صیفی جات و مزاج آن ها

صیفی جات و مزاج آن ها

صیفی
جات برای دیده چشم بسیار مفیدند (در صورتی كه بعد از آن ها روغن زیتون
خورده شود) صیفی جاتی كه از رنگ سبز برخوردار هستند دارای موادی بنام
كلروفیل و اسید فولیك بوده و برای خون سازی مفیدند.

صیفی ها نوع مزاج درجه مصلح
بادمجان گرم و خشك 2 پختن با گوش بره، روغن گاوی تازه، سركه زیره، گلپر، انارو دانه انار
خربزه گرم و تر 2 اب انار ترش سركه
خیار بوته ای سرد و تر 2 نمك، رازیانه، زنیان، مویز، عسل، زیره، پوست كندن
خیار چنبر گرم و تر 1 مصطكی انیسون
طالبی گرم و تر    انار ترش، سركه
فلفل سبز گرم و خشك   صمغ عربی، صندل، گلاب
اقسام كدو سرد و تر 2 اب عسل، میخ، زیره، نعناع، نمك، روغن زیتون، فلفل، خردل، آب غوره
گرمك گرم و تر معتدل آب انار ترش، سركه
گوجه فرنگی سرد و تر   روغن زیتون
هندوانه سرد و تر 2 پوست هنداونه، عسل ، گلنگبین

بادمجان:

تقویت
كننده معده، مسكن دردهای گرم، خوشبو كننده عرق و مدر می باشد. موجب انسداد
مجاری كبد و طحال، درد پهلو و لگن و تولید سودا شده و مصرف زیاد آن باعث
تیرگی پوست، درد چشم سوداوی و بواسیر و كولیت می شود. مصرف آن با روغن های
ملین، ملین طبع و با سركه قابض می باشد. برای مصرف بادمجان باید آن را پوست
كنده و خرد كنید. سپس روی آن نمك بپاشید و در یك كاسه آب قرا دهید تا آب
آن سیاه شود. این كار را چند بار تكرار كنید تا دیگر آب سیاه نشود.

خربزه:

مدر،
ملین شیرافزا، عرق آور، محرك اشتها و دافع سودا بوده، باعث تقویت نیروی
جنسی می شود. آشامیدن جوشانده 6 گرم پوست خشك آن، جهت دفع سنگ كلیه و مثانه
مفید است. ماسك خربزه جهت شفافیت پوست و رفع لك صورت مفید است. مصرف زیاد
آن در گرم مزاجان باعث التهاب ملتحمه می شود. خربره و هندوانه باید مابین
دو وعده غذای مصرف شوند. خوردن آن ها بلافاصله بعد از غذا، باعث فساد غذا
در معده شده و ناشت خوردن آن نیز مضر است.

كدو سبز:

ملین،
مدر ادرار و عرق تسكین دهنده تشنگی و باز كننده انسداد می باشد. سریع به
هر خلطی كه در معده غالب باشد تبدیل می شود پس باید در مزاج های گرم با
آبغوره و یا سركه و در مزاج های سرد با زیره سیاه و ادویه های گرم مصرف شود
در غیر این صورت اخلاط مضر در بدن تولید خواهد كرد. مربای كدو برای تولید
خلط صالح، دفع مواد سوداوی و تقویت اعصاب موثر است. ترشی كدو و لطیف كننده
هضم كننده غذا و مسكن حرارت خون و صفرا می باشد.

هنداونه:

مدر،
تصفیه كننده خون تسكین دهنده صفرا و خون و تشنگی است. آشامیدن آن با
سكنجبین جهت یرقان و مواد صفراوی سوخته و سنگ كلیه مفید می باشد. مربای
پوست آن با عسل و شكر جهت وسواس، درد سینه، ضعف معده و تقویت هاضمه مفید
است. مصرف آن برای سرد مزاجان و كسانی كه مشكل معده و طحال درند مضر است
هنداونه به جهت لطافتی كه درد به سرعت تبدیل به صفرا می شود لذا مصرف زیاد
آن به صفراوی مزاجان توصیه نمی شود.



ما کدام یک از مزاج ها را داریم؟

ما کدام یک از مزاج ها را داریم؟

شاید بتوان گفت که مزاج شناسی مهمترین بخش
در فهم طب سنتی ایران و همچنین طب اسلامی است. برای اینکه به اهمیت این
موضوع آشنا شوید مطالب زیر را حتما بخوانید.

۱) مزاج گرم و خشک (صفرا)

الف ـ خصوصیات جسمی: این افراد لاغر اندام هستند. رنگ چهره و سفیدی چشم آنان به زردی می زند.

