﺷﺘﻦ ﮐﺎﻟﺮي ﺑﺎﻻ ﺑﺎﯾﺪ ﺑﻪ ﻣﯿﺰان ﺧﯿﻠﯽ ﮐﻢ ﻣﺼﺮف ﺷﻮﻧﺪ و ﺷﯿﺮﯾﻨﯽ
ﺟﺎت ﻧﯿﺰ ﺑﻪ دﻟﯿﻞ داﺷﺘﻦ ﻣﻘﺪارﻗﻨﺪ ﺑﺎﻻ ﺑﺎﯾﺪ ﻓﻘﻂ ﯾﮏ ﺑﺎر در روز ﻣﺼﺮف ﺷﻮﻧﺪ. 

 


ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ: ﻣﻮاد ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ اي ﻣﺎﻧﻨﺪ ﻧﺎن، ﻣﺎﮐﺎروﻧﯽ و ﭘﺎﺳﺘﺎ، ﻏﻼت، ﺳﺮﯾﺎل ﻫﺎي ﺧﻮراﮐﯽ، ﺳﺒﺰﯾﺠﺎت ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ اي ﻣﺎﻧﻨﺪ ذرت و ﺳﯿﺐ زﻣﯿﻨﯽ ﺑﻪ ﺑﺪن ﺷﻤﺎ اﻧﺮژي ﻣﯽ دﻫﺪ و وﯾﺘﺎﻣﯿﻦ ﻫﺎ و ﻣﻮاد ﻣﻌﺪﻧﯽ ﺑﺪﻧﺘﺎن را ﺗﺎﻣﯿﻦ ﻣﯽ ﮐﻨﻨﺪ. 
ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ موجود در ﺣﺒﻮﺑﺎت ﺑﺮاي ﺳﻼﻣﺘﯽ ﺷﻤﺎ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺗﺮ اﺳﺖ ﭼﻮن آﻧﻬﺎ ﺣﺎوي وﯾﺘﺎﻣﯿﻦ ،ﻣﻮاد ﻣﻌﺪﻧﯽ و ﻓﯿﺒﺮ ﻫﺴﺘﻨﺪ. 


ﻣﺼﺮف روزاﻧﻪ ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ ﯾﮏ وﻋﺪه اﺳﺖ، ﺗﺼﻮر ﻋﻤﻮم اﯾﻦ اﺳﺖ ﮐﻪ ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ ﺑﺮاي ﻣﺒﺘﻼﯾﺎن ﺑﻪ دﯾﺎﺑﺖ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻧﺴﯿﺖ، ﺑﺎﯾﺪ ﮔﻔﺖ ﮐﻪ اﯾﻦ ﮔﻔﺘﻪ ﺻﺤﺖ ﻧﺪارد، زﯾﺮا ﺧﻮردن ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ ﺑﺮاي ﻫﺮ ﮐﺴﯽ ﻧﺸﺎط آور اﺳﺖ و ﻣﻮﺟﺐ ﺳﻼﻣﺘﯽ ﻓﺮد ﻣﯽ ﺷﻮد و اﯾﻦ ﺷﺎﻣﻞ اﻓﺮاد دﯾﺎﺑﺘﯽ ﻧﯿﺰ ﻣﯽ ﺷﻮد ﮐﻪ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﻨﺪ از اﯾﻦ ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ ﻫﺎ ﺑﺼﻮرت ﺟﺎﻧﺸﯿﻨﯽ در ﯾﮏ وﻋﺪه ﻣﺼﺮف ﻧﻤﺎﯾﻨﺪ. 
 


داﻧﻪ ﮐﺎﻣﻞ ﺣﺒﻮﺑﺎت و ﻏﻼت را ﺑﻪ ﻫﻤﺮاه ﺳﺒﻮس و ﭘﻮﺳﺘﻪ ﻣﺼﺮف ﮐﻨﯿﺪ.
 
 
ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﯿﺪ از ﻣﺎﺳﺖ ﺑﺎ ﭼﺮﺑﯽ ﮐﻢ ﯾﺎ ﻣﺎﺳﺖ ﻓﺎﻗﺪ ﭼﺮﺑﯽ ﯾﺎ ﺳﺲ ﻫﺎ و ﮐﺮم ﻫﺎي ﺑﺪون ﭼﺮﺑﯽ ﺑﻪ ﺟﺎي ﺳﺲ ﯾﺎ ﮐﺮم ﺑﺎ ﭼﺮﺑﯽ ﺑﺎﻻ در ﭘﺨﺘﻦ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ.
 
از ﺳﺲ ﺧﺮدل ﺑﺠﺎي ﻣﺎﯾﻮﻧﺰ در ﺳﺎﻧﺪوﯾﺞ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ.
 