پوستی گرم و خشک دارند. گرمایی هستند و تحمل فصل تابستان را
ندارند. عطش زیاد و دهانی خشک دارند. بهترین فصل برای ایشان فصل زمستان
است. کم خواب هستند. تمایل به خوردن ترشی هامثل لواشک و سرکه و هم چنین
غذاهای سرد مثل خیار و کاهو دارند و به خوردن خوراکی ها های شیرین کمتر
تمایل نشان می دهند.

ب ـ خصوصیات روانی: زود عصبانی شده و زود هم آرام می شوند. افرادی پرجنب و جوش، پر انرژی، باهوش و پر حرف هستند.

۲) مزاج گرم و تر (دم)

الف ـ خصوصیات جسمی: این افراد درشت اندام بوده، دارای پوستی
سرخ و سفید و مو های پر پشت هستند.نبض پر و قوی دارند. خواب خوبی دارند
گرچه تحمل بی خوابی هم برایشان راحت است. این افراد نه تحمل گرمای زیاد
دارند و نه تحمل سرمای زیاد، ولی در کل تحمل سرمابرایشان راحت تر است.
علاقه به شیرینی و ترشی دارند و تقریبا همه نوع غذا را می خورند. پوست بدن
ایشان گرم، مرطوب و نرم است. 

ب ـ خصوصیات روانی: انسان هایی شجاع و
جسور بوده، معمولا پیشرو و رهبر گروه می باشند. بطور معمول انسان های آرامی
هستند ولی شعی کنید از ظرفیت آن ها سو استفاده نکنید چرا که هنگام عصبانیت
ممکن است رفتارهای مخاطره آمیز داشته باشند. 

۳) مزاج سرد و تر (بلغم)

الف ـ خصوصیات جسمی: این افراد چاق و
پر چربی هستند. پوست سفید و موهای کم پشت دارند. تشنه نمی شوند و دهان
مرطوبی دارند. خواب زیادی دارند. تمایل به مصرف گرمی ها مثل شیرینی و ادویه
دارند و تمایل به خوردن سردی ها از جمله ترشی از خود نشان نمی دهند. فصل
زمستان فصل بدی برایشان می باشد.

ب ـ خصوصیات روانی: این افراد کم انرژی و کند هستند. معمولا صبور و آرام هستند و کمتر عصبانی می شوند.

 

 ۴) مزاج سرد و خشک (سودا)

الف ـ خصوصیات جسمی: این افراد اندامی لاغر دارند. خواب این افراد کم
بوده و بینی خشکی دارند. به شیرینی و گرمی ها نسبت به سردی ها تمایل بیشتری
دارند. بیشتر تمایل به هوای گرم دارند و در فصل بهار راحت ترند. فصل پائیز
برای ایشان فصل نامطلوبی است.

ب ـ خصوصیات روانی: سوداوی مزاجان افرادی دقیق،منظم،دور اندیش و محاسبه گر هستند. 

                                            ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

صفرا ترشحات کبد است که رنگ آن زرد که جزء آتش بوده گر م و خشک است و گرما ی زیاد تولید میکند

بیماری صفرا :

کسانی که صفرا زیاد تولید می کنند .سردرد- شقیقه نبض می زند
–زردی سفیدی چشم – سیاهی رفتن چشم –سرگیجه – طعم دهانشان تلخ شده – ترش
کردن گلو ، وقتی صفرا داخل معده بیاید – تشنگی – سوزش جگر زیر دنده راست
آنها خیلی گرم است و حداقل دو درجه تب دارند و لبهای آنها دچار خشکی بوده –
پوست سرشان ترک خورده و می سوزد و بعنوان شوره و حتی ریشه مژه ودورپلک
سوخته و پوسته پوسته می شود – پوست زبر – رنگ ادرار زرد تیره – ابرو می
ریزد – علاقه زیاد به آب یخ و یخ – تند خو بهانه گیر – موها تک تک می ریزد –
دیدن خواب هولناک افتادن از بلندی –جنگ و ستیز

علت :

غذاهای چرب و شیرین صفرا را زیاد می کند.

غذاهای مضر برای صفرا مزاج ها :

پرخوری – بعد از غذای مختصر دوباره غذا خوردن – آش رشته –
ماکارونی سیر (مطلقا ً نخورید مزاج کبد گرم وتراست وسیر تبدیل به آتش شده
وبیمار حالش بد می شود )- شیرینی

 

 

درمان:

انار وشاتوت بهترین دارو است . زرشک – تمشک – زرد آلو – هلو –
خیار – کاهو – هویج – روغن زیتون – کنجد – سیب – گلابی – سوپ جو – کدو
خورشتی – خوراک قارچ – کدو حلوایی – اسفناج – گشنیز – نخود فرنگی – عدس –
ماش – جو دو سر –  لیمو عمانی

 

سوداوی :

سودا سرد وخشک از جنس خاک و رسوب خون است و PH=6 است و طحال
تولید می شود وطحال را فعال می کند .PH خون باید بالای 7 باشد و اگر به 7
برسد به حالت اغماء و غش می رود.اگر سودا زیاد شود طعم دهان شور می شود
–بوی عفونت دهان – کابوس می بیند و دچار افسردگی و خستگی می شود- خود خوری –
فکر زیاد بدون آنکه بداند – لاغری – بی نشاطی –یبوست شدید هفته ای یکبار –
مدفوع قیری وسیاه – سوزش هنگام دفع ادرار- ادرار تیره خاکستری می شود-
حالت تهوع – حس تاریکی چشم و شب کوری – تیرگی رنگ پوست وصورت – سوزش معده
–خارش زیاد بدن وترک خوردن پوست – قلنج معده

 

علت :

غذاهای مانده وبیا ت وشور ونمک سود ، سودا را زیاد می کند .