از ﺳﺲ ﮐﻢ ﭼﺮﺑﯽ ﯾﺎ ﻣﺎرﮔﺎرﯾﻦ روي ﻧﺎن ﺳﺎده ﯾﺎ ﻧﺎن ﺗﺴﺖ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ.
 
از ﺷﯿﺮ ﺑﺎ ﭼﺮﺑﯽ ﮐﻢ ﯾﺎ ﺑﺪون ﭼﺮﺑﯽ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ.
 
از ﺳﺒﺰﯾﺠﺎت ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﯿﺪ از اﻧﻮاع ﻣﺨﺘﻠﻒ آﻧﻬﺎ ﺗﻮام ﯾﺎ ﺗﻨﻬﺎ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ، ﻣﺜﻞ ﮐﻠﻢ ﺑﺮوﮐﻠﯽ، ﮐﺎﻫﻮ، ﺳﯿﺮ، ﭘﯿﺎز و…


ﻣﯿﻮه ﺟﺎت ﻫﻢ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺳﺒﺰي ﺟﺎت در ﻫﺮم ﻏﺬاﯾﯽ در ﯾﮏ ﺳﻄﺢ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﻨﺪ. ﻣﺜﻞ ﺳﯿﺐ، آب ﻃﺒﯿﻌﯽ ﻣﯿﻮه ﺟﺎت، ﺗﻮت ﻓﺮﻧﮕﯽ، ﻣﻮز و … 
 

 


میوه های مناسب برای افراد دیابتی


 


خوردن همۀ انواع میوه ها به دیابتی ها توصیه می شود بخصوص میوه های تازه و فریز شده باشد.


 اما بدترین نوع میوه که دیابتی ها از خوردن آن شدیداً باید اجتناب کنند کمپوت ها یا میوه هایی است که به آنها شکر افزوده می شود.


خوردن میوه های خشک به افراد دیابتی توصیه نمی شود زیرا میزان مواد قندی در آنها به علت از دست رفتن آب زیادتر می شود .


 وقتی که میوۀ تازه میل می کنید معمولاً چند برش از آن را می خورید و در واقع بخشی از شکر موجود در  کل یک میوه را می خورید.


اما زمانیکه میوه ای
خشک شود. به علت کاهش حجم آن ممکن است کل یک میوه را بخورید و این بدان
معنی است که مقدار قند بیشتری را که تغلیظ شده است در حجم کوچکتری می
خورید، که برای شما مناسب نیست.

بهترین میوه ها برای افراد دیابتی:


 


افراد مبتلا به دیابت می توانند میوه هایی مصرف کنند که محتوی قند موجود در آن ها کم باشد در لیست زیر این میوه ها آمده است :


 


۱- سیب


بهترین میوه برای
افراد دیابتی است یک ضرب المثل معروف می گوید خوردن یک سیب در روز شما را
از مراجعه به پزشک بی نیاز می کند. مصرف سیب باعث کاهش قندخون بطور شگفت
انگیزی می شود.


 


۲- گریب فروت


میوۀ خوشمزه ای که توانایی کاهش قندخون را دارد شما می توایند این میوه را درست قبل و بعد از وعدۀ غذایتان میل کنید .خوردن آن به ترشح مقدار کافی انسولین از پانکراس کمک می کند.


 


۳- پرتقال


به شما توصیه می شود
روزانه یک پرتقال برای کنترل قندخون خود مصرف کنید. اما خوردن آب پرتقال
توصیه نمی شود زیرا فاقد فیبر کافی است. آب میوۀ طبیعی با پالپ های خود
پرتقال بهتر از آب پرتقال با اضافه شدن قند است.


 


 


سایر میو ه های مناسب برای افراد دیابتی


 


شاه توت، زغال اخته،
انگور فرنگی(سفرس)، آلبالو و هندوانه (کم شیرین قسمت نزدیک به پوست ) میوه
های خوبی برای افراد دیابتی هستند. البته باید در مصرف آن به مقدار قند
وکالری هر وعده توجه کرد.


                                                                            


میوه هایی که خوردن آنها برای افراد دیابتی ممنوع است.


 


افراد دیابتی از خوردن میوه هایی که میزان قند  بالایی دارند باید بپرهیزند.


 این میوه ها شامل انبه،  پاپایا( خربزۀ درختی)، آناناس و انجیر خشک وکشمش است.


کنترل قندخون واقعاً
یک هنر است چنانچه می خواهید به عوارض دیابت مبتلا نشوید به نکاتی که در
مورد تغذیۀ افراد دیابتی بیان می شود توجه کنید .


 
 
از ﻟﺒﻨﯿﺎت ﺑﺎ درﺻﺪ ﭼﺮﺑﯽ ﭘﺎﯾﯿﻦ ﯾﺎ ﺑﺪون ﭼﺮﺑﯽ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ، ﺣﺘﯽ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﯿﺪ از ﺑﺴﺘﻨﯽ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ.


از ﮔﻮﺷﺖ ﺑﺎ درﺻﺪ ﭼﺮﺑﯽ ﭘﺎﯾﯿﻦ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ، ﻣﺮغ وﺑﻮﻗﻠﻤﻮن را ﺑﺪون ﭘﻮﺳﺖ ﺑﭙﺰﯾﺪ.
 
ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ را آب پز ﯾﺎ ﺑﺎ ﻣﻘﺪار ﺧﯿﻠﯽ ﮐﻢ روﻏﻦ آﻣﺎده ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ.
 
در ﻣﻮرد ﭼﺮﺑﯽ ﻫﺎ ﻫﻢ ﺑﺎﯾﺪ ﭼﺮﺑﯽ و ﺷﯿﺮﯾﻨﯽ را ﻣﺤﺪود ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ ﭼﻮن ﮐﺎﻟﺮي ﺑﺎﻻ و ارزش ﻏﺬاﯾﯽ ﮐﻤﯽ دارﻧﺪ ﮐﻪ رﯾﺴﮏ ﺑﯿﻤﺎري ﻗﻠﺒﯽ را در ﺷﻤﺎ ﺑﺎﻻ ﻣﯽ ﺑﺮد.
 
 توجه:  ﻣﯿﺰان ﻧﺮﻣﺎل ﮔﻠﻮﮐﺰ ﺧﻮن در اﻓﺮاد دﯾﺎﺑﺘﯽ ﻧﻮد تا ﺻﺪ و ﺳﯽ ﻗﺒﻞ از ﻏﺬا و ﭘﺎﯾﯿﻦ ﺗﺮ از ﺻﺪ و ﻫﺸﺘﺎد، ﯾﮏﺗﺎ دو ﺳﺎﻋﺖ ﺑﻌﺪ از ﻏﺬا ﺑﺎﺷﺪ. 
 


شما ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﯿﺪ ﮔﻠﻮﮐﺰ ﺧﻮﻧﺘﺎن را در ﻣﯿﺰان ﺳﻼﻣﺖ ﻧﮕﻪ دارﯾﺪ، اﮔﺮ: 
 
۱- ﺑﻪ ﻣﯿﺰان ﭘﯿﺸﻨﻬﺎد ﺷﺪه ﻏﺬا ﺑﺮاي ﻫﺮ روز ﻣﺼﺮف ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ.
 
۲- در زﻣﺎن ﻣﻨﺎﺳﺐ ﭘﯿﺸﻨﻬﺎد ﺷﺪه ﻣﯿﺎن وﻋﺪه و وﻋﺪه اﺻﻠﯽ را ﻣﯿﻞ ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ.
 
۳- ﻫﯿﭻ وﻋﺪه اي را از ﻗﻠﻢ ﻧﯿﺎﻧﺪازﯾﺪ.


۴- داروﻫﺎ را ﺑﻪ ﻣﯿﺰان ﻻزم در زﻣﺎن ﻣﻌﯿﻦ ﺻﺮف ﮐﻨﯿﺪ.


۵- ورزش ﮐﻨﯿﺪ.
 
۶- ﻣﺼﺮف ﺑﻪ ﻣﯿﺰان ﮐﺎﻓﯽ: و در زﻣﺎن ﻣﻌﯿﻦ ﺑﺴﯿﺎر ﻣﻬﻢ اﺳﺖ ﭼﻮن ﻗﻨﺪ ﺧﻮن ﺷﻤﺎ ﺑﻌﺪ از ﻏﺬا ﺑﺎﻻ ﻣﯽ رود، اگر در ﯾﮏ روز عذا زﯾﺎد ﺑﺨﻮرﯾﺪ و روز ﺑﻌﺪ ﮐﻢ ﻏﺬا ﺑﺨﻮرﯾﺪ ﻗﻨﺪ ﺧﻮن ﺷﻤﺎ ﺧﯿﻠﯽ زﯾﺎد ﺗﻐﯿﯿﺮ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ. 
 