 

غذای مضر برای سوداوی مزاج ها

عدس – نوشابه با غذا – ماهی دودی – غذای مانده و بیات – نمک سود – خیارشور – گوشت پیر (رنگ قرمز تیره ) –پنیر نباید بخورند

 

درمان :

خوردن غذای گرم و تر – ملین – سوپ جو (با پاچه گوسفند – کمی
زنجبیل – زعفران ) بعد از سلامتی عسل وقدومه شیرازی مرتب استفاده کنید –
توت – با آب گرم طهارت کند – انجیر- خرما – کشمش – هل – دارچین – زیره –
زعفران

 

بلغمی :

بدن علیه خودش انقلاب می کند و رماتیسم مفصلی می آورد. مثل
کشک و آب یا سفیده تخم مرغ است و مربوط به سیستم لنفاوی یا سیستم ایمنی است
.از جنس آب وسرد وتر است و کسانی که سردی زیاد بخورند (ماست ترش ) بلغم
فعال می شود. وزیر چشم پف کرده – مزه دهانشان ترش می شود – پوست شل و ول و
سفید و آبکی می شود – پوست مقطعی سفید می شود (برص) و موها زود سفید می شود
– *****لک قهوه ای در سفیدی چشم وسردی دست وپا و پا درد و زانو درد – لرزش
دست وپا ( پارکینسون ) دیر هضم شدن غذا – درد معده – تنگی نفس موقع خوردن
غذا – قلنج می کنند ودوست دارند ماساژ بدهند –درد کمر وبین شانه ها و
گرفتگی ماهیچه پشت گردن – کسل و خواب آلود – جاری شدن آب از دهان در خواب –
دچار تپش قلب وقتی از خواب بیدار می شوند – رقیق بودن آب بینی – ترشح بینی
– سرفه زیاد- فراموشی –دفع ادرار زیاد همراه با فشار ضعف مثانه.

 

علت :

غذاهای لبنیات وترشی وسرکه بلغم را زیاد می کند .

غذاهای مضر برای بلغمی مزاج ها :

لبنیات – ترشی – لیته – شور – سیب زمینی – عدس – قارچ – گوشت
گاو و گوساله – گوشت سفید (برای رماتیسمی ها بد بوده ودرد را زیاد میکند ) –
چای – قهوه – نسکافه – میوه ترش وکال – نارنگی –کیوی –گرمک (سرد است) خیار
پوست کنده – لیمو شیرین – سوپ جو با زنجبیل –

درمان:

گوشت (شتر – گوسفند – کبوتر – سار – گنجشک ) – ادویه جات ( هل
– دارچین – زنجبیل – زیره – زعفران – زنیا – سرنجان – خولنجان – سیر –
موسیر – خردل ) – سبزیجات ( کرفس – نعناع – ریحان – جعفری – ترخون – مرزه )
– کلم – مارچوبه – هویج – کدو حلوایی – لیمو ترش – گندم – نخود – گردو
هندی – قدومه شیرازی –

دموی :

از جنس هوا وگرم وتراست وبرای رساندن غذا و اکسیژن به سلولها
است و اگر زیاد شود مزه دهان شیرین می شود – سرسنگین شده – چرت زدن – کم
حواس – کش آمدن آب دهان – زبان قرمز می شود مثل آنکه رب انار یا زرشک خورده
باشد وبدن دچار خارش ودمل و جوش ریز بیشتر در گردن بین کتف شده از لثه خون
می آید و مضطرب می شود .

علت :

پر خوری و خوردن بیش از حد ،خون را زیاد می کند .

غذای مضر برای دموی مزاج ها :

پرخوری – بادنجان – غذای نشاسته ای – آب یخ – شیرینی – غذای ممنوعه

درمان :

ناشتا ( خاکشیر –بالهنگ – تخم ریحان – تخم مل – قدومه شیرازی –
بالنگو- اسفرزه ) یکی از اینها را در آب بریزید ، حجمش زیاد می شود و
بخورید .حرکات دودی روده را زیاد کرده و روده به راحتی کار می کند.



ویدیو : صیفی جات و مزاج آن ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top
free html hit counter