ﺑﺎ اﻧﺪازه و ﺑﻪ ﻣﻮﻗﻊ ﺧﻮردن ﻏﺬا ﻗﻨﺪ ﺧﻮن را در ﯾﮏ ﺳﻄﺢ ﻧﺮﻣﺎل ﻧﮕﻪ ﻣﯽ دارد، ﻏﺬاﻫﺎي ﺣﺎوي ﮐﺮﺑﻮﻫﯿﺪرات، ﮔﻠﻮﮐﺰ را ﺑﺮاي ﻣﺼﺮف ﺟﻬﺖ اﻧﺮژي اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﯽ دﻫﻨﺪ، ﻣﺜﻞ ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ ، ﻣﯿﻮه ، ﺷﯿﺮ، ﺳﺒﺰﯾﺠﺎت ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ اي و ﺷﯿﺮﯾﻨﯽ ﺟﺎت. 
 
 
 
 


ﻗﻮاﻧﯿﻦ رژﯾﻢ دﯾﺎﺑﺘﯽ وﻗﺘﯽ ﮐﻪ ﺷﻤﺎ ﺑﯿﻤﺎر ﻫﺴﺘﯿﺪ 
 


۱- اﮔﺮ ﻧﻤﯽ ﺗﻮاﻧﯿﺪ ﻣﯿﺰان ﻏﺬا را ﮐﻢ ﮐﻨﯿﺪﺣﺘﻤًﺎ داروﻫﺎﯾﺘﺎن را اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ.
۲- وﻗﺘﯽ ﺑﯿﻤﺎر ﻫﺴﺘﯿﺪ، ﻣﯿﺰان ﺣﺪود ﻫﺸﺖ واﺣﺪ آب ﯾﺎ ﻣﺎﯾﻌﺎت ﺑﺪون ﮐﺎﻓﺌﯿﻦ ﻣﺼﺮف ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ.
۳- اﮔﺮ ﻧﻤﯽ ﺗﻮاﻧﯿﺪ ﻣﯿﺰان ﻣﻌﻤﻮﻟﯽ ﻏﺬاﯾﺘﺎن را ﻣﺼﺮف ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ از آب ﻣﯿﻮه ﯾﺎ ﺳﻮپ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ.
۴- اﮔﺮ ﻫﯿﭻ ﻏﺬاﯾﯽ ﻧﻤﯽ ﺗﻮاﯾﻨﺪ ﻣﺼﺮف ﮐﻨﯿﺪ ﻣﺎﯾﻌﺎت ﺻﺎف ﺷﺪه ﻣﺜﻞ ﺳﺮم رﯾﻨﮕﺮ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ، ﭼﻮن اﮔﺮ ﮐﺎﻟﺮي درﯾﺎﺗﯽ ﺷﻤﺎ ﮐﻢ ﺑﺎﺷﺪ دﭼﺎر ﻫﺎﯾﭙﺮﮐﻼﺳﻤﯽ ﯾﺎ ﮐﺎﻫﺶ ﻗﻨﺪ ﺧﻮن ﺧﻮاﻫﯿﺪ ﺷﺪ .
۵- از ﭼﮑﺎپ ﻗﻨﺪ ﺧﻮن ﺧﻮد ﻣﻄﻤﺌﻦ ﺑﺎﺷﯿﺪ، ﻣﻤﮑﻦ اﺳﺖ ﻗﻨﺪ ﺧﻮن ﺷﻤﺎ زﻣﺎﻧﯽ ﮐﻪ ﻏﺬاﯾﯽ ﻣﺼﺮف ﻧﻤﯽ ﮐﻨﯿﺪ اﻓﺰاﯾﺶ ﯾﺎﺑﺪ.


۶- ﺑﺎ دﮐﺘﺮﺗﺎن در ﺻﻮرﺗﯽ ﮐﻪ ﺑﯿﺮون روی ﭘﯿﺶ از ﺷﺶ ﺳﺎﻋﺖ داﺷﺘﯿﺪ، ﺗﻤﺎس ﺣﺎﺻﻞ ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ.
 
 


ﺗﺎﺛﯿﺮ ورزش بر تغذیه افراد دیابتی
 
 
ورزش ﺑﺮ ﻣﯿﺰان ﻏﺬاﯾﯽ ﮐﻪ ﻣﯽ ﺧﻮرﯾﺪ ﻣﻮﺛﺮ اﺳﺖ، ورزش ﺳﻬﻢ ﻣﻬﻤﯽ در ﺟﻬﺖ ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﺷﻤﺎ ﺑﺮ ﻋﻬﺪه دارد ﺗﺎ ﻗﻨﺪ ﺧﻮﻧﺘﺎن ﺛﺎﺑﺖ ﺑﻤﺎﻧﺪ، ﭘﺲ ﺑﺎ ﭘﺰﺷﮏ ﺧﻮد در ﻣﻮرد ﻧﻮع ورزﺷﯽ ﮐﻪ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﯿﺪ اﻧﺠﺎم دﻫﯿﺪ ﻣﺸﻮرت ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ، ﭼﻮن ﻓﯿﺰﯾﮏ ﺑﺪﻧﺘﺎن ﺑﺴﯿﺎر در ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﺷﻤﺎ ﻣﻮﺛﺮ اﺳﺖ. 
 
 
 


در ورزش ﮐﺮدن ﻧﮑﺎت زﯾﺮ دﻗﺖ ﮐﻨﯿﺪ
 
 
ﺑﻪ ﭘﺎﻫﺎﯾﺘﺎن ﺗﻮﺟﻪ ﮐﻨﯿﺪ ،ﮐﻔﺶ ﻫﺎ و ﺟﻮراب ﻫﺎﯾﺘﺎن از ﺟﻨﺲ ﻣﻨﺎﺳﺐ و ﺧﺸﮏ ﺑﺎﺷﺪ.
ﺑﻪ ﻗﺮﻣﺰي ﯾﺎ ﺗﻮرم ﭘﺎﻫﺎ ﺑﻌﺪ از ورزش دﻗﺖ ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ، ﭼﻨﺎﻧﭽﻪ دﭼﺎر ﺗﻮرم، زﺧﻢ ﯾﺎ ﻗﺮﻣﺰي ﺷﺪ ﺑﻪ ﭘﺰﺷﮏ ﺗﺎن اﻃﻼع دﻫﯿﺪ.
 
دوﻟﯿﻮان آب ﺑﺮاي ﻫﺮ ﺑﯿﺴﺖ دﻗﯿﻘﻪ ﺗﻤﺮﯾﻦ ﻗﺒﻞ از ورزش و ﺑﻌﺪ از ورزش ﻣﺼﺮف ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ ﺣﺘﯽ زﻣﺎﻧﯽ ﮐﻪ اﺣﺴﺎس ﺗﺸﻨﮕﯽ ﻧﻤﯽ ﮐﻨﯿﺪ.
 
ﻗﺒﻞ و ﺑﻌﺪ از ورزش ﭘﻨﺞ ﺗﺎ ده دﻗﯿﻘﻪ ﺑﺪن ﺗﺎن را ﮔﺮم و آﻣﺎده ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ.
 
ﺑﺮاي ﻣﺜﺎل اﺑﺘﺪا آﻫﺴﺘﻪ راه ﺑﺮوﯾﺪ و ﺳﭙﺲ ﺗﻨﺪﺗﺮ و ً ﻧﻬﺎﯾﺘﺎ ﺑﺎ راه رﻓﺘﻦ آﻫﺴﺘﻪ ﺑﻪ ورزش ﺧﺎﺗﻤﻪ دﻫﯿﺪ.
 
ﻗﻨﺪ ﺧﻮﻧﺘﺎن را ﻗﺒﻞ و ﺑﻌﺪ از
ورزش ﭼﮏ ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ و وﻗﺘﯽ ﮐﻪ ﻗﻨﺪ ﺧﻮن ﻧﺎﺷﺘﺎﯾﺘﺎن ﺑﺎﻻي ﺳﯿﺼﺪ رﻓﺖ ﻧﺒﺎﯾﺪ
ورزشﻧﻤﺎﯾﯿﺪ و ﭼﻨﺎﻧﭽﻪ ﻗﻨﺪ ﺧﻮﻧﺘﺎن زﯾﺮ ﺻﺪ ﺑﻮد ﯾﮏﻣﯿﺎن وﻋﺪه ﮐﻮﭼﮏﻣﺼﺮف ﻧﻤﺎﯾﯿﺪ.


 

 

تغذیۀ افراد دیابتی در عمل


به طور کلی، افرادی که مبتلا به دیابت نوع 2
هستند باید میزان مصرف گوشت شان (گوشت های چرب، گوشت خوک… )، میزان مصرف
چربی های حیوانی (کره، مارگارین، خامه، پنیر…) و قندهای سریع الجذب (شکر
سفید، مربا، شیرینی،… ) را کاهش دهند.


در عوض باید میزان مصرف غذاهایی سرشار از قندهای کامل، مانند غلات، نشاسته ها و میوه های خشک را افزایش دهند.

در عمل،
دیابتی ها باید قسمت عمده ای از خوراک شان را به غلات کامل (قندهای کامل)،
سبزیجات و میوها (باید از مصرف آبمیوه پرهیز کرد، این کنستانتره ها، حاوی
قندهای سریع الجذب و فاقد خواص ویتامین ها و دیگر مواد مغذی موجود در میوه
ها هستند) اختصاص دهند.



باید شکرهای سفید (قندهای سریع الجذب) را با جایگزین ها، گوشت های چرب را با گوشت پرندگان و ماهی ها و چربی های حیوانی را با روغن کلزا یا زیتون جایگزین کرد.

دیابتی
ها از فراورده های صنعتی خودداری کرده و خودشان آشپزی کنند برای رسیدن به
چنین تغذیه ای، دیابتی ها باید در مقابل فرآورده های صنعتی مقاومت کرده و
خودشان با استفاده از دستور العمل های ساده و شناخته شده، آشپزی کنند.


در واقع، فرآورده های صنعتی مانند، بیسکویت های صنعتی،
نان های روغنی و غذاهای آماده، سرشار از مادۀ چرب و البته پُر از قندهای
سریع الجذب هستند.


 


خوراکی های بشقاب یک دیابتی


 


پروتئین ها+ غلات+ سبزیجاتعلاوه بر توصیه های عملی، ضروری است که یک دیابتی بداند، غذاهای روزانه اش باید چگونه ترکیبی داشته باشند.



این غذا باید، شامل پروتئین ها، غلات و سبزیجات باشد.



پروتئین ها: این مادۀ ضروری را می‌توان در ماهی ها، گوشت پرندگان، سبزیجات و خمیر توفو یافت.



غلات: غلات را می‌توان به شکل خمیر و نان، برنج کامل، بلغور کامل و بلغور مورد استفاده قرار داد.



سبزیجات: تمام سبزیجات (پخته، خام، تازه، منجمد یا به شکل کنسرو) که با مقدار کمی روغن (روغن زیتون یا روغن کُلزا) برای خوردن آماده می‌شوند.


 * موارد احتیاط…. *



در هنگام مصرف برخی خوراکی ها، این موارد احتیاطی را در نظر داشته باشید:



۱- غلات صبحانه، اغلب میزان بسیار بالایی چربی و میزان بسیار زیادی کربوهیدرات های در خود دارند.



۲- برخی لبنیات قند بالایی ندارند، اما سرشار از
چربی هستند. فرآورده های لبنی که طبیعی هستند و چربی کمتری دارند، را در
الویت قرار دهید.
خمیرهای پیتزا و تارت که به شکل صنعتی تهیه شده اند، سرشار از مواد چرب هستند.



۳- نوشیدنی های شیرین (سودا و آبمیوه ها) حاوی
مقدار بسیار زیادی قندهای ساده هستند، البته نوشیدنی های بدون گاز سبک که
با جایگزین ها شیرین شده اند، چنین وضیتی ندارند.



۴- در نهایت به مبتلایان به دیابت توصیه می‌شود: آزمایش خون را به طور مرتب برای سنجش قند خون شان، فراموش نکنند.


 



 تاثیر نمك بر بیماران دیابتی  


 
افزایش مقدار سدیم كلی بدن و زیاد شدن فعل و انفعالات مجرایی در نتیجه مصرف نادرست نمك در افراد دیابتی است.

اكثر بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم به نمك حساس هستند، بنابراین آنها بیشتر در معرض افزایش فشار خون می باشند.
افزایش نمك (سدیم) در این گونه بیماران بیشتر است. به
همین دلیل پزشكان و متخصصین به این گونه افراد توصیه می كنند از خوردن
غذاهایی با نمك فراوان همچون سوپ های كنسروی و غذاهای از پیش آماده شده
شركتی جداً خودداری كنند. 
 

چه نوع غذاهایی را  باید بیشتر مصرف کنید. 
 
 
پیشنهاد می شود اینگونه افراد رژیم غذایی اتخاذ كنند
كه 50 الی 60 درصد آن را كربوهیدرات، 10 الی 15 درصد آن را پروتئین و 30
درصد آن را چربی تشكیل دهد.
كربوهیدرات های مركبی همچون برنج وسیب زمینی شیرین به قندهای ساده ای همچون گلوكز نیز ترجیح داده می شوند.
غذاهای غنی از فیبر نیز توصیه می شود. غذاهایی همچون
ماهی حاوی مقدار زیادی چربی اشباع نشده می باشند از این رو بهتر از غذاهایی
می باشند كه حاوی چربی اشباع شده هستند. 
 
 
 

تفاوتهای رژیم غذایی دیابت نوع اول و نوع دوم
                 
 
 
 
در واقع تفاوت آن چنانی در رژیم غذایی این دو دسته وجود ندارد و رژیم غذایی هر دو گروه بر روی غذای سالم تأكید دارد.
 
 افراد مبتلا به دیابت نوع اول باید انسولین مورد
نیاز بدنشان را تأمین كنند تا در هنگام غذا خوردن بتوانند مقدار كربوهیدرات
لازم را براساس اشتها و فعالی تهای روزانه جذب بدن خویش كنند.
 
در ضمن این افراد باید از گونه های سالم و كم چرب
روغن و كره استفاده كنند زیرا خطر ابتلا به بیماری های قلبی در این افراد
بیشتر از سایرین می باشد.
افراد مبتلا به دیابت نوع دوم ممكن است كه نیاز به انسولین داشته باشند یا نداشته باشند.
 
 معمولا آنها باید بیشتر بر روی مقدار كالری و كربوهیدرات تمركز داشته باشند و به كنترل آن بپردازند.
 
كم كردن وزن و تمرینات ورزشی همراه با رژیم غذایی
مناسب كه سدیم كمی هم دارد می تواند كلیدهای كنترل گلوكز، فشار خون،
كلسترول و میزان تری گلیسیرید در این افراد باشد.

در مورد این افراد نیز پیشنهاد می شود كه از روغن
و كره های سالم و كم چرب استفاده شود تا از بیماری های مهلك و خطرناك قلبی
در امان باشند.
 
 فرقی نمی كند كه جزء كدام گروه باشید، تنها اتخاذ رژیم غذایی صحیح از هرگونه ای می تواند سلامت شما را تضمین كند.


راههای کنترل این بیماری شامل رژیم درمانی، فعالیت جسمانی، کنترل قندخون، درمان دارویی و آموزش خود کنترلی است.

 

 

تغذیه درمانی:

رعایت رژیم غذایی مناسب در کنترل بیماری دیابت بسیار
ضروری و مهم است ولی از آن جایی که شیوه زندگی افراد، فرهنگ و یا وضعیت
اقتصادی اجتماعی آنان کاملا متفاوت می باشد، بهتر است به جای توصیه رژیم
یکسان واز پیش تعیین شده، دستورالعمل های تغذیه ای بر مبنای اهداف درمان و
نیاز هر فرد دیابتی زیر نظر یک متخصص تغذیه انجام شود. 
 

به منظور کنترل قند خون روزانه 6 وعده غذا شامل سه وعده غذایی اصلی (صبحانه، ناهار و شام) و سه میان وعده توصیه میشود.

سعی کنید غذاهای اصلی و میان وعده ها را در ساعات معینی مصرف کنید.

مصرف میان وعده قبل از خواب در کودکان از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا از کاهش قند خون در طول شب و قبل از خواب جلوگیری می کند.

میان وعده شب بهتر است از یک ماده پروتئینی مانند پنیر یا شیر که همراه با نان تهیه شود، باشد .

 

رعایت جند توصیه مفید در کنترل قند خون

 

 1-     همراه هر وعده غذایی، از سبزیجات استفاده کنید.

2-     نان سنگگ و یا بربری ازنان لواش و ساندویچی بهتر است.

3-     مصرف غذاهای چرب مثل کباب کوبیده، سوسیس، کالباس و غذاهای سرخ شده را محدود کنید.

4-     لبنیات کم چربی مصرف کنید.

5-     از حبوبات و پروتئین سویا، در برنامه غذایی خود  بیشتر استفاده کنید.

6-     در هفته بیش از 2 عدد زرده تخم مرغ مصرف نکنید .

7-     در طول روز حداقل 8 لیوان آب بنوشید.

8-     غذا را به صورت کم نمک مصرف کنید.

9-     ترجیحاً از روغن مایع ( به خصوص کلزا)  استفاده کنید.

 برای سرخ کردن مواد غذایی، از روغن های مخصوص سرخ کردن استفاده کنید.

 به یاد داشته باشید که مصرف غذاهای سرخ کردنی را  باید محدود کنید .

 

10-از مصرف الکل و کشیدن سیگار خودداری نمایید یا دست کم مصرف آنها را محدود کنید.

 

اهمیت مصرف میوه برای بیماران دیابتی

 

مصرف انواع میوه ها برای تمام افراد ازجمله بیماران دیابتی نه تنها مفید بلکه ضروری است.

چون افراد دیابتی
بیشتر به بیماری های عفونی مبتلا می شوند لازم است سیستم دفاعی بدن خود را
تقویت کنند. میوه نقش اساسی در بالا بردن قدرت دفاعی بدن دارد اما لازم به
ذکر است که مصرف برخی از انواع میوه ها مانند موز، انگور، کشمش، انجیر،
هندوانه، خربزه و طالبی باید به یک تا دو بار در هفته محدود شود.

 

نوشیدنیهای مفید برای افراد دیابتی



نوشیدنیهای مفید برای افراد  دیابتی



 بدن ما بطور تقریبی از 66 درصد آب تشکیل شده است و برای سلامت  بهینه ی
بدن، نوشیدن مقادیر کافی آب ضروری است. اما اکثر اوقات  نوشیدنیهایی  که
مصرف می کنیم برای بدن ما مفید نیستند یا سبب افزایش مقدار قند خون ما می
گردند. اطلاعات  بدست آمده از تحقیق اخیر بررسی آزمون تغذیه ای  وسلامت ملی
توسط  مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها نشان می دهد که افراد بالغ 33
درصد از کالری روزانه ی خود را از شکر افزوده  در نوشیدنیها دریافت می کنند
و 58 درصد از این کالری را نوشیدنیهای مصرف شده در خانه تشکیل می دهد.
بطورخلاصه اینکه ما مقادیر زیادی  نوشیدنیهای  حاوی شکر درخانه مصرف می
کنیم درحالیکه می توانیم انتخاب های هوشمندانه  تری  برای مصرف  نوشیدنیها 
و تامین آب بدن  خود داشته باشیم.



 راههای تأمین  آب و سلامت بدن 



آب  بنوشید



اگر آب نوشیدنی مورد علاقه  ی شما نیست آنرا با کمی آبمیوه  یا برشی از
میوه طعم دار کنید. از آبمیوه ها یا برشی هایی از لیمو، پرتقال، سیب ، توت
فرنگی وطالبی می توانید برای طعم دار کردن آب استفاده   کنید. برشی از این
میوه ها تهیه  کرده و در ظرف آب بیاندازید و بمدت چند ساعت در یخچال 
قراردهید سپس آب را در لیوان یا بطری ریخته وازطعم و مزه ی شیرین و طبیعی
میوه ها درآب لذت ببرید.



آب گازدار و طعم دار بنوشید



این نوع  آب هیچگونه شکر افزوده ی طبیعی  یا مصنوعی ندارد و فاقد کالری
است . این نوشیدنیها حاوی آب همراه با طعم میوه های مختلف را درقفسه ی
نوشیدنی ها در سوپر مارکت ها می توانید پیدا کنید .



آب میوه های 100 درصد



اگر آبمیوه خریداری می کنید به لیبل روی آن توجه کنید اگر نوشته شده بود
حاوی آبمیوه بمعنای این است که آب با مقداری شکر رنگی و  طعم میوه می باشد.
آب میوه ای که صد درصد از آب میوه تشکیل شده باشد را انتخاب کنید و تنها
نصف فنجان از آن را مصرف کنید. به جای آب میوه  از خود میوه استفاده کنید
زیرا حاوی فیبر و مواد مغذی دیگری است که در آبمیوه وجود ندارد.



مراقب نوشیدنیهایی که می خرید باشید



نوشیدنیهای مخلوط نظیر قهوه، نسکافه  یا اسموتی ها بطور متوسط در هر 450
گرم حاوی 50 گرم شکر هستند. گاهی  این نوشیدنیها با شیرین کننده های مصنوعی
تهیه شده اند مصرف این نوع نوشیدنیها  انتخاب بهتری برای کنترل  قندخون
است.



 مصرف نوشیدنیهای  ورزشی فقط هنگامیکه  واقعاً به آن احتیاج دارید



درطی  90 دقیقه  یا بیشتر ورزش شدید، شما نیاز به نوشیدن نوشابه های ورزشی
برای جبران  تشنگی خود دارید  اما بهترین انتخاب انواعی از این
نوشیدنیهاست که با شیرین کننده های  مصنوعی  شیرین شده باشند در این صورت 
تأثیری بر مقدار قندخون شما نخواهید گذاشت.



چای یا قهوه



درهنگام نوشیدن چای یا قهوه مقدار شکر یا خامه ای را که به آن می افزایید 
به حداقل مقدار برسانید شما می توانید از چای هایی با طعم گیاهان مختلف
طعم استفاده کنید دراین صورت  به مقدار کمتری شیرین کننده نیاز خواهید
داشت. کربوهیدراتهای موجود در نوشیدنیها معمولاً نوعی شکر هستند (نشاسته یا
فیبر نیستند) . بیاد داشته باشید  اطلاعات تغذیه ای روی نوشیدنیها را
مطالعه کنید و به کلمه ی کربوهیدرات کل که نشاندهنده ی مقدار کربوهیدرات 
موجود در آن  است برای کنترل و مدیریت  قندخونتان توجه کنید.  بر چسب های
روی  نوشیدنیها به شما کمک می کند مقدار شکر موجود در آنها را با سایر
نوشیدنیها مقایسه  کنید. همیشه  به آنچه می نوشید توجه کنید.


ویدیو : نوشیدنی مفید برای دیابتی ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top
free html hit counter